Ed Nijpels over Thierry Baudet: ‘Zelden zoveel onzin gehoord’

‘Wat mij irriteert is dat we alleen maar over de kosten spreken als het gaat over het klimaatbeleid. We vergeten waarom we het doen, om de verwarming van het klimaat tegen te gaan,’ aldus oud-VVD-leider Ed Nijpels.

In WNL Op Zondag op NPO 1 reageert de voorzitter van het klimaatberaad op kritiek op het aanstaande klimaatakkoord.

Hij richt zijn pijlen vooral op FvD-voorman Thierry Baudet. Baudet zei in de Tweede Kamer: ‘De kiezer heeft niet gevraagd om een geld verslindende energietransitie die 200 miljard euro kost (…) om misschien over tachtig jaar eventueel 0,00007 graden minder temperatuurstijging te bewerkstelligen.’ Nijpels reageerde fel op de woorden van Baudet. ‘Ik heb zelden zoveel gestapelde onzin bij elkaar gehoord in betoog in de Tweede Kamer. We hebben alleen maar de afgelopen maanden gehad dat de discussie op een negatieve manier wordt gevoerd. Natuurlijk kost het geld. Maar de opbrengst van de aanpak is groter dan wat het kost.’

Nijpels heeft er vertrouwen in dat het kabinet wel werk gaat maken van de het voorstel op hoofdlijnen voor het klimaatakkoord, waarover het Planbureau Leefomgeving deze week een analyse schreef: ‘Het kabinet komt volgende week nog met een reactie,’ aldus Nijpels.

Nijpels beaamde dat het kabinet ‘politieke moed moet tonen’. ‘Die 49% (CO2-reductie, red.) komt niet uit de lucht vallen. Dat weet ook het kabinet,’ aldus de voormalige partijleider van de VVD.