Dividendbelasting. Rudi van der Wel heeft een duidelijk verhaal gepost bij L.V. Pitch afschaffen Dividendbelasting.

Afgelopen zondag heb ik bij mij in de sportschool in de sauna mensen mogen overtuigen van de noodzaak voor het afschaffen van de dividendbelasting. Net voordat ik naar huis ging wilde een collega (die erg links stemt) ook van mij weten waarom de VVD de dividendbelasting wil afschaffen. Met heel veel plezier heb ik hem dat verteld en hem overtuigd (ik zag het aan zijn ogen).

Dus om in het vervolg op alle verjaardagen, barbecues, gourmetavonden of op straat mensen te overtuigen in Jip-en-Janneketaal, is dit mijn pitch. Graag jullie aanvullingen en verbeteringen.
———————————————————————————–

Je begint met het stellen van de vraag “wist U dat dividendbelasting onderdeel is van een groter pakket aan belastingmaatregelen?” Omdat dat aspect nergens in de media wordt vermeld is het response van de persoon aan wie je dit vertelt bijna altijd “nee” met als aanvulling “maar dat komt waarschijnlijk omdat ik voornamelijk buitenlandnieuws volg” of “omdat ik de laatste tijd veel in het buitenland ben geweest”.

Dan begint je PITCH: “Het afschaffen van dividendbelasting is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen. Er worden belastingen afgeschaft, maar er komen ook nieuwe belastingen bij, zoals bijvoorbeeld de royaltybelasting. Brievenbusfirma’s worden daarmee belast. En dat is wat we willen, hoofdkantoren ontlasten en brievenbusfirma’s belasten. Logisch toch?”

“Wat wij als Liberalen ook belangrijk vinden is een verschuiving van het belasten van arbeid naar het belasten naar consumptie want loon naar arbeid moet worden beloond – zowel voor werknemers als werkgevers. Consumptie daarentegen is je eigen keuze, dus daar betaal je voor”.

“Daarbij wordt het vanwege Europese wetgeving steeds moeilijker en duurder om de belasting te innen en waarschijnlijk zelfs onmogelijk. Dus het afschaffen van de dividendbelasting is de beste oplossing

Vragen en ntwoorden

Antw Mevr x Ik vind dit een helder verhaal. Dank daarvoor!

Vraag dhr x

Zo klinkt het inderdaad veel meer als een goede maatregel. Terwijl ik eerst tegen het afschaffen was, zie ik nu de wijsheid van het besluit wel. Vooral om, inderdaad, de bedrijven te stimuleren om daadwerkelijk deel te worden van onze economie in tegenstelling tot postbusfirma’s.

Nu vraag ik me wel af(corrigeer me als mijn cijfers niet kloppen):
Door de afschaffing loopt de staat 1,9 miljard mis.
Hoeveel levert de heffing op de royalties op?

Antw Rudi: De opbrengsten van de royaltybelasting staat natuurlijk in geen verhouding tot het geld wat je misloopt met het afschaffen van de dividendbelasting. Maar daarbij komt dat dividendbelasting in strijd is met Europese wetgeving vanwege discriminatie op belasting betalen. Het is voor Nederlandse dividendbelastingbetalers aftrekbaar en voor buitenlandse dividendbelastingbetalers niet aftrekbaar. Dus het is een kwestie van tijd voordat een beleggingsmaatschappij een rechtszaak begint en wint. Dat kost ons ook weer veel geld, wat weer via een andere belasting zouden moeten innen, waardoor ons belastingstelsel nog ingewikkelder wordt.