De moeder wil de kinderen eindelijk terugnemen en zo hoort het ook.

AANGEPAST OM 

Lili en Howick ANP

Gelukkig, want de kinderen hier en de moeder daar zou ook geen oplossing zijn. Armeense en Hollandse overheden hebben er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen. De moeder is een andere woning geboden. Er is haar werk geboden.Hulp via instanties en financiele hulp. Telkens was het antwoord NEE. Gelukkig is ze nu verstandig gebleken. 

De moeder van de kinderen Lili en Howick helpt mee bij het vinden van een plek in Armenië waar de kinderen kunnen worden opgevangen nadat Nederland hen heeft uitgezet. Een medewerker van voogdij-organisatie Nidos is in Armenië om een geschikte plek te zoeken voor de twee kinderen.

Lili en Howick worden uitgezet, waarschijnlijk komende zaterdag. Hun moeder vertrok eerder al naar Armenië en bracht haar twee kinderen onder op een geheim adres in Nederland.

Oneerlijk

Verscheidene rechterlijke instanties bepaalden de afgelopen jaren dat de kinderen mogen worden uitgezet, omdat de procedures volgens de regels zijn gevolgd.

Staatssecretaris Harbers had gebruik kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid, de bevoegdheid om zelfstandig een andere beslissing te nemen, maar daarvan heeft hij afgezien. Volgens de staatssecretaris zou dat oneerlijk zijn tegenover andere kinderen die wel zijn uitgezet.

De 12-jarige Lili en de 13-jarige Howick wonen al bijna hun hele leven in Nederland. Verscheidene mensen hebben de afgelopen tijd actiegevoerd om de twee hier te houden.

“Zij moeten zo snel mogelijk in Nederland behandeld worden (…) wil de reeds ontstane schade teruggedrongen worden”, schreef Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie in een brief aan de Tweede Kamer. Ook prinses Laurentien zei dat er een oplossing voor de twee kinderen gevonden moest worden.

Telegraaf schreef lang geleden al:

De vrouw uit Amersfoort die maandag met achterlating van haar kinderen is uitgezet naar Armenië, heeft leugens verteld in haar asielprocedure. Dat meldt De Telegraaf op basis van anonieme bronnen. De moeder vertelde dat ze uit buurland Azerbeidzjan kwam, maar Armenië zegt dat ze Armeens is en bevestigde haar identiteit. Ook strooide ze de rechters zand in de ogen door andere namen op te geven van haar en haar kinderen, zo schrijft de krant.

Met de verkeerde namen probeerde ze de instanties op een dwaalspoor te brengen om uitzetting te voorkomen.

Belangengroepen voor asielzoekers als Defence for Children hebben het verhaal flink gehyped als een tranentrekker en campagne gevoerd om de twee kinderen hier te houden. Staatssecretaris Dijkhoff werd onmenselijk handelen verweten en ook de kinderombudsman bemoeide zich met de kwestie.

Naar nu blijkt klopt het verhaal van de familie dus niet, onbekend is wanneer de kinderen worden uitgezet.