Streven naar ’terugstuurplatform’ in Noord-Afrika

Merkel krijgt hierdoor problemen met haar zusterpartij.

BRUSSEL – De EU moet veranderen in een fort Europa, onbereikbaar voor migranten die met bootjes illegaal over de Middellandse Zee willen komen. Daar zijn EU-leiders het vandaag in Brussel tijdens hun top wel over eens, maar zicht op een oplossing voor nieuwe asielregels is er nog lang liet. Dat betekent dat bondskanselier Merkel een huizenhoog politiek probleem heeft.
Ook gisteren kwam er weer een groep migranten aan in Spanje

Ook gisteren kwam er weer een groep migranten aan in Spanje

Ⓒ REUTERS

Een betere bewaking van de buitengrenzen moet er voor gaan zorgen dat Italië met minder instroom wordt opgezadeld. Het land heeft haar grenzen voor migrantenboten gesloten en klaagt over een gebrek aan solidariteit van de rest.
BEKIJK OOK:

De EU wil ’ontschepingsplatformen’ in Noord-Afrika inrichten, waar onderschepte migranten naar toe worden teruggestuurd. Hoe deze opvang er precies moet gaan uitzien, moet nog helemaal worden uitgewerkt.

Veel praktische bezwaren

Hoewel er veel praktische bezwaren zijn, wil de EU wil na jaren dreinen nu toch echt werk maken van opvang in de regio. Afrikaanse landen staan echter niet te springen. Er zal een flinke zak geld nodig zijn om regeringen tot samenwerking te dwingen. Er wordt ook gedacht aan het opengooien van de Europese markt voor deze landen, zodat zij makkelijker kunnen exporteren.

Waar er relatief veel overeenstemming is over een strengere bewaking van de buitengrenzen, is er tegelijkertijd nog geen begin van een oplossing voor het schuiven met asielzoekers die Europa al bereikt hebben. Het vrije reizen binnen de Unie staat daardoor onder druk.

Bondskanselier Merkel heeft van haar zusterpartij CSU een ultimatum gekregen om tot een oplossing te komen. Grote vraag is of zij genoeg kan binnenhalen om een politieke crisis in eigen land te voorkomen.

Doorn in het oog van Merkel

Het is de Beierse zusterpartij van Merkels CDU een doorn in het oog dat migranten die elders staan geregistreerd (in Italië vooral) niet worden teruggestuurd. De asielregels, geregeld in de zogeheten Dublin-verordening, schrijven voor dat een asielzoeker mag worden teruggestuurd naar het land van aankomst. Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 ging dit systeem in Duitsland echter overboord.

De CSU dreigt de grens met Oostenrijk te sluiten. Als dat gebeurt zal Oostenrijk zijn grens met Italië dichtgooien, zodat geen migrant meer kan doorreizen naar het noorden. Schengen, het vrije reizen is een van de grootste verworvenheden van de EU, is dan dood.

Druk opgevoerd

De druk op Merkel werd door de CSU woensdag nog wat verder opgevoerd. De bondskanselier hoopt deals met groepjes landen te kunnen sluiten. Een alomvattende deal over een hervorming van de Dublin-regels zit er door een blokkade van een groepje Oost-Europese landen onder aanvoering van Polen en Hongarije niet in. Zij voelen niks voor een verplichte herverdeling van erkende vluchtelingen over de hele Unie.

De spanning over de bijeenkomst vandaag en morgen in Brussel is groot. Niet alleen hangt Merkels politieke leven aan een zijden draad, de hele asieldiscussie houdt de EU al bijna drie jaar in een wurggreep. „We praten al sinds 2015 over een hervorming van Dublin”, zegt een hooggeplaatste EU-bron. „Dat heeft nog steeds tot niks geleid. Laten we nu eerst proberen ons te richten op het beperken van de instroom.”