Midden-Groningen wil af van regeldruk voor organiseren activiteiten

Een voetbalclub een lijst met vragen op 15 A4-tjes laten invullen, om een bandje te kunnen laten spelen op zijn feest, behoort straks tot het verleden in Midden-Groningen. De gemeente wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aanpassen dat organisatoren van evenementen kunnen volstaan met een melding waar dat kan. Voor grotere activiteiten blijft een vergunning noodzakelijk.

 


Dit heeft de gemeenteraad van Midden-Groningen – met uitzondering van de ChristenUnie – gisteravond besloten.

Klokkenluiders Noordbroek

VVD-fractievoorzitter Mieke Bos kwam met een motie over dit onderwerp, nadat de Stichting Klokkenluiders Noordbroek zich enige tijd geleden bij haar meldde. De stichting luidt jaarlijks met oud en nieuw de klokken in de kerktoren van het dorp. Jong en oud komt langs om dit ook te doen. Voorheen moest hiervoor een vergunning worden aangevraagd die 38 euro kostte. Voor dit jaar bedraagt de nota liefst 238 euro.

Waardevolle bijdrage

Volgens Bos levert deze stichting een waardevolle bijdrage aan de het dorp. De klokkenluiders halen op oudejaarsdag huis aan huis geld op om onder meer de onkosten (mede) te betalen van activiteiten zoals het klokkenluiden, een paasontbijt of – brunch voor bewoners van Gockingaheem, de jaarlijkse spooktocht en kerstkuier in Noordbroek en de nieuwjaarsduik in Botjeszwembaai in Zuidbroek.

Bizar

Bos: “Eigenlijk best wel bizar dat zij gelijk al een bepaald percentage van de opgehaalde collecte moet afstaan aan de gemeente voor een vergunning.”

Koesteren

De VVD kreeg, op ChristenUnie na, steun van alle fracties. “De moed zakt je al in de schoenen als je iets wilt organiseren om alles in orde te maken. We moeten de vrijwilligers koesteren”, aldus CDA-fractievoorzitter Erianne van der Burg.

Minder regels? Heel graag!’

“Minder regels? Heel graag!”, jubelde GroenLinks-fractievoorzitter Mariët Bosman. Volgens haar is het te gek voor woorden dat je voor activiteiten, zoals een straatbarbecue, een vergunning moet aanvragen. Kleine activiteiten kunnen volgens haar volstaan met een melding. Het voorbeeld van de voetbalclub – zoals hierboven beschreven – kwam van Markus Ploeger van Gemeentebelangen.

Volstaan

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn steunde de motie – met de toevoeging dat een melding kan volstaan waar het kan en dat een vergunning noodzakelijk is waar het moet – namens het college. Hij zegde toe met een voorstel naar de raad te komen. Hij voegde er nog wel even aan toe dat door de aanpassingen de legesinkomsten (“kan een bewuste keuze zijn”) minder kunnen worden voor de gemeente. Dat heeft invloed voor en op de gemeentebegroting.

Aangepast

Overigens heeft de gemeente Midden-Groningen de APV op 1 januari al enigszins aangepast: het aantal bezoekers van evenementen waarvoor geen vergunning hoeft te worden aangevraagd is nu geen 50 maar 200 bezoekers.