President Trump maakte het woensdag niet makkelijker voor de drie senatoren om voor de benoeming van Kavanaugh te stemmen-

Het gevecht om de benoeming van Brett Kavanaugh tot Amerikaans opperrechter nadert zijn ontknoping. De honderd senatoren beginnen vandaag met het lezen van het nieuwe FBI-onderzoek naar de seksbeschuldigingen tegen Kavanaugh. Tot woede van de Democraten willen de Republikeinen al heel snel, vrijdag, de weg vrijmaken voor een stemming.

advertentie
Protest bij het Hooggerechtshof tegen de benoeming van Brett Kavanaugh. Foto Getty Images

Slechts één kopie van het langverwachte FBI-onderzoek, dat woensdag werd afgerond, wordt ter beschikking gesteld van de Senaat om lekken te voorkomen. Democraten en Republikeinen zullen om de beurt het rapport mogen lezen. Elke senator mag het slechts een half uur doornemen.

Hoewel onduidelijk is of het onderzoek belastend is voor Kavanaugh (53), die onder andere van aanranding wordt beschuldigd, kondigde de Republikeinse fractievoorzitter Mitch McConnell woensdag aan dat hij snel een einde wil maken aan het debat over de benoeming. De Republikeinen willen vrijdag, terwijl mogelijk sommige senatoren het FBI-rapport nog doornemen, stemmen om de discussie te beëindigen.

Als dit voorstel wordt aangenomen, stemt de Senaat mogelijk zaterdag al over het benoemen van Kavanaugh tot lid van het Hooggerechtshof. ‘Bizar, dit slaat nergens op’, aldus de Democratische senator Dick Durbin over de beperkte tijd die de senatoren krijgen van de Republikeinse leiding van de Senaat om het onderzoek te lezen.

Rechter Brett Kavanaugh kon soms zijn emoties niet de baas tijdens de hoorzitting vorige maand in de Senaat over zijn voordracht tot oppperrechter. Foto REUTERS

Groepsverkrachting

Van het FBI-stuk zal het afhangen of drie Republikeinse senatoren voor Kavanaugh zullen stemmen. Het nieuwe onderzoek werd vorige week mogelijk gemaakt nadat een van hen, Jeff Flake, op het laatste moment hierop aandrong.

Behalve van aanranding, wordt Kavanaugh door een andere vrouw ervan beschuldigd aanwezig te zijn geweest bij een groepsverkrachting in zijn studententijd. Een derde vrouw zegt dat Kavanaugh haar zijn geslachtsdeel liet zien toen zij studeerden op de Yale-universiteit. De rechter wordt ook beschuldigd van overmatig drankgebruik.

President Trump maakte het woensdag niet makkelijker voor de drie senatoren om voor de benoeming van Kavanaugh te stemmen. Tijdens een toespraak tot aanhangers in Mississippi nam de president de vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigt, Christine Blasey Ford, op de hak.

De Republikeinse senatoren Lisa Murkowski (links) en Susan Collins (midden) in een lift in het Capitol op weg naar een lunch van de partij. Het tweetal zal na lezing van het FBI-rapport beslissen of zij voor de benoeming van Kavanaugh zullen stemmen.Foto AFP

Gaten in getuigenis

Hij wees, terwijl hij haar stem nadeed, op gaten in de getuigenis van Ford over de aanranding. Zij kon toen op sommige vragen geen antwoord geven. ‘Hoe ben jij thuis gekomen?’, herhaalde Trump de vraag die Ford in de Senaat werd gesteld. ‘Ik kan het mij niet herinneren. Waar is het gebeurd? Ik herinner niet het mij niet.’

‘Ongepast’, zo noemde senator Lisa Murkowski, een van de drie Republikeinse twijfelaars, de kritiek van Trump. ‘De opmerkingen van de president waren verkeerd’, aldus haar collega Susan Collins.

Uit de lijst van de getuigen die de FBI-agenten aan de tand voelden, blijkt dat het onderzoek niet veelomvattend was. Zo werden Ford en Kavanaugh niet gehoord over wat zich mogelijk heeft voorgedaan op het schoolfeestje indertijd in Maryland. Deborah Ramirez, de vrouw die zegt dat Kavanaugh zijn penis toonde op een Yale-feest, werd wel opgeroepen.

Maar een andere vrouw, Julie Swetnick, zou niet zijn uitgenodigd voor een gesprek. Zij beweert dat Kavanaugh in 1982 aanwezig was op een feest waar zij het slachtoffer was van een groepsverkrachting. Ook zouden getuigen die het verhaal van Ramirez onderbouwen, niet zijn benaderd door de FBI. ‘Er zijn ernstige zorgen dat dit geen geloofwaardig onderzoek is’, aldus de Democratische senator Dianne Feinstein.

LOT KAVANAUGH IN HANDEN VAN REPUBLIKEINSE SENATOREN COLLINS EN MURKOWSKI

Twee vrouwelijke Republikeinse senatoren gaan waarschijnlijk de doorslag geven bij de benoeming van de omstreden rechter Kavanaugh in het Hooggerechtshof.  Als zij tegen de benoeming van Kavanaugh stemmen, lijkt de kans verkeken voor president Trumps kandidaat. 

DE FORD-KAVANAUGH HOORZITTING BEWIJST DAT ER GEEN EERLIJK SPEELVELD IS VOOR VROUWEN OM ZICH UIT TE SPREKEN. LEES HIER DE COLUMN VAN HELEEN MEES.