Israëlische leger: Bussen met geëvacueerde Witte Helmen op de grens van Israël en Jordanië

AANGEPAST OM 

Bussen met geëvacueerde Witte Helmen op de grens van Israël en Jordanië PAUL RONZHEIMER | BILD

Het Israëlische leger heeft zo’n 800 reddingswerkers van de Syrische hulporganisatie de Witte Helmen uit Syrië geëvacueerd. De Israëlische krijgsmacht meldt op Twitter dat Syrische burgers naar Jordanië zijn gebracht omdat zij in levensgevaar waren.

De Witte Helmen vormen een vrijwillige hulporganisatie die eerste hulp verleent bij luchtaanvallen door het Syrische regeringsleger en bondgenoten. De reddingswerkers zaten vast in een zuidelijke regio in Syrië, die wordt bestookt door het leger van president Assad.

Israël zegt dat de actie is uitgevoerd op verzoek van de Verenigde Staten en enkele Europese landen. De hulpverleners en hun familieleden zijn weggehaald uit oorlogsgebied. Het Israëlische leger noemt de militaire operatie “een humanitaire actie”. Het land blijft naar eigen zeggen een non-interventiebeleid voeren ten opzichte van Syrië.

Geheime evacuatie

De evacuatie begon gisteravond in het diepste geheim en duurde tot vanochtend vroeg, meldt de Duitse krant Bild. Een verslaggever volgde de actie van het Israëlische leger op de voet. Op de website van de krant zijn beelden te zien.

Paul Ronzheimer
@ronzheimer
Evacuation of white helmets plus families still ongoing here at syrian israeli border. Plan is to drive asap to jordan. @BILD
7 uur geleden

De Syriërs zijn via de Golanhoogte naar Jordanië gebracht. De Jordaanse regering heeft het verzoek hiertoe om humanitaire redenen goedgekeurd, meldt het Jordaanse persbureau Petra News Agency.

De reddingswerkers verblijven in een afgesloten gebied in het Arabische land en worden binnen drie maanden ondergebracht in onder meer Groot-Brittannië, Canada en Duitsland. Het proces wordt begeleid door de Verenigde Naties.

De hulporganisatie waarvoor de Syriërs werken heet officieel Syria Civil Defence. De vrijwilligers worden “Witte Helmen” genoemd vanwege hun kenmerkende helmen. De reddingswerkers voeren hulpacties uit in Syrische gebieden die in handen zijn van rebellen.

Op hun helmen dragen de hulpverleners camera’s. Met het beeldmateriaal van hun reddingswerk hebben ze een Oscar gewonnen. De organisatie werd ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Maar volgens critici zijn de reddingswerkers overduidelijk tegen het regime van Assad en schetsen zij een eenzijdig beeld van het conflict in Syrië.

De Witte Helmen zeggen op Twitter dat er bijna 4000 vrijwilligers bij de organisatie zijn aangesloten. Zij zouden gezamenlijk ruim 104.000 levens hebben gered.

Mogelijk ook Nederlands plan

Mogelijk heeft ook Nederland meegewerkt aan het plan om de Witte Helmen uit het oorlogsgebied in Syrië te halen. Vorige week meldde CBS News dat Nederland en vier andere landen op de NAVO-top hierover hebben gesproken met de Amerikaanse president Trump.

De landen onderzochten tientallen routes om de Syrische vrijwilligers te evacueren. Een operatie over land had de voorkeur, omdat Rusland het luchtruim boven het zuiden van Syrië in handen heeft.

Met de hulp van Rusland is het Syrische regeringsleger afgelopen maand opgetrokken naar de randen van de provincie Quneitra in Zuid-Syrië. Het regime van president Assad heeft nu gebieden in handen die grenzen aan Jordanië en de Israël. De zuidelijke regio was voorheen grotendeels in handen van rebellen die worden gesteund door de Verenigde Staten.