De twee rashonden zijn een symbool van de ontspanning

Ook zijn vader stuurde al eens een stel puppies

Door:  , 14:11, 30 september 2018

 

De twee Pungsan-puppies die Kim’s vader, Kim Jong-Il, aan het zuiden gaf, archiefbeeld, ANP/EPA/Yonhap

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un twee jachthonden cadeau gekregen. Het zijn pungsan-honden van een ras dat oorspronkelijk werd gefokt op het hoogland van Kaema, dat in het noorden van Korea ligt.

Moon heeft zondag laten weten dat de honden van circa een jaar oud donderdag de grens zijn overgestoken. Ze zijn een symbool van de ontspanning die dit jaar op het verscheurde schiereiland is ingetreden dankzij een reeks topontmoetingen. De twee komen te wonen bij Moon en diens zwarte hond Tori. Moon adopteerde Tori in juli vorig jaar.

Het is niet voor het eerst dat een Noord-Koreaanse alleenheerser zijn buren pungsan-honden stuurt. Zijn vader, Kim Jong-il, schonk de toenmalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung in 2000 ook twee van deze honden. Dat was na de eerste top van een Noord-Koreaanse leider en een president uit het zuiden. Sindsdien zijn er vier topontmoetingen geweest, een in 2007 en drie dit jaar (april, mei en september). Kim is uitgenodigd om eind dit jaar naar Seoul te komen