Brexit Stemming over Brexit slaat om, steeds meer ( 53%) Britten tegen vertrek uit EU

Brexit Stemming over Brexit slaat om, steeds meer ( 53%) Britten tegen vertrek uit EU
De Britse kiezer is van gedacht veranderd over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat blijkt uit een grootschalige statistische analyse van enquêteresultaten. Kiezers in meer dan 100 districten die bij het referendum voor de brexit hadden gestemd zijn er nu tegen. Dat impliceert dat het Lagerhuis nu meer remainers dan brexit-voorstanders vertegenwoordigt.
Steeds meer Britten willen liever geen Brexit.

Steeds meer Britten willen liever geen Brexit. © REUTERS

Stemming over Brexit slaat om, steeds meer Britten tegen vertrek uit EU

De Britse krant Observer legt met een onderzoek een bom onder de Brexit. De stemming onder de kiezers is omgeslagen: 112 kiesdistricten die eerst voor een vertrek uit EU waren, willen nu blijven.

De cijfers spreken boekdelen: bij het referendum in 2016 stemden 403 van de 632 kiesdistricten voor ‘Leave’, een vertrek uit de Europese Unie. Volgens een onderzoek van de krant Observer zijn nu nog maar 288 voor ‘Leave’. De ‘remainers’, diegenen die willen blijven, hebben de overhand gekregen in 341 kiesdistricten. Vertaald in percentages van de kiezers zou dat betekenen dat 53 procent voor het EU-lidmaatschap is, en 47 procent tegen.

Extra voer

De uitkomst is extra voer voor het toch al felle debat in parlement en samenleving over de Brexit. Die zou, volgens alle in gang gezette procedures, volgend jaar een feit moeten zijn. Niet alleen de regerende Conservatieve partij van premier Teresa May zal nu met de billen bloot moeten, ook de oppositiepartij Labour. Vooral de achterban van Jeremy Corbyn – jongeren en Britten met een etnische achtergrond – maakt een draai naar ‘Remain’. Dat vertaalt zich in de omslag in vooral kiesdistricten in Wales en het noorden van Engeland, traditioneel sterk ‘Labour-gebied’.

Corbyn heeft tot nu toe een koerswijziging afgehouden, hij is een voorstander van de Brexit maar hij zal wel degelijk rekening moeten houden met een ommezwaai onder zijn kiezers. De afgelopen maanden is Corbyn al uiterst terughoudend in het Brexit-debat. Hij is bang dat voorstanders van het EU-lidmaatschap het komend partijcongres willen aangrijpen om een tweede  Brexit-referendum over de Brexit af te dwingen. Dat zou een forse nederlaag voor hem zijn. De ‘Remainers’ in Labour zullen zich daarentegen zeer gesterkt voelen door de uitkomst van de analyse van de Observer. De kiesdistricten met de grootste ommezwaai voor ‘Remain’ zijn alle drie hartgebieden van de partij: Liverpool Walton (van 46,2 naar 60,5 procent), Knowsley on Merseyside (van 47,6 naar 61) en Swansea East (37,9 naar 50,7).

Ongemakkelijker

Ook Theresa May en de felste voorstanders van de Brexit, onder wie Boris Johnson, zullen zich nu ongemakkelijker voelen. May moet nog met het Lagerhuis uitvechten welke stem het parlement zal krijgen over een akkoord met de EU over een Brits vertrek. Veel parlementariërs willen erover kunnen stemmen, tegenstanders van May willen zelfs een nieuw referendum en nieuwe verkiezingen afdwingen.

Saillant detail is dat de kiesdistricten van de felste voorstanders van een Brexit, Boris Johnson en Michael Gove, nu voor ‘Remain’ zouden zijn. In Johnsons district Uxbridge and South Ruislip wil nu 51,4 procent van de kiezers in de EU blijven. Dat was 43,6 procent. In Surrey Heath, het district van Michael Gove is nu een meerderheid van 50,2 procent voor ‘Remain’. Dat was eerst 48 procent.

Premier Mark Rutte ontving de Britse premier Theresa May afgelopen juli in het Catshuis om over de brexit te praten. Bekijk hieronder de beelden:

Stoorzender Boris, de Jersey-variant en de roep om een referendum

Anti-Brexit demonstranten uiten hun ontevredenheid buiten het Palace of Westminster in Londen op 4 juli 2018. Foto AFP

Hoe gaat het met de Brexit? En met wie onderhandelt de EU eigenlijk? Van de onvermijdelijke stoorzender Boris tot de intern tot op het bot verdeelde Labour-aanhangers: dit zijn de pijnpunten die spelen in Engeland. En misschien komt het toch nog goed dankzij de Jersey-optie.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle ingesproken versie.

Het is vakantie, maar niet voor de Brexit-onderhandelaars. Maandag schuiven Michel Barnier (EU) en Dominic Raab (Verenigd Koninkrijk) weer aan tafel in Brussel. De Europese Unie heeft de tijd gehad om het zogenoemde Chequers-voorstel van Theresa May nader te bestuderen. Deze week zal er meer duidelijkheid komen over de vraag hoe dit document in die contreien is gevallen.

Terwijl de gesprekken worden hervat, blijft de politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk onstuimig. Premier May moet tijdens het Brexit-eindspel rekening houden met een serieuze opponent in de persoon van Boris Johnson die de aanval heeft geopend. Wat speelt er allemaal?

Het geval Boris

Theresa May was van plan om haar Brexit-plannen in de zomervakantie te verkopen aan de sceptische achterban. Daar is weinig van terechtgekomen. Sterker, ze heeft de achterban nog verder van zich vervreemd door een onderzoek te gelasten naar de vraag of Boris Johnson zich met een veelbesproken boerka-column heeft bezondigd aan racisme of islamofobie. De oud-minister van Buitenlandse Zaken vergeleek het islamitische kledingstuk, dat hij overigens niet wil verbieden, met een brievenbus – een vergelijking die komiek Stephen Fry in 1999 al had gemaakt. De drang om Johnson te straffen heeft de kloof tussen de partijtop en de achterban verdiept, een kloof die ook zichtbaar is bij het Brexit-dossier. Volgens medestanders van Johnson in de partij laat de premier zich in de hoek drukken door Brussel.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson keerde na zijn vrijwillige ontslag terug als columnist bij de eurosceptische krant Daily Telegraph. Foto AFP

No-deal

Aan het begin van het zomerreces heeft May gezegd dat de regering voorbereidingen treft voor een akkoordloze Brexit. Hiermee wil ze bewijzen dat het de Britten menens is bij de onderhandelingen. May heeft altijd beweerd dat een No Deal beter is dan een Bad Deal, maar echt serieus is dat nooit genomen, zeker niet door Brussel. De komende tijd kunnen Britse bedrijven en huishoudens schriftelijke overheidsadviezen verwachten voor deze onverhoopte situatie. In de Engelse pers verschenen al berichten over burgers die blikken aspergesoep, gecondenseerde melk en witte bonen inslaan, maar van een hamsterwoede is vooralsnog geen sprake. In navolging van de Nederlandse overheid zijn de Britten – beter laat dan nooit – begonnen met het werven van douanepersoneel.

Jersey-variant

Eind vorige week wist The Times te melden dat Europese leiders bereid zouden zijn om de Britten toegang te verlenen tot een deel van de interne markt, zonder te hoeven voldoen aan het vrije verkeer voor personen. Dit zou een onverwachte overwinning voor de Britten betekenen. Het gaat hier om het zogeheten Jersey-model. Het Kanaaleiland heeft in de praktijk toegang tot de gemeenschappelijke markt voor goederen, maar niet voor diensten. Het eiland kan een eigen immigratiebeleid voeren. Dit model werd eerder dit jaar voorgesteld door The Centre for European Reform, een denktank die hervorming van de Europese Unie voorstaat. Mogelijk is dit onderwerp ter sprake gekomen tijdens het bezoek dat May onlangs bracht aan Emmanuel Macron in het Fort van Brégançon, het Franse ambtskasteel.

Toch blijven?

Kan het Brexit-tij nog keren? Volgens The Observer, een EU-gezinde zondagskrant, hebben steeds meer Brexit-stemmers, met name in de industriesteden, spijt van hun stem. Ze zijn de trage onderhandelingen zat en hebben twee jaar na het referendum nog geen verbetering gezien. Dat gemoed sluit aan bij de roep om een referendum over het onderhandelingsresultaat. De voorstanders ervan verwachten dat hun landgenoten uiteindelijk toch liever blijven, ook al zal de positie van de Britten in de EU dan zwakker zijn dan voor 2016. Zo’n ‘People’s Vote’ zal evenwel zorgen voor sociale onrust. Een nieuwe pro-Brexit stem valt zeker niet uit te sluiten als de Brexiteers het referendum weten neer te zetten als een poging van de elite om wraak te nemen op ‘het volk’.

Tienduizenden demonstranten liepen door de straten van Londen tijdens een grote anti-Brexit demonstratie op 23 juni 2018. Foto EPA

Geef links een kans?

Don’t Mention the Brexit. Als het aan oppositieleider Jeremy Corbyn ligt, wordt dat het motto van het aanstaande Labour-congres. De partijleiding heeft de afgevaardigden gevraagd om onderwerpen als zorg, onderwijs en sociale zekerheid op de agenda te zetten. Alles, behalve de Brexit. Maar Momentum, de jeugdige organisatie achter Corbyn, wil het houden van de genoemde People’s Vote ter stemming brengen. Ze wordt daarbij voor deze ene keer gesteund door de traditionele, Blair-gezinde sociaaldemocraten. Corbyn ziet liever parlementsverkiezingen, al hebben de Conservatieven ondanks de bestuurlijke janboel hun voorsprong in de peilingen vergroot. Labour is fel gekant tegen een ‘Tory-Brexit’, maar hoe een ‘Labour-Brexit’ eruitziet, is een van de grootste geheimen van Westminster.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  augustus 2018
  MDWDVZZ
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031 

  Pin It on Pinterest

  Share This