Janine Abbring – gepest op school, en nu gevierd presentatrice van Zomergasten

Janine Abbring – gepest op school, en nu gevierd presentatrice van Zomergasten

De opmerkelijke carrière van Janine Abbring – gepest op school, verliefd op Arjen Lubach en nu gevierd presentatrice van Zomergasten

janine abbring zomergasten presentatrice arjen lubach

Janine Abbring presenteert dit jaar voor de tweede keer Zomergasten. Foto: ANP

Janine Abbring presenteert dit jaar voor de tweede keer het fameuze interviewprogramma Zomergasten.

De 42-jarige Groningse voelt deze zomeronder meer trainer Louis van Gaal, minister Eric Wiebes en internetpioneer Marleen Stikker aan de tand.

Abbring treedt de afgelopen jaren steeds meer op de voorgrond. Van oorsprong is ze vooral achter de schermen bezig als programmamaker, tekstschrijver en verslaggever.

Nu breekt ze door als presentatrice, met in 2017 de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview als voorlopig hoogtepun

Waar komt Abbring vandaan? En waarom is cabaretier Arjen Lubach een rode draad in haar leven? Dit is de carrière van Janine Abbring, die ooit ernstig gewond raakte tijdens de Wie is de Mol?-opnames.


Janine Abbring wordt geboren op 5 februari 1976. Ze groeit op in het Drentse Roden en verhuist later naar het Groningse Warffum. Daar wisselt ze van middelbare school, omdat ze gepest wordt.

Janine Abbring

@JanineAbbring

Dat pandabeertje heb ik nog steeds. Het kapsel ben ik aan het heroverwegen.

“Als ik naast bepaalde kinderen ging zitten, zochten zij een andere plek. Ik kreeg nare opmerkingen naar mijn hoofd. Na drie maanden hebben mijn ouders mij gelukkig van die school afgehaald”, zei Abbring in het magazine VROUW van De Telegraaf.


Ze studeert journalistiek aan Windesheim in Zwolle en gaat in 1999 aan de slag op de kunstredactie van het Groninger Dagblad. Drie jaar later stapt ze over naar RTV Noord.


Ze maakt in 2001 haar landelijke tv-debuut — niet als verslaggever of presentator, maar als zangeres. Ze scoort namelijk samen met Arjen Lubach een hit met een parodie op het lied ‘Stan’ van Dido en Eminem.

Het nummer ‘Jelle’ gaat over een fanatieke fan van Syb van der Ploeg, zanger van de Friese band De Kast, en zijn cavia. Het is aanvankelijk bedoeld als grap, maar als radiozender 3FM het draait staan platenmaatschappijen in de rij. Ze krijgen 50.000 gulden voor het nummer.

Jelle behaalt uiteindelijk de derde plek in de Nederlandse Top 40. En dus verschijnen Lubach en Abbring als gelegenheidsduo Slimme Schemer en Tido op de nationale televisie bij Top of the Pops. Ook treden ze op in discotheken.


Abbring en Lubach hebben in de periode kortstondig een relatie, maar Abbring besluit om het uit te maken. Ze heeft het idee dat hij minder verliefd is op haar dan zij op hem.

arjen lubach janine abbring

“Ik heb mezelf gedumpt”, zegt Abbring daarover tegen de Volkskrant. “Ik heb die relatie met Arjen zelf verbroken en op een gegeven moment gezegd: joh, dit gaat nergens over, laten we gewoon vrienden zijn.”

Sindsdien zijn Abbring en Lubach beste vrienden.


In 2013 maken Slimme Schemer en Tido een eenmalige comeback in het Glazen Huis voor 3FM Serious Request. Daarmee halen ze bijna 2.000 euro op voor het goede doel.


Abbring is sinds haar vijftiende vegetariër en daarnaast een grote dierenvriend. Waar zij is, is ook haar hond Loïs. De viervoeter gaat overal mee naartoe, ook de villa van tv-programma Koffietijd.

Janine Abbring

@JanineAbbring

Lois voelt zich al helemaal thuis in de Koffietijdvilla. Vooral de immense blauwe waterbak id tuin bevalt

In april 2018 overlijdt Loïs. “Ik zal na 13 jaar pluizig gezelschap weer alleen moeten leren wonen, werken, slapen, functioneren – al weet ik nog niet precies hoe dat moet”, twittertAbbring.

Een maand later heeft ze alweer een nieuwe hond, Tess. En die lijkt als twee druppels water op Loïs.

Abbring schaamt zich een beetje dat ze zo snel na het overlijden van Loïs een nieuwe hond heeft. “Maar er werd een baasje voor haar gezocht en toen dacht ik: beter nu, zodat ze gewend is tegen de tijd dat Zomergasten begint”, zegt ze in gesprek met de Volkskrant.


In 2013 nomineert Stichting Amivedi de Groningse voor de titel ‘Grootste Dierenvriend’, maar Abbring weigert als ze ontdekt dat de uitreiking in het Dolfinarium in Harderwijk plaatsvindt.

“Beesten stelselmatig verplichten tot het doen van kunstjes, is iets waar ik niet achter sta. Je doet mij dan ook geen plezier met een dolfijnenshow en vandaar dat ik me heb teruggetrokken”, aldus Abbring destijds tegen RTV Noord.


Vanaf 2009 is Abbring te zien als een van de Jakhalzen bij De Wereld Draait Door. Als brutale verslaggever duikt ze op in heel het land.

Het zijn stressvolle jaren voor Abbring. Ze besluit na twee jaar om te verkassen naar Vroege Vogels, het natuur- en milieuprogramma van de VARA.

“Ik heb nooit ergens een hapklare mening over. Dat is mijn grootste makke. Daarom was ik als Jakhals ook iets minder geschikt”, zegt de over die periode tegen de Volkskrant.


Abbring doet in 2012 mee aan Wie is de Mol? en wordt in één klap landelijk bekend – letterlijk. Bij een sprong in het water van 11 meter hoog verbrijzelt ze een ruggenwervel.

“Toen ik aan de kant was gehesen, zei iedereen: niks aan de hand, je kwam goed terecht, met je voeten in het water. Maar ik weigerde overeind te komen”, zei ze in het Volkskrant Magazine.

“Door een eerdere longembolie heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Ik voelde meteen dat er iets heel erg stuk was.”

Ze wordt geopereerd in een ziekenhuis in Zuid-Afrika, waar de opnames plaatsvinden. Het herstel duurt maanden. En ook nu nog kan ze niet lang zitten of staan zonder last te krijgen van haar rug.

Pleister op de wond: dat seizoen van Wie is de Mol? wint de Gouden Televizier Ring voor beste tv-programma.


Drie jaar later staat Abbring wederom op het podium bij het Televizier-Ring Gala. Ditmaal wint Zondag met Lubach de prijs voor beste programma.

Abbring is sinds 2014 eindredacteur van het satirische nieuwsprogramma, dat inmiddels steevast rond de miljoen kijkers trekt. Bovendien gaan filmpjes zoals een promovideo voor Donald Trump en een parodie op Game of Thrones de hele wereld over.


In april 2017 wordt bekend dat Abbring Zomergasten gaat presenteren. De eerste hint daarvoor wordt heel sneaky gedropt in een uitzending van Zondag met Lubach.

Aan het eind van de uitzending als de lichten zijn gedoofd loopt Abbring naar het bureau van Lubach toe. Er volgt een kort gesprekje:

Lubach: “Vakantie!”

Abbring: “Ja, jij ja!”

Lubach: “Jij gaat Zomergasten presenteren, natuurlijk!”

De volgende dag bevestigt de VPRO dat Abbring de nieuwe presentator van het roemruchte interviewprogramma is.


Zomergasten is een hoogtepunt voor Abbring, maar ze krijgt die zomer ook zwaar nieuws te verwerken: haar moeder, die aan vasculaire dementie lijdt, sterft.

Janine Abbring

@JanineAbbring

Als je moeder is overleden en je vrienden precies weten met welke kaart ze je aan het lachen kunnen maken. <3


Abbring valt in de smaak als presentator. Voor haar gesprek met wijlen Eberhard van der Laan ontvangt ze de Sonja Barend Award voor beste tv-interview.

“Ze interviewt voor zichzelf, niet voor de kijker. Interrumpeert gasten, soms iets te, gemakkelijk. Dweept niet, pleaset niet, waar bij vorige presentatoren afgoderij dreigde”, schrijft NRC in een recensie.

Dit jaar is ze terug voor een tweede reeks zomerinterviews. De roep om een eigen talkshow klinkt, maar daar wil Abbring vooralsnog niet aan. “Ik vind zes weken een wekelijks ritme al heftig”, zegt ze tegen NRC. “Nee, ik denk niet dat ik dat nu zou willen en kunnen.”

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Follow Us

  Kalender

  augustus 2018
  MDWDVZZ
  « jul sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031 

  Pin It on Pinterest

  Share This