Belg sliep in chalet met Nederlands meest gezochte moordverdachte: “Jos wéét dat ze hem zoeken”

Angelo Valkenborgh kende Jos Brech uit het 'bushcraft'-wereldje. De Limburger raakte bekend doordat hij in 2015 in deze krant vertelde hoe hij probeerde te overleven in de Sloveense bossen.
 Joost De Bock Angelo Valkenborgh kende Jos Brech uit het ‘bushcraft’-wereldje. De Limburger raakte bekend doordat hij in 2015 in deze krant vertelde hoe hij probeerde te overleven in de Sloveense bossen.
 Het was Angelo Valkenborgh (34) uit Maasmechelen die de achtergelaten telefoon van Jos Brech (55) vond in zijn chalet in de Vogezen. “Ik dacht: godverdomme, nu is Jos begonnen aan een trektocht van drie weken terwijl het min 20 is. Maar nu weten we waarom hij zijn telefoon daar achterliet.”

‘De Jos’, noemt Angelo Valkenborgh Brech als hij over hem praat. Hij schat dat hij de man anderhalf jaar kent en hem een vijftal keren ontmoette. Ze waren gelijkgestemden. Natuurvrienden. “We waren heel goede kennissen”, zegt Valkenborgh, die bekend raakte doordat hij in de zomer van 2015 in deze krant uitgebreid vertelde over hoe hij probeerde te overleven in de Sloveense bossen. Angelo en Jos overnachtten meerdere keren samen in de chalet Old Crow in de Vogezen, de laatst bekende verblijfplaats van Brech. Een andere Nederlandse bushcrafter huurde die chalet omdat hij stapelverliefd geworden was op de plaatselijke natuurpracht. “Hij wilde die mooie dingen met zo veel mogelijk mensen delen. Hij kalefaterde de chalet helemaal op en vroeg ons voor hij aan kanker overleed om er goed zorg voor te dragen. Maar in ons wereldje hebben de meesten het erg druk. Ik trek momenteel met een groep van 25 personen door een woud in Zweden. Die chalet beheren, dat was écht iets voor Jos. Hij zat toch al constant in dat bos. En hij was een vrij man. Zonder partner, zonder werk.”

In maart had Angelo Jos Brech nodig. “Jos is gespecialiseerd in hiking en in planten. Ik wilde dat hij een cursus eetbare planten zou geven voor mij, dus stuurde ik hem berichten op zijn gsm. Ik wist dat hij op dat moment aan het wandelen was. Hij had dat aangekondigd.”

Tussen de rotsen

Volgens Angelo is Jos Brech allesbehalve mee met de digitale wereld. “Voor het geval we in de problemen geraken, nemen wij altijd een gsm of zelfs een satelliet mee. Jos niet, hij vond dat overbodig.” Brech had volgens de Limburger een ouderwetse mobiele telefoon, nog eentje waar je niet mee op internet kan. “Hij beantwoordde geen enkele van mijn berichten. Ik hoorde van andere vrienden uit onze gemeenschap dat ook zij Jos niet konden bereiken. Bovendien drong de tijd plots, want zijn moeder lag op sterven.”

Valkenborgh trok datzelfde weekend nog met collega-bushcrafter Erik Van ’t Padje naar de chalet in de Vogezen. “Ik kwam binnen en zag hem meteen liggen: zijn ouderwetse gsm. Midden op de tafel, zijn kabel om op te laden lag er netjes naast. Jos zijn gsm was nog helemaal opgeladen. En hij stond vol ongelezen berichten. Van mij, van het thuisfront en van andere mensen die Jos zochten.”

“Godverdomme, dachten we. Het was op dat moment min twintig. Jos had ons eerder gezegd dat hij voor drie weken zou hiken. We dachten dat we hem kwijt waren.” Voor alle duidelijkheid: op dat moment was er nog niets bekend over het geheim dat Jos Brech meesleepte. Dus beslisten zijn vrienden hem te zoeken. “Als ons iets zou overkomen in het bos, zouden we ook graag hebben dat onze vrienden ons te hulp zouden schieten”, zegt Valkenborgh. “Maar eerlijk: in onze ogen zochten we naar zijn lijk. Jos was vermoedelijk gevallen en doodgevroren, dachten we. Of overleden nadat hij na een val ergens dagenlang had liggen wegkwijnen tussen de rotsen.”

 ANP

Speurhonden

Angelo en een groep bevriende bushcrafters zochten uiteindelijk drie maanden lang naar Brech in de Vogezen. Bevriende collega’s zochten hem tegelijkertijd in Duitsland. “Toen we ook met honden gingen zoeken, namen de dieren zijn spoor goed op. Toen beseften we: Jos heeft die extreme koude overleefd. Terwijl hij, afgaande op de spullen die weg waren, totaal niet zwaar bepakt was. Volgens ons zelfs veel te licht. Nu is het duidelijk: hij was heel goed bezig met overleven.” De Belg stapte ook naar de politie in Frankrijk om Brech als vermist op te geven. “Die maakte duidelijk dat ze Jos niet zouden zoeken. Het is een volwassen man, zeiden ze. Geen kind. Geen crimineel ook. Enfin, dat wisten we toen nog niet.”

Mail checken

Aan het kampvuur vertelde Jos vaak urenlang. Net als alle andere bushcrafters. “We leren veel van elkaar over de natuur”, zegt Valkenborgh. “Jos was ook heel belezen. Hij maakte veel avonturen mee. Trok onder meer in Tibet rond. Of hij vertelde over hoe locals hem hielpen om in oorlogsgebieden de grens over te steken. Jos was in ons wereldje goed gekend. Hij was ook al jaren actief op vele fora.” Valkenborgh is zéker dat Brech intussen weet dat ze naar hem op zoek zijn. “Wij hebben tijdens onze wekenlange zoektocht met zo veel mensen over hem gepraat dat iemand hem daar intussen over moet hebben aangesproken. Er hangen ook heel wat folders.” De Belg zegt dat het ook de gewoonte is van Brech om zijn e-mails te checken in internetcafés, eens hij in de bewoonde wereld is. “Toen zijn moeder nog leefde, logde Jos regelmatig vanop zo’n cafeetje in op internet om haar medische toestand op te volgen. Hij deed dat regelmatig.”

“Ik sta stomverbaasd dat ik met zo iemand de hut heb gedeeld”, zegt Valkenborgh nog. “Ik geloof de bewijzen van de politie, maar toch is er af en toe iets in me dat zegt: ‘Kan het niet zijn dat Jos het tóch niet is geweest?’ Maar dan besef ik: dan zou hij niet alle moeite van de wereld doen om te ontkomen.”

De bushcrafters kregen de voorbije dagen heel wat over zich heen. Dat ze hadden getracht een kindermoordenaar te helpen. Dat daar zelfs geld voor werd ingezameld. “Maar hallo”, zegt Valkenborg fel. “Wij wisten dat ook niet, hé! Wij kunnen niet in iemands hoofd kijken.” Hij zucht diep. “Er is hier maar één schuldige, en die willen wij óók allemaal vinden. Nog steeds, ja.” Als de politie hun hulp nodig heeft, zullen de bushcrafters er dus staan. “Zijn sporen en de wandelroute die wij toen in kaart brachten, kunnen de politie misschien helpen om dichter bij hem te komen.”

henktepper.nl heeft een video gedeeld.
16 uur

-0:14

693.280 weergaven
Politie Nederland

Na twintig jaar is er een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Het aangetroffen DNA-spoor in de zaak blijkt van de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij Nicky’s dood. Ondanks intensieve zoekacties is Jos Brech op dit moment onvindbaar. Wie weet waar hij is of heeft hem sinds half februari ergens gezien?

https://www.politie.nl/…/natio…/2018/augustus/jos-brech.html

Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Team nationale inlichtingen: 079-3458999
Bellen vanuit het buitenland? (+31) 793459876

Of bel met het speciale telefoonnummer 088-1688999 van het onderzoeksteam. Dit nummer is van 22 tot en met 31 augustus 2018 bereikbaar voor tips over de mogelijke verblijfplaats van de verdachte en voor vragen.

Hoe deze gesneuvelde militair een sleutelrol speelde in de ontmaskering van Jos Brech

Jeroen Severs.
 De Limburger Jeroen Severs.
Jeroen Severs is één van de wakkere marechaussees die in 1998 de naam van de latere verdachte van de moord op Nicky Verstappen noteert. “Het was zijn eerste klus bij de marechaussee”, zegt zijn vader tegen De Limburger. Jeroen zal zelf nooit  weten dat hij de doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen mede mogelijk maakte: hij sneuvelde in Irak.

Het was de eerste klus van Jeroen Severs uit het Gelderse Zoelmond bij de Marechaussee: in Limburg mee zoeken naar de verdwenen Nicky Verstappen. “Hij was net in Heerlen gelegerd”, vertelt Severs’ vader Henk aan de Nederlandse krant De Limburger.  Die zoektocht (in 1998) leidt tot een luguber einde, Severs is een van drie militairen die het lichaam van het  vermoorde jongetje vinden.

‘Naar gevoel’

Dezelfde nacht houdt hij, samen met een collega, de wacht in de buurt van die plek, om te voorkomen dat voorbijgangers de vindplek verstoren. De 29-jarige wachtmeester 1e klas houdt er een fietser aan en noteert zijn gegevens. De man verklaart dat hij vanwege de warmte die dag ’s nachts aan het fietsen was en folders rond had gebracht voor de scouting.  Vader Henk: “Jeroen kwam thuis en vertelde dat hij iemand had aangehouden die een paar keer op en neer fietste.” Moeder Greet vult aan ‘dat hij een naar gevoel bij die man had’.

Dat gevoel blijkt, 20 jaar later, te kloppen. Severs noteerde toen de naam Jos Brech. Daardoor kwam de Limburger op een lijst met passanten en, uiteindelijk, in beeld voor DNA-onderzoek. Naar aanleiding van dat onderzoek kwam er een doorbraak in het onderzoek, zo bleek deze week. Jos Brecht is nu de (voortvluchtige) hoofdverdachte van de moord op Nicky.

Apetrots

“We zijn apetrots dat Jeroen zo adequaat heeft gereageerd”, zegt zijn vader. “Hij was heel precies in zijn werk” voegt zijn moeder toe. De ouders deden in 2017 mee aan het DNA-onderzoek in de zaak. De politie moet weten of er ook sporen van  zoon Jeroen op Nicky zijn beland om die uit te kunnen sluiten voor het onderzoek.

Jos Brech wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje).
 Politie Jos Brech wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje).

Gesneuveld in een hinderlaag

Dat de ouders DNA moeten afstaan, geeft deze tragische zaak nog eens meer tragiek. Jeroen kan dat zelf niet meer doen. Na zijn opdracht in Limburg, volgen er nog vele voor de Marechaussee. Zijn laatste was een uitzending naar Irak. Daar maakt hij op 15 augustus 2004 onderdeel uit van een patrouille die onderzoek doet naar ongeregeldheden in de plaats Ar-Rumaythah. Als de 3 Nederlandse jeeps rond middernacht terug rijden naar het Nederlandse kamp, een kilometer of 40 verderop, worden de wagens door Iraakse strijders in een hinderlaag onder vuur genomen. De kogels maken een einde aan het leven van Jeroen, dan 29 jaar oud.

Zijn ouders zijn  nu helemaal van slag door het nieuws. Het brengt de dood van hun zoon weer heel dichtbij. Dat het Jeroen was die Brech in het vizier kreeg, dachten ze al. Ze krijgen daar ook graag een formele bevestiging van. De politie geeft die niet aan de Limburgse krant. Ze is de twee marechaussees wel zeer erkentelijk. “Het is maar de vraag of we zonder hen Brech ooit hadden achterhaald”, weet een woordvoerder.

Moordverdachte Jos Brech in 1985 al beschuldigd van ontucht, maar zaak werd geseponeerd

 ANP
In 1985 werd Jos Brech al aangeklaagd voor zedenschennis. Hij werd beschuldigd van seksuele handelingen met twee minderjarige jongens van tien jaar oud. De zaak werd door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd. Dat meldt de NOS op basis van een gerechtelijk document.

In het oude dossier staat volgens de omroep NOS dat de zaak onder voorwaarden werd geseponeerd. Brech, die nu wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, kreeg destijds een proeftijd van twee jaar.

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg heeft het document aan tv-programma Nieuwsuur verstrekt. De politie heeft tot nog toe alleen gemeld dat het dossier uit 1985 niet meer voorhanden is.

Behandeld bij Riagg

De verdachte van de moord op Nicky Verstappen vertelde de politie reeds in 2001 dat hij in het verleden bij het Riagg behandeld werd omwille van een zedendelict. Dat deed Brech destijds uit eigen beweging.

Uit twee regionale krantenberichten uit 1985, blijkt dat een 22-jarige man uit Simpelveld toen bekende twee jongens van tien in Wijnandsrade te hebben betast. Ook gaf hij ontucht een jaar eerder met een jongen in Wylre toe.

Systemen opgeschoond

Woonplaats en leeftijd komen overeen met die waar Brech toen woonde, maar het is voor de politie niet meer te achterhalen of het ook om hem gaat. De politie heeft geen informatie kunnen achterhalen omdat de systemen opgeschoond zijn.

In 2001 was in de politie- en justitiesystemen alleen een (sepot)melding te vinden, maar geen nadere info over het zedendelict van 1985. De zaak is nooit voor de rechter gekomen en de archiefwet schrijft voor dat stukken vijf jaar na dato worden vernietigd.

Het zedenverleden van Brech wordt nog verder onderzocht. Het in Maastricht gevestigde archief was vanavond niet bereikbaar voor een toelichting.

Peter R. de Vries: “Jos Brech logde 27 april in op internet. We komen dichterbij.

 ANP / rv
Jos Brech, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, heeft op 27 april nog onder een nickname ingelogd op internet. Dat meldt Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, in een tweet.

Peter R. de Vries

De misdaadverslaggever spreekt van “interessante info” die hij heeft ontvangen van een niet nader genoemde bron. “Dat maakt zijn laatste levensteken al weer een stuk recenter. Mooi. We komen dichterbij”, aldus De Vries.

In een toelichting zegt De Vries de informatie te hebben gekregen van een van de vele “meedenkers” in de zaak. “Die beschikken over allerlei kwaliteiten. Deze is erg handig op internet. Datgene wat door deze meedenker aan mij is voorgelegd zag er betrouwbaar en overtuigend uit”, aldus De Vries.

De misdaadjournalist heeft de informatie overgedragen aan de politie. “Die kunnen hier nu iets mee gaan doen, bijvoorbeeld proberen te achterhalen waar hij heeft ingelogd.”

RTL Nieuws meldt dat Brech zelfs nog recenter, op 23 mei dit jaar, mogelijk heeft ingelogd op een Duits internetforum over bushcraften, de website bushcraft-deutschland.de. Op zijn profielpagina is te zien dat er op zijn profielpagina is ingelogd onder zijn nicknaam OakleafNL. Het is niet duidelijk of de inlog door Brech werd gedaan of door iemand anders die toegang had tot het account.De Vries is optimistisch dat Brech gevonden gaat worden. ,,Ik merk dat de intensiteit van berichtgeving over de zaak in buitenlandse media toeneemt. Hoewel het koffiedik kijken blijft, heb ik er wel vertrouwen in dat we binnen afzienbare termijn meer nieuws over hem krijgen.”

Brechs familie gaf hem in april op als vermist.

Nederlandse politie waarschuwde al in 2002 voor Jos Brech: “Geen man die je bij de scouts wil hebben”

Verdachte Jos Brech in moordzaak Nicky Verstappen
 youtube Verdachte Jos Brech in moordzaak Nicky Verstappen
De politie heeft de scouting in Nederlands Limburg al in 2002 gewaarschuwd voor het zedenverleden van Jos Brech, nu hoofdverdachte van de moord op Nicky Verstappen in 1998. Brech kreeg in het verleden al een psychische behandeling na een zedendelict. Hij vertelde dat al in 2001 aan de politie tijdens een getuigenverhoor, meldt De Limburger vrijdag. De man was, vond de politie, een gevaar voor kinderen bij de scouting en moest daar weg.

Dat vertelt Frank Peters (63), destijds politierechercheur en al 57 jaar lid van de scouting in het Nederlandse Heerlen. “Dit is een man die je niet bij de scouting moet willen hebben’’, kreeg Peters in 2002 te horen van een lid van het second-opinionteam van de politie, dat de zaak Verstappen opnieuw bekeek. Peters zat in die tijd in een landelijk opvangteam van de scouting, dat in actie kwam bij ernstige gebeurtenissen zoals zedendelicten.

Het verhaal van de oud-rechercheur is opmerkelijk omdat de Nederlandse politie Brech in 2002 liet lopen. Niet alleen was hij in de jaren tachtig verdachte geweest in een zedendelict, ook was hij in de nacht nadat het lichaam van Verstappen op de Brunssummerheide was gevonden, vlakbij de plaats delict staande gehouden door twee marechaussees. Brech werd daardoor in 2001 twee keer als getuige gehoord toen het onderzoek nieuw leven werd ingeblazen.
Yolanda Dols, politiewoordvoerster en betrokken bij het onderzoek, erkent dat Brech in 2001 heeft verklaard dat hij al eerder in beeld is geweest voor een zedendelict. Brech vertelde dat hij in 1985 was verhoord over een zedendelict met kinderen en dat hij daarna in behandeling was gegaan. Dat delict is destijds geseponeerd. Mede daardoor werd hij toen geen verdachte in de zaak-Verstappen.

Brech bekende dat hij op jongens viel

Na de waarschuwing van de politie confronteerde Peters Brech met de informatie. Brech bekende meteen dat hij op jongens viel. Ook onthulde Brech dat hij in het verleden een zedendelict had begaan. Peters: “Hij vertelde dat hij aan het fietsen was met zijn fotocamera en twee jongens passeerde. Bij het fotograferen was hij ‘te ver gegaan’, zei hij. Ik weet niet wat hij daar precies mee bedoelde.”

Bij het fotograferen was hij ‘te ver gegaan’, zei hij.

Over de moord op de 11-jarige Verstappen repte Brech met geen woord. Rechercheur en ervaren scout Peters vroeg niet door. “Dat kon ook niet, ik mocht geen onderzoeksinformatie gebruiken in een gesprek dat ik als lid van de scouting voerde. Ik heb vooral hém laten vertellen.”

Brech bekende volgens Peters ook dat hij op jongens tussen de 10 en 14 jaar viel, de leeftijdscategorie waaraan hij al jaren leiding gaf. Peters verzocht Brech na diens onthulling om zijn lidmaatschap bij de scouting op te zeggen. Dat deed de huidige verdachte in de zaak-Verstappen uiteindelijk in 2002.

Experts vrezen voor moeilijke zoektocht naar Jos Brech: “Met water, vuur en schuilplaats overleef je maanden in de wildernis”

Jos Brech in een van zijn bushcraftvideo's
 YouTube Jos Brech in een van zijn bushcraftvideo’s
Meer dan 200 mensen hebben de Nederlandse politie tips gegeven over de vermiste moordverdachte Jos Brech (55). Toch is hij nog niet opgespoord. Experts vrezen dat hij lastig te vinden zal zijn. “Zelfs iemand die verdwaald is vind je moeilijk terug, laat staan dat je iemand moet traceren die zich expres verbergt in zo’n immens woud.”

Alle tips die binnenkomen over Jos Brech, die verdacht wordt van de twintig jaar oude moord op Nicky Verstappen (11),  behandelt de politie in Nederland met de hoogste prioriteit. “Het zijn er al meer dan tweehonderd”, zegt de politie. Mensen melden dat ze denken hem gezien te hebben, brengen foto’s aan van iemand die op hem lijkt en vertellen de politie over websites over en accounts van Jos.  ”Voor ons zijn de belangrijkste vragen: heb je Jos Brech gezien en weet je waar hij is”, aldus de woordvoerder. “Als iemand hem ziet, is het niet de bedoeling om het heft in eigen hand te nemen.”

Verschillende Nederlandse media citeren buren die denken dat ze Brech in april nog bij het huis van zijn overleden moeder hebben gezien in Simpelveld. Wellicht is hij de ook de mysterieuze inbreker die in juni survivalmateriaal stal uit het chalet in de Vogezen dat hij zelf beheerde. Op 5 juni verdwenen uit de ‘Old Crow’ donzen slaapzakken, een slaapmatje, topografische kaarten en tentzeilen. Spullen die een onderduiker in het bos goed kan gebruiken.

Lang overleven

“Met de juiste materialen kan je maanden overleven in de Vogezen”, zegt de Vlaamse bushcrafter Stefan Belmans (44). “Zolang je water hebt, een droge schuilplaats zoekt of bouwt en vuur kan maken zit je goed.” De vaardigheden die Jos Brech als bushcrafter heeft opgebouwd zullen hem ongetwijfeld helpen overleven in de wildernis. Want in tegenstelling tot bij survivallen proberen bushcrafters zo lang mogelijk comfortabel in de natuur te leven. Survivalisten willen juist zo snel mogelijk terug naar de bewoonde wereld.

Uit zijn video’s die hij maakte en op YouTube zette, blijkt dat hij goed weet welke planten en paddestoelen je kan eten. Hij kan tenten bouwen en vuurtjes stoken. ”De belangrijkste reden waarom bushcrafters opgeven, is de eenzaamheid. Dat breekt mensen op. Als het echt moet, zijn zelfs mensen zonder bushcraft-vaardigheden in staat om lang in de natuur te overleven.” En wat dan als de winter komt? Dan kan het in de Vogezen stevig vriezen. “Als hij echt wil verdwijnen, neem ik aan dat hij zich daarop heeft voorbereid en een dikke slaapzak heeft meegenomen. Met de juiste uitrusting kom je ook de winter door.”

Militaire operatie

De Vogezen beslaan 14.327 km². “Om dat te doorzoeken moet je bijna een militaire operatie op poten zetten. Je hebt veel mensen, materiaal en expertise nodig”, meent Alain Remue. Als hoofd van de Cel Vermiste Personen weet hij hoe je moet zoeken naar mensen in een bos: “Wij zoeken niet naar voortvluchtige moordverdachten. Wel naar verdwaalde mensen of dolende bejaarden die in het bos lopen”, zegt hij. “En zelfs die mensen zijn in bossen moeilijk te vinden. Een helikopter met infrarood kan niet door het bladerdek kijken. In de zomer heb je daar dus niets aan”, zegt Remue.

Op het terrein zoeken is volgens Remue alles behalve evident. “Je moet experts hebben die dat uitgestrekte gebied door en door kennen. Je wil geen eigen mensen kwijtraken tijdens het zoeken. Vergeet niet: deze man wíl niet dat de politie hem vindt en zal zijn vel wellicht duur verkopen.”

Drie zoektochten met speurhonden hebben tot nu toe nog niets opgeleverd. “We hebben in totaal een week gezocht op verzoek van familie en vrienden. Toen wisten we nog niet dat hij verdacht was van moord. We dachten dat hij een ongeluk had gehad in het bos en geen contact kon opnemen met de familie”, zegt Janette Kruit van de stichting Signi Zoekhonden. De honden roken aan een doos boeken van Brech en volgden zijn spoor ver in het bos. “Hij ging vaak van het pad. Dat maakte het extra moeilijk. Het was zoeken naar een speld in een hooiberg.” De stichting zoekt momenteel niet meer “om de politie niet in de weg te lopen”.

 YouTube

Vanuit dit basiskamp verdween Jos Brech; zaak doet denken aan onopgeloste moord op Grégory (4) in Frankrijk

Jos Brech, verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is gevlucht naar de Franse Vogezen. Bob van Huët, verslaggever van onze zusterkrant AD, bezocht de hut in het natuurgebied waar Brech zich verschanste.

De houten hut waar Jos Brech zich terugtrok, is vooral afgelegen. Je kunt er vanuit het Franse Vogezendorp Sainte-Marie-aux-Mines met de auto hooguit in de buurt komen. Het laatste stuk is alleen te voet toegankelijk.

‘The Old Crow’, zo heet het basiskamp van Brech en andere ‘bushcrafters’ – liefhebbers van lange wandelingen in ruige natuur -, en het ligt op een hoogte van 812 meter onder de bergkam Violu. Het kamp van de Nederlandse wandelvrienden is niet makkelijk te vinden en bepaald niet gastvrij naar passanten. Er staat een slagboom op de weg met een groen bordje met de typische tekst ‘First nation first’. (Het is de term waarmee in de Verenigde Staten en Canada de eerste bewoners worden aangeduid, de indianen en Inuit of Eskimo’s.)

Basiskamp 'The Old Crow'
 ANP Basiskamp ‘The Old Crow’

Extra sloten

Daarna waarschuwingsborden met een camera, een klassieke ‘pas op voor de hond’ en een ‘maison piégé’ : voor Fransen het signaal om een huis beter niet binnen te gaan, omdat er mogelijk gevaarlijke valstrikken zijn. Blijkbaar was dat allemaal niet genoeg, blijkt uit extra sloten op de deur. Recent is nog ingebroken in de hut, weten betrokkenen, waarbij  specifieke spullen zijn verdwenen die gebruikt kunnen worden door iemand die in de bossen leeft. Andere voorwerpen van waarde liet de dief liggen. Was het Brech? Zijn vrienden weten het niet zeker, maar het vermoeden is er. Hij kent het gebied in ieder geval op zijn duimpje.

 De slagboom met de tekst ‘First nation first’.
 ANP De slagboom met de tekst ‘First nation first’.

In de loop van donderdagochtend arriveren de eerste Franse journalisten. De zaak heeft ook de volle aandacht van de Franse media, nadat de lokale krant Dernières Nouvelles D’Alsace (DNA) er vanochtend mee uitpakte. ‘De klopjacht loopt via Sainte-Marie’, kopte de krant. Iedereen in de regio heeft de foto van Brech nu wel gezien.

Journalist Vivien Montag (43) was de eerste die de chalet traceerde aan de hand van een foto. Gisteren was hij er ook. ,,Er was niemand. Ik heb wel een kat gezien die rond het huis liep. Ik weet niet of iemand die verzorgt.”

Alle luiken zijn gesloten. Vlakbij het gebouw laat een mevrouw haar hond uit. Ze woont in de buurt en is geschrokken van wat ze in de krant zag. ,,Een kindermoordenaar, verschrikkelijk”, zegt ze. ,,Ik hoop dat ze hem snel pakken.”

De chalet ligt midden het bos.
 ANP De chalet ligt midden het bos.

Misdaad-mysterie

In de buurt wisten ze tot gisteren weinig van de Nederlandse wandelaar, of van de link met een moordzaak die Nederland al 20 jaar bezighoudt. Maar nu het bekend is, trekken bewoners zich het drama aan. Dit is namelijk precies het gebied waar een van de grootste Franse misdaad-mysteries plaatsvond. Het slachtoffer heette niet Nicky, maar ‘de kleine Grégory’.

De jongen was vier toen hij verdween en werd diezelfde dag nog teruggevonden in de Vologne, een rivier die de Vogezen doorsnijdt. Dertig jaar lang werd gezocht naar de dader die werd gezocht in de familie. Schrijfster Marguerite Duras zet de zaken op scherp in de krant Libération, de zaak Grégory wordt verfilmd en bezongen – maar nog steeds is er niemand veroordeeld voor de moord.

In alle gesprekken over Nicky wordt nu ook gerefereerd aan Grégory. Dat is één van de redenen waarom nu ook de Franse media groot uitrukken. Ze kennen het verdriet. Twee jongetjes die nu dertigers waren geweest, als ze die kwade dag niet de verkeerde hadden ontmoet.

Bekijk in de video hieronder oude beelden van Jos Brech:

 ANP