Het verraad van Wilders

MattiasPauw.png

Matthias Pauw

@mattpauwMatthias Pauw is journalist bij RTL Z.

Verraad. In de Westerse democratieën is het helemaal terug van weggeweest. Populairder dan ooit, zelfs onder de bevolking.

Neem nou Boris Johnson, die ruim twee jaar geleden het Britse volk een Judaskus gaf ter meerdere eer en glorie van zichzelf. De inmiddels ex-minister van Buitenlandse Zaken van het VK (want verraad is blijkbaar verslavend), rommelde zijn land een bestuurlijke hel in, in de hoop zelf ooit in Downing Street 10 te belanden.

Wilde hij er ooit nog kans op maken, dan zat er maar een ding op. Hij besloot daags na het sluiten van een nieuw akkoord over de brexit zijn premier May te kakken zetten, en te hopen op haar val.

En raad eens wie er klappend aan de zijlijn stond? Donald Trump. Hij verraadde vorige week zijn gastvrouw May tijdens zijn bezoek aan Londen, door Johnson nog maar eens te tippen als geschikte premier. Zijn reservoir van verloochening blijkt haast onuitputtelijk.

Op het podium met Vladimir Poetin verraade hij maandag al zijn vrienden voor een wit voetje. De dramatische relatie met Russen zou het gevolg zijn van jarenlang beroerd Amerikaans beleid. Over de annexatie van de Krim, de oorlog in Syrië, het neerhalen van MH17, of het vergiftigen van de Skripals op Britse grond werd niets gezegd. Verraad, van zijn eigen land en zijn bondgenoten.

Zo mogelijk nog wonderlijker is dat Johnson en Trump iets gemeen hebben: het applaus van hyperpatriot Geert Wilders. Juichend moedigt hij Johnson en zijn brexitkliek aan. Als het even kan verkondigt hij, à la Johnson, de aankomende nexit. Klaar om zijn eigen volk in het pak te naaien naar Brits model.

De bestuurlijke chaos in het VK, de nu al tegenvallende economie, de concessies aan de EU, de tanende invloed op het wereldtoneel en het gezichtsverlies: niets schrikt hem af. Het volk moet en zal bloeden voor het ideaal van Wilders. Verraad.

Even zo groot blijkt dus Wilders’ liefde voor Trump en zelfs Poetin. Hij ziet Trump, de verrader, en Poetin, de dictator, frivool liegen op een podium in Helsinki en de lucht breekt open. In de stalen ogen van de ex-kgb-agent die de moordlustige dictator Assad in de armen sluit, terwijl hij de vrije pers de nek omdraait, ziet hij een held. “Fantastisch.”

Als Trump de amper verhulde leugens van Poetin verkiest boven zijn eigen inlichtingendiensten, Huis van Afgevaardigden en Senaat, ziet hij een patriot. “Fantastisch.” Want deze mannen, hoe bezopen het ook klinkt, komen volgens Wilders wél voor hun eigen volk op.

Geert Wilders

@geertwilderspvv

Twee leiders. Belang eigen land en eigen volk voorop!
Fantastisch! Leiders W-Europa vooral lafaards, islamlovers, weggevers en baantjesjagers.

Two leaders. Whats best for their own country and people comes first. Fantastic! In W-EU mostly cowards and Islamloving fake-leaders.

Anders, vermoedelijk, dan Rutte, of Juncker of misschien wel iedereen die geen PVV’er is.

De blinde adoratie voor Trump en Poetin legt wel een gevoelige zenuw bloot: de eigen belangen verloochenen is een verraderlijk moeras waar je opeens en onherroepelijk in wegzakt. Dictator Poetin leidt namelijk het land dat aansprakelijk is gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17, waarbij 298 mensen omkwamen. 193 Nederlanders. Nederlanders,  waarvoor Wilders zo hard zegt te vechten..

Poetin, de held van Wilders, doet niets anders dan rekken, treiteren, ervoor zorgen dat het onderzoek niet op gang komt en genoegdoening voor de nabestaanden verhinderen. En Wilders verkiest de middelvinger aan het Nederlandse adres van Poetin boven de smeekbedes van de nabestaanden.

En Trump, de bruikbare idioot, die onze meest nabije bondgenoot moet zijn? Hij bleek het lef niet te hebben om maar een vinger uit te steken voor het belang van zijn eigen land, zijn bondgenoten, en zeker niet voor de Nederlanders die achterbleven na de vreselijke misdaad in Oost-Oekraïne.

Waren het niet juist de Nederlanders voor wie Wilders op zegt te komen als patriot? Maar de lof van Wilders gaat naar de dictator en de waardeloze vriend die het belang van Nederland ondergeschikt maken aan alles.

Dat is verraad. En waarom? Dat begrijpt niemand.