Nederlandse Syriëstrijders in Idlib geven zeldzaam interview: ‘Niet bang te sterven’

Akhbar, een Arabisch satellietkanaal uit Dubai, heeft voor het eerst drie westerse Syriëstrijders in Idlib geïnterviewd. Twee van de mannen zijn afkomstig uit Nederland, een andere uit België. Verschillende jihadistische rebellengroepen zijn bijna volledig verdreven uit de stad in het noordwesten van Syrië, maar de strijders getuigen dat ze door zullen gaan tot het bittere einde.

Vijf jaar geleden verruilden ze hun thuisland voor Syrië om er samen met andere leden van terreurgroep Islamitische Staat te strijden. Spijt van hun daden hebben de drie niet. Integendeel, er worden nieuwe strijdplannen gemaakt.

,,Alle ogen zijn nu gericht op Idlib. De strijders zijn bezig met het treffen van voorzorgsmaatregelen en trekken momenteel defensielijnen”, zegt de Vlaamse Syriëstrijder Abu Abdul Raham over de ontwikkelingen in een van de laatst overgebleven bolwerken van de islamitische rebellen in het land. ,,Ik denk niet dat hier hetzelfde scenario zal gebeuren zoals in Ghouta of Daraa. We zullen tot het uiterste strijden”, besluit hij.