De wereld heeft “een groot man, een leider en een visionair verloren”,een”leidend licht voor het goede”.

“Waar lijden en nood was, strekte hij zijn handen uit en raakte hij veel mensen met zijn diepe medeleven en empathie. Hij zette anderen op de eerste plek zonder aan zichzelf te denken en straalde oprechte vriendelijkheid, warmte en vernuft uit bij alles wat hij deed”, schreef zijn familie in de verklaring.

AMSTERDAM – Kofi Atta Annan, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is op 80-jarige leeftijd overleden. Annan overleed zaterdagochtend in een ziekenhuis in het Zwitserse Bern in het bijzijn van zijn vrouw en drie kinderen.

Kofi Annan.

De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika.

Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.

Annan heeft tijdens zijn meer dan veertig jaar omvattende carrière bij de Verenigde Naties die hij in 1962 begon vele politieke mijnenvelden overleefd, maar na 2001 liep zijn tot dan toe ongeschonden imago echter deuk na deuk op. Interne conflicten en schandalen, onder meer rond de mogelijke rol van zijn zoon Kojo bij fraude met het Iraakse olie-voor-voedselprogramma, leerden hem dat roem vergankelijk is. Van veelgeprezen hervormer werd hij het middelpunt van alles wat fout ging bij de VN.

Vooral zijn afhandeling van de affaire rond UNHCR-topman Ruud Lubbers, die beticht werd van seksuele intimidatie, viel slecht bij de VN-staf, waarbij hij zo geliefd was. Annan sprak Lubbers vrij op grond van een intern rapport, maar de Nederlander moest toch vertrekken toen dat verslag uitlekte. Hoewel de VN-medewerkers hun steun in hem niet opzegden, leidden de affaires rondom Annan wel tot een resolutie waarin scherpe kritiek werd geuit op het hoger management van de volkerenorganisatie.

Bijna zijn volledige loopbaan werkte Annan voor de Verenigde Naties. Van 1997 tot en met 2006 was hij secretaris-generaal van de VN. In 2006 werd Annan opgevolgd door de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon.

Nobelprijs

In 2001 kreeg hij samen met de Verenigde Naties de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor hun werk voor een beter georganiseerde en vrediger wereld.

In 2007 richtte hij zijn eigen fonds op: de Kofi Annan Foundation. Het fonds zet zich in voor duurzame ontwikkeling, vrede en veiligheid.

Den Haag

Annan zou op 18 oktober deelnemen aan One Young World in Den Haag, een forum voor ‘jonge leiders’. Hij zou er over zijn carrière spreken met mensenrechtenadvocate Amal Clooney, ter ere van zijn tachtigste verjaardag.