De Hond: VVD opnieuw de grootste met 26 zetels

DE PIJN VAN PECHTOLDD66 zou bij landelijke verkiezingen momenteel nog maar 10 van de 19 huidige zetels in de Tweede Kamer overhouden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond.

In de meest recente peiling, die vanmorgen verscheen, is D66 inmiddels afgezakt tot de achtste partij van Nederland. ,,D66 staat nu op het laagste niveau sinds juni 2010 en lijkt in een vergelijkbare positie te belanden als de PvdA in de vorige coalitie”, aldus De Hond.

Privéproblemen

De opiniepeiler wijt de slechte score van de democraten niet aan de privéproblemen van leider Alexander Pechtold, die recent naar buiten kwamen. ,,Ze waren al behoorlijk aan het dalen door deelname aan de regering. Bij het aantreden van het kabinet eind 2017 heb ik al voorspeld dat dit voor D66 slecht zal aflopen.”

Pechtold is zijn geloofwaar­dig­heid inmiddels behoorlijk kwijt, ook onder een deel van zijn eigen kiezers

Maurice de Hond

De reden: volgens De Hond wordt D66 nu gedwongen conservatief beleid te steunen, terwijl ze de meest progressieve partij in het kabinet zijn. En dat valt slecht bij de achterban. ,,Terwijl Pechtold het in het verleden in de oppositie juist goed deed.”

D66 dichtte zichzelf onlangs een belangrijke rol toe bij het besluit om de Armeense kinderen Lili en Howick in Nederland te laten blijven. Toch is dat niet terug te zien in de peilingen.

De Hond: ,,Dat ligt aan de positie van Pechtold. Die is zijn geloofwaardigheid inmiddels behoorlijk kwijt, ook onder een deel van zijn eigen kiezers.” De peiler meent echter dat een voortijdig vertrek van de partijleider de positie van D66 in de peilingen niet zal veranderen.

Zorgelijk

De regeringscoalitie staat in deze peiling nog maar op 53 zetels (tegen 76 in het echt), een zorgelijk aantal richting de verkiezingen voor de Provinciale Staten (en daarna getrapt de Senaat) volgend jaar.

De VVD krijgt momenteel van De Hond 26 zetels toebedeeld, GroenLinks 18 zetels, Forum voor Democratie 16 zetels, de PVV 15 zetels, de SP 13 zetels, de PvdA 12 zetels en het CDA 11 zetel.

Even terzijde. Mijn antwoord over Rutte.

Even terzijde, ik ben liberaal en stem VVD. Zo dat mag gezegd worden. Dat D66 het op moment zwaar heeft was wel een beetje te verwachten. Hoge bomen vangen veel wind en Mark Rutte heeft het weer gepresteerd om opnieuw een kabinet te vormen. Ook krijgt Rutte het telkens voor elkaar om de grootste te blijven. Wie heeft mede Nederland door de crises geholpen, tja het was Rutte. Wie vloog virtueel de wereld over om de EU beter in het zadel te houden Juist het was Rutte. Wie wist in het debat zich altijd staande te houden Juist Rutte. Wie kreeg de grootste afgunst/jaloezie over zich heen Juist Rutte Waar heeft Nederland het aan te danken dat onze economie het geweldig doet. Juist mede door Rutte. Tot slot zijn wij het meest welvarendste land na Zwitserland en daarvoor is oa Rutte voor verantwoordelijk. Wij Nederlanders zijn ook het land van klagen en onvrede uitspuwen en dan is het begrijpelijk dat men het spreekwoord hierin niet hanteerd. Een profeet wordt in zijn eigen land niet geëerd