Waarom Britten die vóór de Brexit stemden, door economische zorgen van gedachten veranderen

Waarom Britten die vóór de Brexit stemden, door economische zorgen van gedachten veranderen
Thomson Reuters An Anti-Brexit protestor waves EU and Union flags outside the Houses of Parliament© Aangeboden door Business Insider Inc Thomson Reuters An Anti-Brexit protestor waves EU and Union flags outside the Houses of Parliament

Angst voor de negatieve gevolgen van de Brexit zorgt ervoor dat steeds meer kiezers die eerst vóór het verlaten van de EU stemden nu toch liever willen blijven. Dit vertelde opiniepeiler John Curtice aan Business Insider.

Curtice, wiens accurate exit polls een belangrijk onderdeel van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn geworden, vertelde BI dat een “substantiële minderheid” van de kiezers die eerst voor afscheiding kozen nu tegen zouden stemmen omdat ze bang zij voor de economische gevolgen van een harde Brexit.

Uit zijn meest recente opiniepeiling voor Nat Cen Social Research, die eerder deze week uit kwam, blijkt dat onder alle Britse kiezers het ‘blijf’-kamp een voorsprong heeft genomen van 8-procentpunt.

Curtice zegt dat het meest opvallende resultaat van deze peiling is dat deze verschuiving vooral wordt bepaald door de zorgen van de kiezer over de economische gevolgen van een Brexit.

De peiling laat zien dat 51% van de kiezers nu verwacht dat de economie van het VK slechter zal zijn na een Brexit, tegenover 39% in juni 2016.

Dat is opvallend, want men dacht dat de voorstanders van de Brexit in 2016 deze keus maakten ondanks de negatieve economische gevolgen, en het laat ook zien dat een deel van hen zich steeds meer zorgen maakt over de economische gevolgen en dus van kamp wisselen.

“Het pessimisme over de economische gevolgen van de Brexit onder de voorstanders van de EU is groter dan het optimisme onder de Brexiteers,” aldus Curtice.

“Er is een substantiële minderheid van Brexiteers die niet meer zo zeker is over de economische gevolgen.”

De kans op een no-deal Brexit speelt nauwelijks een rol

Professor John Curtice© Aangeboden door Business Insider Inc Professor John Curtice

Professor John Curtice. bron: Jane Barlow – WPA Pool / Getty Images

Opmerkelijk is dat volgens Curtice de angst voor een no-deal Brexit geen grote rol speelt in de verschuiving van het Britse electoraat richting een keuze vóór de EU.

Curtice vertelde BI dat kiezers die de Brexit steunen grotendeels onberoerd zijn door het vooruitzicht van een no-deal Brexit. Zij zullen het falen van de onderhandelingen immers eerder toeschrijven aan politici, zoals Theresa May en Michel Barnier, dan aan de Brexit zelf.

De daling van de steun voor de Brexit lijkt dus eerder het gevolg van zorgen over de negatieve economische impact van de Brexit dan het gevolg van zorgen over een Brexit zonder een deal met de EU, aldus Curtice.

De recente opiniepeiling van Curtice voor NatCen toont dat minder dan één op de vijf (17%) van de kiezers nu een goed onderhandelingsresultaat verwacht, terwijl dat in februari 2017 nog 33% was.

Curtice zegt dat deze daling nauwelijks een oorzaak is van het stijgende aantal kiezers dat hun steun voor de Brexit intrekt, omdat zij een no-deal dus zullen wijten aan falende politici.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

    Kalender

    Pin It on Pinterest

    Share This