WETENSCHAPPERS VOORSPELLEN KOUDSTE WINTER IN 100 JAAR

Winter 2018 - voorspelling voor de winter

Nu de zomer voorbij is, hebben de eerste wetenschappers zich al gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. En als zij gelijk krijgen, dan staat ons de koudste winter in 100 jaar te wachten.  De Duitse website Sputniknews.com citeert een aantal Russische wetenschappers die beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

In dezelfde voorspelling wordt gemeld dat het medio oktober al steenkoud zal zijn. Iedereen wordt daarom aangeraden om nu alvast een ski jas, muts en skihandschoenen aan te schaffen.

Extreem weer en langetermijnvoorspellingen

Als de wetenschappers toch gelijk krijgen, dan wordt 2018 misschien wel het jaar met het meest extreme weer ooit. Of tenminste sinds  men begonnen is met het wetenschappelijk vastleggen van meteorologische data. Afgelopen zomer was namelijk ook al de op twee na warmste zomer ooit.

Ieder jaar doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de winter. Naast de zonneactiviteit zijn er ook een heleboel ‘volkswijsheden’ die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Gele Gentiaan gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar een echt strenge winter kunnen worden, met veel sneeuw.