Volgens de schrijver van de brief gingen binnen de Amerikaanse regering stemmen op om Trump af te zetten

Een hoge official in het Witte Huis heeft via een anonieme ingezonden brief in The New York Times laten weten dat meerdere medewerkers onder president Donald Trump hem ‘van binnenuit actief tegenwerken om de Verenigde Staten te beschermen tegen zijn ergste impulsen’.

Donald Trump. Foto REUTERS

Volgens de schrijver van de brief gingen binnen de Amerikaanse regering stemmen op om Trump af te zetten, maar is besloten de afzetting niet door te zetten uit vrees voor een constitutionele crisis. Ook schrijft de persoon dat Trump ‘te onstabiel’ en ‘ongeschikt’ is om het land te leiden.

‘Hoewel hij is verkozen als een Republikein, laat de president weinig affiniteit zien voor lang gekoesterde conservatieve idealen: vrije geesten,  vrije markten en een vrij volk’, aldus de brief.  ‘De impulsen van president Trump zijn over het algemeen anti-handel en anti-democratie’.

De briefschrijver is het grotendeels wel eens met de beleidsvoering van de regering, maar stelt dat beslissingen ondanks Trump worden genomen, in plaats van op aanraden van de president. Die zou zo vaak en onverwacht van mening veranderen, dat niemand het kan bijhouden. Er wordt in het Witte Huis hard gewerkt om de schade van het ongeleide projectiel Trump in te perken, aldus de brief.  De ‘immoraliteit’ van de president zou hem bij alles in de weg staan.

De New York Times zegt tot publicatie te hebben besloten omdat de identiteit van de anonieme briefschrijver bij de krant bekend is. De krant noemt de publicatie van de brief een ‘zeldzame stap’, die in dit geval geoorloofd is om lezers een ‘belangrijk perspectief’ te bieden

President Trump reageerde woedend op de brief met een tweet van een woord in hoofdletters : ‘VERRAAD?’. In een volgend bericht schreef hij: ‘Als de Times de persoon achter de brief kent, dan moeten zij deze aangeven in het belang van de nationale veiligheid.’

Woodward

Het is de tweede keer in een week tijd dat Trump onder vuur ligt vanuit het Witte Huis zelf. Het boek Fear van de legendarische journalist Bob Woodward bevestigt het beeld dat de anonieme briefschrijver in de New York Times schetst. Adviseurs van de president zijn non-stop bezig zijn plannen af te zwakken of te dwarsbomen. Soms door de president te negeren, op andere momenten door belangrijke papieren simpelweg van zijn bureau te plukken.

Woodward beschrijft onder meer de wens van Trump om de Syrische president Bashar al-Assad om het leven te brengen, een impulsief idee nadat Assad een gifgasaanval pleegde. Minister van Defensie Jim Mattis beloofde ermee aan de slag te gaan, om vervolgens Trumps oorlogszucht tevreden te stellen met een plan voor een kleinschalige luchtaanval.

Trumps stafchef John Kelly noemt de president in het boek ‘een idioot’. Kelly ontkent die uitspraak gedaan te hebben.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Does the so-called “Senior Administration Official” really exist, or is it just the Failing New York Times with another phony source? If the GUTLESS anonymous person does indeed exist, the Times must, for National Security purposes, turn him/her over to government at once!

I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration

I work for the president but like-minded colleagues and I have vowed to thwart parts of his agenda and his worst inclinations.

The Times today is taking the rare step of publishing an anonymous Op-Ed essay. We have done so at the request of the author, a senior official in the Trump administration whose identity is known to us and whose job would be jeopardized by its disclosure. We believe publishing this essay anonymously is the only way to deliver an important perspective to our readers. We invite you to submit a question about the essay or our vetting process here.


President Trump is facing a test to his presidency unlike any faced by a modern American leader.

It’s not just that the special counsel looms large. Or that the country is bitterly divided over Mr. Trump’s leadership. Or even that his party might well lose the House to an opposition hellbent on his downfall.

The dilemma — which he does not fully grasp — is that many of the senior officials in his own administration are working diligently from within to frustrate parts of his agenda and his worst inclinations.

I would know. I am one of them.

To be clear, ours is not the popular “resistance” of the left. We want the administration to succeed and think that many of its policies have already made America safer and more prosperous.

But we believe our first duty is to this country, and the president continues to act in a manner that is detrimental to the health of our republic.

That is why many Trump appointees have vowed to do what we can to preserve our democratic institutions while thwarting Mr. Trump’s more misguided impulses until he is out of office.