Demonstranten in Farmsum woedend: ‘De politie moet zich schamen voor dit geweld

Nadat vierhonderd activisten de hele dag gemoedelijk actie voerden bij het NAM-tankenpark in Farmsum sloeg dinsdagavond rond kwart voor negen de vlam in de pan.

Dat gebeurde nadat zo’n tweehonderd demonstranten zich na een optocht door Farmsum bij de blokkade van activisten voor de poort van het NAM-park voegde.

Demonstrante Code Rood gewond in Farmsum na ingrijpen politie (update) (+video’s)
Lees verder

Dat moment greep een klein groepje deels gemaskerde actievoerders aan om onverwacht over het spoor naar het hek rondom het NAM-park te rennen en daar een spandoek te bevestigen. Ze kregen al gauw versterking van nog meer demonstranten, die voor het hek gingen zitten. De politie had de actieleiding van te voren duidelijk gemaakt dat het hek een rode lijn was die niet mocht worden overschreden.

Hondengeleiders

Op het moment dat de demonstranten naar het hek renden, stonden daar maar enkele agenten. Die kregen rond kwart voor negen snel versterking van meer collega’s, waaronder een vijftal hondengeleiders. Agenten sommeerden de zittende actievoerders te vertrekken bij het hek.

Na enig duw- en trekwerk en geschreeuw over en weer sloeg de vlam in de pan en mepten enkele agenten er flink op los met hun wapenstok. Nadat de demonstranten bij het hek waren verdreven, rukte onmiddellijk een linie agenten op en posteerde zich voor het hek. Vandaaruit werden de demonstranten terug gedreven van het spoor.

Woedend

Demonstranten reageerden woedend op het optreden. ,,De politie moet zich schamen voor dit geweld tegen vreedzame demonstranten’’, schreeuwde een activist door een megafoon.

Fotoserie van dag 1 van de demonstratie bij Farmsum
Lees verder

De politieactie leidde volgens het organiserende Code Rood tot vijf gewonden. Eén vrouw werd in een ambulance behandeld, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Volgens de politie viel het aantal gewonden mee. Er werden geen arrestaties verricht. ,,Dat hek is voor ons een rode lijn. De demonstranten zijn een aantal malen duidelijke gesommeerd daar te vertrekken en dat hebben ze niet gedaan. Toen is er met mate geweld gebruikt’’, aldus een politiewoordvoerder ter plaatse. Volgens hem zijn de honden uiteindelijk niet ingezet tegen de demonstranten.

Onnodig hard

Woordvoerder Maarten van Code Rood hekelde het politieoptreden. Volgens hem was dat onnodig hard. ,,Wij escaleren niet, wij hebben geen geweld gebruikt en dit ook niet uitgelokt.’’

Hij erkende wel dat enkele deelnemers kennelijk toch verder gingen dan aanvankelijk afsproken. ,,Dit is burgerlijke ongehoorzaamheid. Sommige groepen wilden banieren aan het hek bevestigen. Wij willen een boodschap op de voordeur van de NAM achterlaten.’’

Tegen tien uur dinsdagavond leek de rust terug te keren. Een aantal actievoerders hield de blokkade voor gezien en vertrok per bus weer naar het actiekamp in Leermens. Een paar honderd demonstranten bleven zitten. Ze willen de blokkade woensdag voortzetten.

Demonstrante Code Rood gewond in Farmsum na ingrijpen politie (update) (+video’s

De gemoedelijke sfeer bij de demonstratie bij het Tankenpark van de NAM in Farmsum is omgeslagen.

Demonstranten in Farmsum woedend: ‘De politie moet zich schamen voor dit geweld’
Lees verder

De politie gebruikte dinsdagavond wapenstokken nadat bij het hek duw en trekwerk ontstond met betogers. Daarbij werden meerdere demonstranten geslagen. Voor zover bekend raakte één persoon, een vrouw, daardoor gewond.

Er gaan ook geluiden op dat meer actievoerders gewond zijn. Het zou gaan om vijf personen van wie vier licht gewond zouden zijn. Rond 22 uur is een ambulance het terrein opgereden.

Politie Groningen

@polgroningen

Demonstranten in Farmssum hebben zich richting de hekken bewogen. Dit is tegen de demonstratieregels in. Agenten hebben meerdere malen gevraagd om bij de hekken weg te gaan. Daar is niet naar geluisterd. Hierdoor moest de politie optreden. Direct daarna is de rust teruggekeerd.

Volgens de politie was dat om hulp te bieden aan iemand die onwel was geworden. ,,Ambulancemedewerkers hebben de vrouw ter plaatse onderzocht. Ze hoefde niet mee naar het ziekenhuis”, meldt een woordvoerder.

480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit1080p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Bij de tankenopslag van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Farmsum is een meerdaags protestkamp opgezet. De honderden demonstranten protesteren onder meer tegen de gaswinning in Groningen.

480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit
 Het is onrustig geworden bij de demonstratie bij het NAM-Tankenpark in Farmsum.
 Grimmige sfeer bij demonstratie Code Rood in Farmsum

Volgens de politie werd opgetreden omdat de demonstranten te dicht bij een hek kwamen. Dat was tegen de afspraken. ,,Agenten hebben meerdere malen gevraagd om bij de hekken weg te gaan. Daar is niet naar geluisterd. Hierdoor moest de politie optreden”, twittert de politie.

Na een half uur waren de actievoerders weg bij het hek en keerde de rust enigszins terug. Verslaggever Gerdt van Hofslot van Dagblad van het Noorden, die in Farmsum is, laat weten dat vijftig tot zestig personen met een bus terug zijn gekeerd naar het actiekamp in Leermens.