Amerikaanse kardinaal weg om misbruikschandaal
Paus gaat niet in op beschuldigingen over toedekken misbruik
Paus Franciscus heeft gisteravond op de terugvlucht van Ierland naar het Vaticaan geweigerd in te gaan op zware aantijgingen van aartsbisschop Carlo Maria Viganò. Die stelt in een document van elf pagina’s dat hij Franciscus op 23 juni 2013 heeft ingelicht over het seksueel misbruik waaraan kardinaal Theodore McCarrick, de aartsbisschop van Washington, zich schuldig maakte. Franciscus, die toen drie maanden paus was, legde de beschuldiging naast zich neer en rehabiliteerde McCarrick in feite, stelt Viganò.
De beschuldiging aan het adres van de paus is zo ernstig, dat er voor Franciscus niets anders op zit dan af te treden, vindt Viganò.
Franciscus zei tegen journalisten over de uitgebreide tekst van Viganò dat ze zelf een oordeel moeten vellen:

Rechtervleugel
Viganò was van 2011 tot en met 2016 de ambassadeur van het Vaticaan in de Verenigde Staten. Hij zegt dat zijn twee voorgangers de Heilige Stoel geïnformeerd hebben over de praktijken van McCarrick, en dat twee memo’s over de zaak van zijn hand waren.
In juli jongstleden accepteerde de paus het ontslag van McCarrick, nadat in een Amerikaans onderzoek was vastgesteld dat de kardinaal een minderjarige had misbruikt. Daarvoor gingen al jarenlang verhalen rond over het misbruik door ‘oom Teddy’ van jonge mannen. De paus nam McCarrick ook zijn kardinaalstitel af.

De nu 77-jarige Viganò is een exponent van de rechtervleugel in de Rooms-Katholieke Kerk, die grote moeite heeft met de manier waarop de paus met de katholieke leer omgaat. In zijn document gaat de aartsbisschop fel tekeer tegen hoge functionarissen in het Vaticaan en houdt hij een lange tirade over homoseksuelen en linkse elementen binnen de Kerk.
Het laat zich lezen als een ideologisch manifest tegen de paus, waarbij alle mensen met naam en toenaam genoemd worden die volgens Viganò McCarrick de hand boven het hoofd hielden.
Benedictus
NOS-correspondent voor het Vaticaan Andrea Vreede en Vaticaan-kenner Stijn Fens zeggen beiden dat het document neerkomt op een nieuwe keiharde aanval op de paus.
Fens zei gisteren in Met het Oog op Morgen dat Viganò met dit document munitie biedt aan een soort burgeroorlog die in de kerk woedt, waarbij zijn partij ten strijde trekt tegen een paus die te soepel in de leer zou zijn. Fens zegt “dat die beweging nu zijn kans schoon ziet door de paus te linken aan het misbruikschandaal”.

Benedictus XVI, de voorganger van Franciscus, komt als enige vrijwel ongeschonden tevoorschijn uit het document. Viganò schrijft dat hij McCarrick opdracht gaf zich terug te trekken in een leven van boetedoening en gebed, maar die opdracht is om onduidelijke redenen nooit door de kardinaal uitgevoerd.
Paus Franciscus schakelde McCarrick in om voor de kerk naar China te reizen. Ook werd hij ingezet als kerkelijk bemiddelaar bij de besprekingen
tussen de VS en Cuba in 2014.

De paus weigert in te gaan op de aantijging dat hij op de hoogte was van misbruik van gelovigen door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick.
Gisteravond stelde aartsbisschop Carlo Maria Vigano, die ook jarenlang topdiplomaat was voor het Vaticaan, dat de paus van het misbruik afwist en eiste dat de paus hierom zou aftreden. Vigano kwam met een uitgebreide verklaring waarin hij stelde dat hij in juni 2013 zelf aan de paus had gemeld dat er een dik dossier was over McCarrick.
Vanuit zijn vliegtuig wilde de paus de claims niet bevestigen of ontkennen. Volgens de paus spreekt het dossier van de aartsbisschop voor zich en wil hij er niet op ingaan. Hij zei dat journalisten die de documenten hebben gezien, zelf mogen oordelen.
Oud-aartsbisschop van Washington Theodore McCarrick wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van een jongen van 16 jaar in de jaren 70 en het misbruik van een jongen van 11 jaar. Eind vorige maand accepteerde de paus zijn ontslag. Vigano noemt het bedekken “een samenzwering van stilte” die niet veel verschilt van wat er bij de maffia gebeurt.
Ook bij de Ierse katholieken die de paus wilden bezoeken maakten de nieuwe beschuldigingen veel los:

BEKIJK OOK
Paus Franciscus wist al jarenlang dat kardinaal Theodore McCarrick gelovigen misbruikte. Dat zegt een aartsbisschop die jarenlang Vaticaan-diplomaat was in de VS. Carlo Maria Vigano vindt dat de paus hierom moet aftreden.
Vigano schrijft in een verklaring van 11 pagina’s dat hij in juni 2013, kort nadat Franciscus tot paus was gekozen, aan hem heeft verteld over het bestaan van “zo’n dik dossier” over McCarrick. Ook zegt Vigano dat hij al in 2006 aan hoge functionarissen binnen het Vaticaan heeft gemeld dat McCarrick werd verdacht van het misbruiken van volwassen kerkgangers.
Maffia
In de verklaring die op katholieke nieuwssites is gepubliceerd, staat een lijst met huidige en voormalige verantwoordelijken van het Vaticaan en de kerk in Amerika die van het misbruik door McCarrick afwisten.
Vigano schrijft dat het bedekken “een samenzwering van stilte is die niet veel verschilt van dat wat er bij de maffia gebeurt”.
Hij vindt dat de paus zijn “fouten moet toegeven” en een goed voorbeeld moet geven aan kardinalen en bisschoppen die het misbruik door McCarrick hebben bedekt “en met hen allemaal moet aftreden”.

Het Vaticaan heeft niet direct gereageerd. Op een bijeenkomst in Ierland zei de paus gisteren dat het misbruik een “bron van pijn en schaamte” voor de katholieke gemeenschap blijft, en dat hij die gevoelens deelt.
Ook noemde hij het terecht dat Ieren boos zijn over het falen van de kerkelijke leiders om op de juiste manier te reageren op deze “weerzinwekkende misdaden”.
Oud-aartsbisschop van Washington Theodore McCarrick wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige misdienaar in de jaren 70. Tijdens de voorbereidingen op de kerst-mis zou hij zijn hand in de broek van de jongen hebben gestoken.
McCarrick heeft gezegd dat hij zich daar niets van kan herinneren, maar de Amerikaanse tak van de kerk concludeerde na onderzoek dat de beschuldiging geloofwaardig is. Deze zaak heeft hem uiteindelijk de kop gekost.
De oud-aartsbisschop wordt ook beschuldigd van het misbruik van een 11-jarige jongen en enkele volwassen mannen. Eind vorige maand accepteerde de paus zijn ontslag.
Oom Teddy, zo noemen James en zijn zes broers en zussen hun priester. De 39-jarige man, een rijzende ster binnen de katholieke kerk, is een huisvriend van de familie.
Als James 11 is, komt de priester zijn kamer binnen, terwijl de jongen zich staat om te kleden. “Hij zei: draai je om”, vertelt James, nu 60, in een interview met The New York Times. “Ik wil het echt niet, want ik wil niks laten zien.” Maar hij doet uiteindelijk toch wat oom Teddy vraagt.
En oom Teddy laat zijn broek ook zakken. “Kijk, we zijn hetzelfde”, zegt hij. Het is het begin van een misbruikrelatie die volgens James twintig jaar duurt. De oom Teddy in dit verhaal is de nu 88-jarige Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick, van wie paus Franciscus vandaag het ontslag heeft geaccepteerd.
Het verhaal van James, die niet wil dat zijn achternaam bekend wordt, is niet het enige misbruikverhaal met McCarrick in de hoofdrol. Hij wordt daarnaast beschuldigd van het misbruik van een 16-jarige misdienaar en enkele volwassenen.
Tweepersoonsbed
Een van die slachtoffers, Robert Ciolek, deed eerder ook zijn verhaal tegen de Amerikaanse krant. In de jaren 80 studeert Ciolek, dan begin 20, in New Jersey aan het seminarie.
De bisschop, McCarrick, vertelt hem dat hij veel in zijn mars heeft. Misschien kan hij wel in Rome gaan studeren en carrière maken binnen de katholieke kerk. Ciolek: “Ik vertrouwde hem en ik bewonderde hem.”
McCarrick nodigt hem en andere jonge studenten regelmatig uit, onder meer in een strandhuis van het bisdom. Ze verblijven er dan het hele weekend. Aan het eind van de avond vraagt de bisschop altijd een van de studenten mee naar zijn kamer, waar een tweepersoonsbed staat. Daar volgen ongewenste aanrakingen.
“Mijn observatie is dat mensen ervan walgden. Sommigen vonden de aandacht wel leuk, hoewel het natuurlijk verknipte aandacht was”, vertelt Ciolek. “Maar ik herinner mij niemand die het echt prettig vond en hoopte dat hij zou worden aangeraakt.”
Misbruik in de VS
Recente cijfers over misbruik in de VS zijn er niet, maar volgens een rapport uit 2004 gaat het om 11.000 beschuldigingen tegen ruim 4000 priesters in de periode 1950-2002. Die 4000 priesters zijn ongeveer 4 procent van het totaal aantal priesters dat in die tijd in de VS werkte.
Jaren later doet Ciolek zijn verhaal tegen het bisdom. Hij treft in 2005 een schikking van 80.000 dollar. Twee jaar later schikt het bisdom met een andere seminariestudent die ook zegt misbruikt te zijn door McCarrick.
In het dossier van de man, die anoniem wil blijven, staat een gebeurtenis beschreven uit 1987. McCarrick, inmiddels aartsbisschop van Newark, neemt de student mee uit eten in New York en vraagt hem daarna mee naar zijn appartement. Daar moet hij zich omkleden: McCarrick heeft een matrozen-T-shirt en een korte broek klaarliggen.
De twee gaan in bed liggen. “Hij sloeg zijn armen om mij heen en wrong zijn benen tussen de mijne.” Brieven aan de student, die in het dossier zitten, ondertekent McCarrick met ‘oom Ted’ of ‘oom T.’.

Deze man en Robert Ciolek maken hun verhaal, apart van elkaar, in jaren 90 aanhangig bij de katholieke kerk. Het maakt geen indruk, want in 2000 wordt McCarrick aartsbisschop van Washington D.C., een van de meest prestigieuze banen van de Amerikaanse kerk. Een jaar later benoemt paus Johannes Paulus II hem tot kardinaal.
In de jaren die volgen, komen er meer verhalen naar boven over McCarrick, die in 2006 met emeritaat gaat. Verschillende functionarissen binnen de kerk trekken aan de bel over misbruik. De zaak die hem uiteindelijk de kop kost, draait om een 16-jarige misdienaar.
Kerst-mis
In de jaren 70, aan het begin van zijn carrière, is McCarrick priester in New York. Tijdens de voorbereidingen op de kerst-mis zou hij zijn hand in de broek van de misdienaar hebben gestoken.
De Amerikaanse katholiek kerk achtte dit verhaal zo geloofwaardig dat ze McCarrick vorige maand hebben geschorst. De kardinaal zei toen in een verklaring dat hij zich van dat misbruik niets kan herinneren. Over de andere beschuldigingen heeft hij zich niet uitgesproken.
Afgelopen vrijdag stuurde hij de paus een brief waarin hij zijn ontslag als kardinaal aanbiedt. Paus Franciscus heeft McCarrick opgedragen om zich tot de rechtszaak terug te trekken in een huis van de kerk en boete te doen door middel van gebeden.
James reageert tegen persbureau AP verheugd op het ontslag van McCarrick. “De waarheid overwint alles. Gelukkig heeft iedereen tegenwoordig meer begrip voor de schade die priesters hebben aangericht. Nu kunnen we beginnen te helen.”

Paus Franciscus heeft het ontslag geaccepteerd van de in opspraak geraakte Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick. De 88-jarige voormalige aartsbisschop van Washington wordt onder anderen beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige jongen in de jaren 70.
McCarrick zei in een verklaring dat hij zich van dat misbruik niets kan herinneren, maar de Amerikaanse tak van de kerk concludeerde dat de beschuldiging geloofwaardig is. Hij wordt ook beschuldigd van het misbruik van een 11-jarige jongen en enkele volwassen mannen. Op deze aantijgingen heeft hij niet gereageerd.
McCarrick was al sinds 20 juni op non-actief gesteld in afwachting van een onderzoek. Vrijdag stuurde hij de paus een brief waarin hij aanbood om op te stappen. Dat aanbod heeft Franciscus geaccepteerd. Hij heeft McCarrick opgedragen om zich tot de rechtszaak terug te trekken in een huis van de kerk en boete te doen door middel van gebeden.
Het is uitzonderlijk dat McCarrick al voor een proces een tik op de vingers krijgt. Dat hij bovendien zijn kardinaalstitel verliest en niet meer de mis mag opdragen worden gezien als een uitgesproken strenge straf. Andere gestrafte kardinalen behielden die privileges wel. Het is voor het eerst sinds 1927 dat een kardinaal opstapt.
‘Prins van de kerk’
Kardinalen worden ook wel de ‘prinsen van de kerk’ genoemd. Ze hebben na de paus de hoogste rang in de Rooms-Katholieke Kerk. Ze adviseren de paus en hebben het recht om in een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.
Het gebeurt niet vaak dat een kardinaal in opspraak komt vanwege een misbruikschandaal, maar er zijn wel een aantal gevallen bekend. In 2013 werd de Schotse kardinaal O’Brien beschuldigd van seksueel misbruik. Hij werd na een twee jaar durend onderzoek ontslagen.
Onlangs kwam ook kardinaal George Pell in opspraak, een van de vertrouwelingen van de paus. Hij wordt vervolgd in Australië. De precieze beschuldigingen zijn niet bekendgemaakt in aanloop naar zijn proces.
Niet lang daarna werd de ambtstermijn van de Duitse kardinaal Gerhard Müller niet verlengd. Hij was hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, die onder meer verantwoordelijk is voor het ophelderen van gevallen van seksueel misbruik. Hem werd verweten dat hij het werk van de pauselijke commissie over misbruik tegenwerkte.
Laatste Reacties