Wim Anker: ‘Reactie Twan Huys onjuist’

Afgelopen vrijdag was ik samen met cliënte Jenny Douwes aanwezig in het tv-programma RTL Late Night. Dit naar aanleiding van de strafzaak in de zogeheten A7-blokkadezaak.Tijdens de uitzending werd Jenny Douwes overvallen door de mededeling van presentator Twan Huys dat activist en voorman van Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie eveneens aan tafel zou gaan plaats nemen. In een uitzending van RTL Boulevard stelt Huys dat vooraf “heel duidelijke afspraken” gemaakt met mij als raadsman dat alle partijen aan tafel zouden zitten.

 

Door zijn uitlatingen in RTL Boulevard van zaterdag jl. krijgt ondergetekende de Zwarte Piet toegespeeld voor de commotie die is ontstaan tijdens de uitzending van vrijdag jl.

 

Dit is onterecht en teleurstellend.

 

In een goed gesprek met twee redacteuren van RTL Late Night te Amsterdam enkele weken geleden ging het over eventuele toekomstige bijdragen aan het programma mijnerzijds op het terrein van het strafrecht. Genoemd werden onderwerpen als tbs, levenslang, dna, spreekrecht en slachtoffers. Ook is gesproken over de A7-blokkadezaak.

 

Ik zegde toen toe na het pleidooi in de strafzaak naar de studio te komen. Ook zou ik Jenny Douwes vragen. Die stemde hier uiteindelijk mee in. Later hoorde ik dat ook een van de betogers van Kick Out Zwarte Piet in de studio aanwezig zou zijn. Wij gingen er van uit dat die in de zaal zou zitten. Er zijn geen afspraken gemaakt om allen aan één gesprekstafel plaats te nemen. Dat was ook helemaal geen optie. In de eerste plaats omdat Jenny Douwes daarmee niet akkoord zou gaan. En in de tweede plaats omdat ons kantoor geen discussie wilde en wil over de persoon en kleur van Zwarte Piet. Daar ging immers de blokkadezaak niet over!

 

Toen Jenny Douwes voorafgaande aan de uitzending hoorde dat er toch een tafeldiscussie zou komen, was zij dus verrast en heeft ze duidelijk aangegeven dat ze dit niet wilde. Van Jenny Douwes heb ik vernomen dat Huys op haar verzoek vlak voor het begin van de uitzending haar zijn woord heeft gegeven dat de heer Afriyie niet samen met haar aan tafel zou komen. De move van de presentator om tijdens de uitzending toch de heer Afriyie en zijn advocaat aan tafel te noden, was voor ons een totale verrassing. Dat was mijns inziens ook duidelijk te zien.

 

De heer Huys had moeten spreken van een miscommunicatie in de voorfase en had niet de verwijten bij mij en cliënte moeten leggen. Dat is jammer, want we kenden jarenlang goede contacten.

 

Wim Anker

 https://www.ad.nl/show/dit-is-het-domste-dat-twan-huys-had-kunnen-doen~ab2458b0/P

VIDEOSpanning in de studio bij Twan Huys vanavond. Voor een zwarte-pietendebat bij RTL Late Night waren zowel Jenny Douwes, boegbeeld van de blokkeerfriezen, als Jerry Afriyie, voorman van de anti-zwartepietbeweging uitgenodigd. Maar Douwes weigerde aan tafel te gaan met Afriyie. Huys forceerde alsnog een debat. Douwes: ,,Je hebt je niet aan je woord gehouden.”

Afriyie zat aanvankelijk niet aan tafel bij Douwes, Huys en de andere gasten. De activist moest plaatsnemen in het publiek omdat de Friezin had aangegeven niet live met haar tegenstander in debat te willen. Huys kwam daar tijdens de uitzending op terug: ,,Iedereen is gelijk, dus ik wil graag met beide partijen praten.”

Dit is het domste dat Twan Huys had kunnen doen

Dit is het domste dat Twan Huys had kunnen doen

Lees meer

Douwes reageerde gepikeerd: ,,Twan, jij hebt je woord gegeven, dan had je dat niet moeten zeggen.”

Maar Huys nodigde Afriyie toch aan tafel uit. En dus gingen de twee in gesprek over de rechtszaak die deze hele week het nieuws domineerde. Douwes riep vorig jaar op tot een blokkade van de snelweg naar Dokkum, zodat anti-zwartepietactivisten, onder wie Afriyie, niet bij de intocht van Sinterklaas konden demonstreren.
(Artikel gaat verder na de video)

Douwes: ik moet een grens trekken

Douwes: ,,Ik wil met iedereen praten, maar je moet een grens trekken. Ik moet nu aan tafel zitten met mensen die in een rapport over terreur voorkomen.”
Activist Afriyie benadrukte dat hij zijn twee kinderen wil beschermen met zijn acties: ,,Zij worden elk jaar gepest.” Demonstreren bij de grote landelijke Sinterklaas-intocht is de enige optie, vindt Afriyie: ,,We hebben maar een dag in het jaar waarop we ook de NTR (van het Sinterklaasjournaal, red.) kunnen bereiken.”

Eenmaal aan de talkshowtafel van Twan Huys kwamen beide kampen niet nader tot elkaar, ze herhaalden vooral de standpunten die eerder deze week in de Leeuwarder rechtbank uitgewisseld werden.
(Artikel gaat verder na de foto)

In de Leeuwarder rechtbank zijn vrijdag taak- en celstraffen geëist tegen de blokkeerfriezen.

In de Leeuwarder rechtbank zijn vrijdag taak- en celstraffen geëist tegen de blokkeerfriezen. © Anton Kappers

Burgemeester Waanders

Op hetzelfde moment zat burgemeester  Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, aan tafel bij Jeroen Pauw in zijn talkshow. Waanders werd er deze week door de blokkeerfriezen en enkele media van beschuldigd zowel de activisten van Kick Out Zwarte Piet en de rechts-extremisten van de Nederlandse Volksunie (NVU) uitgenodigd te hebben om te komen demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas. Waanders bevestigde met beide partijen contact te hebben gehad, maar alleen om te informeren of ze van plan waren te komen. De burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de intocht en wilde daarom weten wat ze kon verwachten. De NVU had tijdens de intocht in 2016 in Maassluis nog wel een demonstratie gehouden. ,,Ik wilde niemand uitnodigen, dat zou bizar zijn.”

De burgemeester belde drie keer met de NVU (die pro-Zwarte Piet zijn, red). ,,Het eerste telefoontje was informatief. Ze zeiden dat ze nog niet wisten of ze zouden komen. Daarom heb ik een week later nog een keer teruggebeld. Toen zeiden ze dat ze niet zouden  komen: Dokkum was te ver. Het derde telefoontje was de dag voor de intocht omdat ik van de politie had gehoord dat ze misschien alsnog van plan waren te komen. Dat wilde ik controleren.” Uiteindelijk kwam de NVU niet.

Mails

Waanders had ook contact met KOPZ. Ze mailde heen en weer met de actiegroep en had een afspraak met hen. ,,Maar ook dat was zeker niet om hen uit te nodigen.” De uitspraak van Jenny Douwes dat dat wel zo was, omschreef Waanders als ‘uit zijn verband gerukt’.

Lees ook de column van Angela de Jong: Dit is het domste dat Twan Huys had kunnen doen

Uiteindelijk komt activist Afriyie toch aan tafel bij Twan Huys.

Uiteindelijk komt activist Afriyie toch aan tafel bij Twan Huys. © Screenshot RTL

© Burgemeester Marga Waanders.