Achterstand van vrouwen op arbeidsmarkt kost Nederland miljarden’

De achtergestelde positie van vrouwen op de arbeidsmarkt kost Nederland miljarden, concludeert adviesorganisatie McKinsey in een rapport, waarover het Financieele Dagblad (FD) bericht.

Als de Nederlandse arbeidsmarkt net zo gendergelijk zou zijn als de best presterende buurlanden, zou dat de economie een impuls van 114 miljard euro geven, schrijft het FD op basis van het onderzoek. Als mannen en vrouwen volledig gelijk zouden zijn op de arbeidsmarkt, zou dat 221 miljard opleveren.

Er bestaat volgens de onderzoekers een “voor Nederland typisch systeem” dat zichzelf in stand houdt. Nederlandse vrouwen werken vooral in de zorg en in het onderwijs; sectoren met veel parttimebanen die relatief weinig bijdragen aan het bruto binnenlands product (bbp). Vrouwen doen bovendien onevenredig veel onbetaald werk. Ook de sociale normen over beroepskeuzes van vrouwen vormen een obstakel, aldus het onderzoek.

Volgens het consultancybureau versterken die factoren elkaar, en heeft de huidige aanpak om de achterstand van vrouwen in te lopen maar weinig effect. Het rapport wordt woensdag aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!