Japan heeft de Britse premier May gedreigd dat zijn bedrijven het Verenigd Koninkrijk niet langer als entree naar de Europese zullen gebruiken nu de Brexit de kosten verhoogt.

Japan heeft de Britse premier May gedreigd dat zijn bedrijven het Verenigd Koninkrijk niet langer als entree naar de Europese zullen gebruiken nu de Brexit de kosten verhoogt.

Japanse productiebedrijven gebruiken vaak het Verenigd Koninkrijk als entree naar de Europese markt, maar zien daar met een dure Brexit vanaf, dreigen ze.

Ⓒ BLOOMBERG

Tijdens een bijeenkomst van een Japanse handelsdelegatie in Londen hebben zeker negentien bedrijven hun zorgen tegenover het kabinet geuit over die stijgende kosten van het voorgenomen vertrek uit de Europese Unie.

„Geen enkel privébedrijf kan zijn activiteiten voortzetten” als het Verenigd Koninkrijk onrendabel wordt, aldus de vertegenwoordiger. „Zo simpel is het.”

Productie stilleggen

Japanse bedrijven gaan niet wachten totdat de Brexit volgend jaar ingaat, stelt zijn ambassadeur. Een groeiend aantal van hen verschuift zijn bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk of dreigt investeringen terug te schalen omdat het land zonder deal de Europese Unie verlaat.

Toyota meldde zaterdag dat het tijdelijk zijn productie zou moeten stilleggen in zijn fabriek in Derby als een zogenaamde harde Brexit doorzet.

BEKIJK OOK:

BMW: Productie in Nederland bij harde brexit

PARIJS (ANP/RTR) – Het Duitse autoconcern BMW kan meer productie van de Mini naar Nederland verplaatsen bij een harde brexit. Dat liet BMW-topman Harald Krüger weten op de autoshow van Parijs die dinsdag is begonnen.

BMW bouwt in het Limburgse Born Mini’s. Ook in het Britse Oxford heeft het bedrijf een fabriek voor de bouw van Mini’s. Groot-Brittannië wil eind maart 2019 de Europese Unie verlaten, maar de onderhandelingen over de voorwaarden van de brexit verlopen zeer stroef.

Er is dus een kans dat Groot-Brittannië uit de EU stapt zonder een nieuw handelsakkoord.

Volgens Krüger zullen alle partijen verliezers zijn in het geval van een harde brexit. BMW bereidt zich voor op een harde brexit en schat de kansen op fiftyfifty, verklaart de topman.

Elektronicamaker Panasonic heeft zijn Europese hoofdkantoor verhuisd van de Londense regio naar Amsterdam. De Japanse retailer van Muji-producten kijkt naar een verhuizing naar Duitsland.

’No-deal is klif’

Ook robotmaker Yaskawa Electric Corp kiest een locatie op het continent om dicht bij zijn Europese klanten te blijven als de Brexit voor handelsbelemmeringen gaat zorgen.

„Veel Japanse bedrijven, met name productiebedrijven, hebben in dit land geïnvesteerd als toegangspoort tot Europa”, aldus kabinetslid Shinichi Iida woensdag voor de Japanse ambassade in Londen. „Een no-deal Brexit in maart volgend jaar is niets minder dan een klif” voor onze bedrijven, stelde hij.