Hoe worden mensen een populist als bv Wilders. Ga stap voor stap te werk. ( onderstaande tekst kwam ik tegen op FB)

Wilders dient een vaag en onmogelijk verkiezingsprogramma in, waarvoor de grondwet op verschillende punten gewijzigd zou moeten worden. Maar toch wordt de PVV de tweede partij van Nederland en zijn racisme en moslimhaat intussen bijna salonfähiggeworden. Wilders kan zijn zakken meer dan behoorlijk vullen met zijn hate speech. Waarom heeft Wilders zoveel succes? Haatzaaien, hoe doe je dat? Hoe word je een tweede Wilders? Ik help je op weg.

Zoals het A4’tje van Wilders 11 punten heeft, zo zijn er ook voor jou 11 stappen die je moet zetten op de weg naar jouw eigen imperiumpje.

Richt een partij op voor gedupeerden

Dit spreekt eigenlijk voor zich. Er zijn zoveel mensen die zich gedupeerd voelen: mensen die in de armoede beland zijn, zieken en bejaarden die de besparingsmaatregelen aan den lijve ondervinden, mensen die hun vertrouwde buurt hebben zien veranderen, mensen die te weinig opleiding hebben om fijn werk te vinden, noem maar op. Dit zijn mensen die geen perspectief meer zien voor zichzelf of hun kinderen en die vaak op zichzelf zijn teruggeworpen. Dus als je een partij opricht, moet je deze mensen voorhouden dat je hun situatie kan en wil verbeteren. Zo krijg je een grote groep potentiële kiezers. Alleen is die groep nogal divers. Hoe los je dat op?

Creëer een gemeenschappelijke vijand

Als je een diverse groep wil verenigen, dan heb je iets nodig dat hen bindt en dat de aandacht afleidt van jouw onkunde. Als het om een boze, gefrustreerde groep gaat, moet dat natuurlijk iets zijn waar ze samen boos op kunnen zijn. De vluchtelingencrisis is dus een zegen, want die mensen kosten de Nederlander nu eenmaal geld. Dat een groot deel van die groep ook nog moslim is, is nog mooier. Dat er in Nederland nog steeds slecht geïntegreerde moslims rondlopen (lang leve het  racisme en de gettovorming) èn dat terroristen zich wereldwijd achter de islam verstoppen om aanslagen te plegen, zijn alweer troeven om de schuld van al onze problemen neer te leggen bij vluchtelingen en moslims. En dat brengt ons bij de volgende stap.

vergif

Spread the word

Goed, we hebben nu een doelgroep en een bindmiddel. Nu moet de boodschap aan de man worden gebracht. Maar omdat projectie op een zondebok natuurlijk geen echte boodschap is, zul je je moeten beperken tot one-liners op de sociale media en proberen om niet teveel uit te leggen. Gelukkig is de doelgroep niet zo kritisch. Ze zijn allang blij dat je hen iets belooft. Binnen de doelgroep is er sowieso een behoorlijke groep laaggeschoolden die niet zo geneigd zijn om die one-liners te analyseren. Maar toch is het niet onbelangrijk om voor alle zekerheid de werkelijkheid buitenspel te zetten (zie stap 4).

Zorg ook dat je genoeg aandacht krijgt. Zet hiervoor alle mogelijke middelen in. Verf desnoods je haar in een onmogelijke kleur om op te vallen.

Over middelen gesproken: verlies ook de fondsenwerving niet uit het oog. Het maakt niet uit waar je de centen haalt (liefst wel uit het buitenland), zolang je ze maar krijgt om je boodschap te verspreiden. Vergeet dus niet om genoeg te slijmen met je geldschieters.

Israeli Flag

Creër je eigen werkelijkheid

Dit is misschien wel de voornaamste en ook de moeilijkste stap. Maar vooruit, jij kan dit!

Vanuit extreemrechts standpunt is alles links, ook centrum en gematigd rechts. “Links” is dus je tweede vijand. Dat opent perspectieven. Het is echt superhandig om “links” medeverantwoordelijk te maken voor alle problemen die je in verband brengt met je zondebokken. Want “links” heeft de deur opengezet voor de vluchtelingen en “links” geeft de moslims vrijheid van godsdienst.

Dat “links” handelt volgens de grondwet en de (bindende) internationale verdragen moet je zo efficiënt mogelijk naar de achtergrond zien te dringen. Boycot ook die vervelende critici die alles analyseren en al je argumenten onderuithalen. Die gebruiken toch veel te moeilijke woorden voor jouw aanhang.

Onthoud het goed: alles en iedereen krijgt vanaf nu het stempel “links”. Ook de media zijn “links” en dus niet te vertrouwen. Ja, ook de NOS. De enige betrouwbare nieuwsbronnen, zijn de nieuwsbronnen die het met jou eens zijn. Dat is dan ook jouw boodschap voor je doelgroep. Jij bent de enige die Nederland nog wil beschermen tegen de moslim-invasie.

hansje

Het creëren van je eigen werkelijkheid gaat nog verder. Er hoort ook een eigen terminologie bij. Zo moedig je je doelgroep bijvoorbeeld aan om niet langer over vluchtelingen te spreken, maar over gelukszoekers. Overdrijf ook een beetje. Doe alsof er miljoenen vluchtelingen naar Nederland komen. Spreek van een tsunami ofzo. En als je zelf termen gebruikt, zoals bijvoorbeeld “echte Nederlanders”, maak dan vooral niet de fout om uit te leggen wat je daar precies mee bedoelt. Zo kan iedereen zijn eigen invulling geven aan jouw woorden en denkt iedereen dat je hem gelijk geeft.

Als er dingen gebeuren die niet in je straatje passen, zoals neoliberalen die een aanslag plegen op een Duitse spelersbus, een mafkees in Charlottesburg die inrijdt op linkse betogers of een Duitse agent die aanslagen op “links” heeft zitten beramen, dan doe je gewoon alsof je neus bloedt.

Doe een beetje zielig

Dat je eigen groep alles slikt, betekent nog niet dat “links” je overal mee weg laat komen. Dus als je beschuldigd wordt van haatzaaierij, dan beroep jij je op de vrijheid van meningsuiting, speel je het slachtoffer en smeer je die martelaarsrol lekker breed uit in de media (zowel “links” als rechts). Uiteindelijk moet je blij zijn met alle mogelijke contraverse, want hiermee kan je jezelf heerlijk in de verf zetten. Een narcistische persoonlijkheid is daarbij een troef. Nog mooier wordt het als je zó gehaat wordt dat je beveiliging nodig hebt of met een kogelvrij vest moet rondlopen. Hier kan je erg leuke toneelstukjes mee opvoeren. Tip: draag je kogelvrij vest over je kleren in plaats van eronder.

vest

Haal alles uit de sociale media

We hadden het net al over de vrije meningsuiting en hoe je die lekker naar je hand kan zetten. Maak ook op de sociale media gretig gebruik van deze vrijheid van meningsuiting. Jij mag alles zeggen en je reageerders in principe ook. Laat het alleen niet te ver gaan en blokkeer de mensen die je te hard tegenspreken. Maar pas op: ook weer niet allemaal natuurlijk, want het is wel grappig als ze worden uitgescholden door jouw aanhang en jij met hand en tand verdedigd wordt. Dat versterkt het wij-gevoel en helpt je dus alleen maar steviger in het zadel.

Nog een tip: post onwijs veel selfies. Anders wordt het al gauw te abstract. En zoek iemand die wat leuke photoshopjes voor je kan maken. En lig maar niet wakker van hier en daar wat nepnieuws of gerommel met cijfertjes. Het is tenslotte voor de goede zaak.

Je kan ook altijd overwegen om de beheerders van Facebookpagina’s zoals Liefde voor Holland e.d. aan te spreken en hen reclame voor je te laten maken. Die schooiers doen alles voor een beetje aandacht en een paar tientjes.

Verlies vooral de problemen van je aanhang niet uit het oog. Dus post af en toe eens wat over oudjes die in de stront liggen enzo. En buit elke IS-aanslag ten volle uit. Met een beetje geluk komt er misschien nog wel een aanslag in Nederland!

Doe af en toe een beetje volks

Je aanhang vindt het geweldig als je hen het gevoel geeft dat ze jou echt kennen en jij één van hen bent. Neem bijvoorbeeld een paar katten en post leuke plaatjes op de sociale media. Nóg leuker wordt het als je je fans het gevoel van inspraak geeft. Laat hen maar namen verzinnen voor je katten, dat vinden ze fantastisch. En verder: post vakantiefoto’s en verjaarstaarten en dat soort shit. Daar smullen ze van.

katten2

Let op: overdrijf dat volkse ook niet en zorg ervoor dat je je onberispelijk blijft kleden. Dus geen foto’s met joggingpakken enzo. Tenslotte moeten ze wel naar je op kunnen kijken.

Blijf top down werken

Kijk, je zit met een vrij diverse groep en eigenlijk zit daar best wel wat tuig bij. Het is niet erg om hen voor jouw karretje te spannen, zolang jij de teugels maar stevig vasthoudt. Kattennamen verzinnen is leuk, maar geef je aanhang verder beslist GEEN inspraak. Ik herhaal: GEEN inspraak. Laat dus ook geen leden toe tot je partij. Dat lijkt misschien lastig, maar met jouw narcistische persoonlijkheid kom je hier wel mee weg.

Je programma maak je trouwens ook bij voorkeur zonder inspraak van anderen. Dat lijkt misschien moeilijk, maar meer dan een vaag A4’tje hoeft dat niet te zijn. Gewoon wat loze kreten zoals “grenzen dicht” enzo (nee, natuurlijk kan je 1.500 km grensstrook niet zomaar afsluiten, maar het is ook maar een one-liner).

tsunami

Temper je ambitie

Je aanhang denkt nu wel dat jij de minister-president van Nederland wordt (sommigen denken zelfs dat je de president wordt), maar niets is minder waar. Want jij weet dat dat helemaal niet kan en eigenlijk vind je dat ook niet leuk. Maar dat hoeven je kiezers natuurlijk niet te weten. Daarom moet je doen alsof “links” jou buitenspel zet en niet jij jezelf. Doe maar flink zielig, dat werkt het beste. Dat oppositiezitje in de Tweede Kamer heb je zo te pakken, dus kan je van daaruit lekker aan de zijlijn (Facebook! Twitter!) blijven roeptoeteren. Als je geen verantwoordelijkheid krijgt, kan je tenminste ook niet door de mand vallen.

Een prettige bijkomstigheid hiervan is dat je je dus helemaal niet druk hoeft te maken over de verkiezingen. In het kabinet wil je sowieso niet, dus kan je “links” en rechts wat politici tegen de schenen trappen en kan je leuke dingen doen terwijl zij debatten voeren. Met je katten knuffelen bijvoorbeeld, of de leuke / zielige jongen uithangen op de sociale media.

Vooral doorgaan

Goed, alles loopt lekker nu. Je hebt een groep fans om je heen verzameld, je hebt hen losgeweekt van de werkelijkheid , je hebt jezelf een martelaarsrol toebedeeld en je bent de baas over je aanhangers. Ze adoreren je. Je bent zelfs bijna een soort religie geworden.

Denk alleen niet te snel dat je er bent. Je moet de trein nu wel rijdende houden. Je moet dus zeker actief blijven op de sociale media, maar je moet ook af en toe je gezicht eens laten zien. En vooral: je moet je nu zo sterk mogelijk internationaal profileren en toenadering zoeken tot gelijkgestemden in andere landen. Dus blijf in elk geval hate speech verspreiden, liefst ook in het Engels. De onderbuikjes moeten blijven rommelen zoals bij een stevige indigestie. En zoals er bij een indigestie een hoop bagger vrijkomt, zal dat op jouw Facebook en Twitter niet anders zijn. Je aanhangers zullen dus schelden, mensen dood wensen en oproepen tot moord en massavernietiging. Kan jou het schelen.

Kijk vooruit

Jij bent de beste en iedereen weet dat. Meer heb je eigenlijk niet nodig voor jouw kleine imperium. De wereld ligt aan je voeten. Je hoeft niet trouw te blijven aan je aanhang, want er is toch niemand die je controleert. Stem dus gerust mee met Rutte en zijn vriendjes. Je hoeft ook niet te reageren op dingen die niet leuk zijn, want niemand verwacht dat van je. Je kan nu ongegeneerd je zakken vullen en je fans verloochenen. Koester vooral je contacten met je buitenlandse collega-haatzaaiers en wie weet, misschien komt er nog eens een lekker lucratief baantje uit de bus in het buitenland. Bijvoorbeeld bij je geldschieters (zie stap 3). Dan ben je meteen verlost van dat zootje ongeregeld in Nederland dat voortdurend met je op de foto wil. Geniet van je roem!