Bespoot de politie demonstranten bij het Tankenpark van de NAM in Farmsum dinsdagavond met pepperspray of iets anders? Lange tijd was dit onduidelijk, maar nu is bekend dat er ‘gewoon’ water is gebruikt.

Dat zegt politiewoordvoerder Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. ‘Het is bedoeld om mensen af te leiden, zodat collega’s ondertussen elders aanhoudingen kunnen verrichten.’

Ogen uitspoelen

Het was dinsdagavond een gek gezicht: politieagenten met tanks op hun rug, met daarin een toen nog onbekende substantie waarmee demonstranten werden bespoten. Diverse demonstranten lieten daarna hun ogen uitspoelen en hun gezicht behandelen met natte doeken, maar dat bleek achteraf niet nodig. Ze waren bespoten met een nevelspray die bestond uit alleen water.

Chris Bakker@cwbbakker

Bij de confrontatie van eerder vanavond is gespoten met een vloeistof. Wij kunnen niet met zekerheid zeggen of dit pepperspray is, of iets anders. De politie kan dit bevestigen noch ontkrachten. Wij hebben wel zelf gezien dat gezichten van mensen zijn behandeld met natte doeken.

Onschadelijk

Het is volgens Janus een middel dat elke eenheid van de politie bij zich heeft, maar alleen wordt gebruikt bij ‘grootschalige acties’. Waar pepperspray alleen mag worden gebruikt bij aanhoudingen, níet tegen groepen en niet langer dan één seconde, heeft de politie geen restricties omtrent het gebruik van de watersubstantie. ‘Het is niet schadelijk.’

Placebo-effect

Waarom de demonstranten hun ogen uit lieten spoelen, durft Janus niet te zeggen. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met het placebo-effect. Met andere woorden: doordat de getroffen demonstranten niet wisten waarmee ze werden bespoten, schrokken ze en dachten ze dat het om pepperspray ging.

Lees ook:

– Lees terug: Vijf gewonden bij protest in Farmsum, ‘politie moest optreden’
– Burgemeester Beukema: ‘Politie heeft wapenstok beperkt gebruikt’
– Demonstranten Farmsum overleggen over voortzetten actie
– Nacht zonder incidenten bij actievoerders in Farmsum