Komt de grens van 500 punten in zicht voor de AEX met nieuwe beursklap? De beren roeren zich

Komt de grens van 500 punten in zicht voor de AEX met nieuwe beursklap? De beren roeren zich

De aanhoudende koersdalingen voeden de vrees dat een serieuze beurskentering op til is: een zogenoemde bearmarkt.

Komt de grens van 500 punten in zicht voor de AEX? De beursmalaise houdt ook donderdag aan.

De aanhoudende koersdalingen voeden de vrees dat een serieuze beurskentering op til is: een zogenoemde bearmarkt.

De aandelenbeurs in Amsterdam zal donderdag waarschijnlijk met verlies openen. De andere beurzen in Europa lijken eveneens lager te beginnen na de zware koersverliezen in Azië en op Wall Street. Beleggers krijgen opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten te verwerken. Daarnaast wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De meeste Europese beurzen sloten woensdag lager. De AEX-index daalde 0,6 procent tot 507,80 punten en de MidKap verloor 1,5 procent tot 706,19 punten. Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent. Londen steeg 0,1 procent.

LEES OOK: We krijgen niet één grote beurscrash, maar een stapsgewijze verzwakking – een rollende beer, denkt een doorgaans optimistische analist

Forse klappen voor Japanse beurs

De Japanse aandelenbeurs kreeg donderdag rake klappen, na de zware verliezen op Wall Street. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beurzen flink omlaag. Toenemende beleggerszorgen, zoals over handelsspanningen die wereldwijde economische groei afremmen en angst dat de winsten van bedrijven op hun piek zitten, zetten het beurssentiment zwaar onder druk.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio raakte 3,7 procent kwijt en sloot op 21.268,73 punten. Vooral de Japanse chipbedrijven gingen in de uitverkoop, na tegenvallende resultaten van de Amerikaanse chipmakers AMD en Texas Instruments.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,4 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong leverde 1,9 procent in. De All Ordinaries in Sydney zakte 2,8 procent onder aanvoering van de Australische grondstoffenbedrijven en banken.

De Kospi in Seoul daalde 2,1 procent. De Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix verloor bijna 3 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung, een zwaargewicht in de Kospi, leverde bijna 4 procent in. Hyundai daalde 6,4 procent. De automaker zag de kwartaalwinst kelderen door de kosten van een terugroepactie in de VS.

Wall Street duikelt omlaag, Tesla uitzondering

Op Wall Street raakten de Dow-Jonesindex en de S&P 500-index hun jaarwinst kwijt en de Nasdaq beleefde zijn zwartste dag in iets meer dan zeven jaar. De Dow eindigde 2,4 procent lager op 24.583,42 punten. De brede S&P 500 verloor 3,1 procent en techgraadmeter Nasdaq zakte 4,4 procent.

De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla heeft in het derde kwartaal onverwacht zwarte cijfers geschreven. Dat gebeurde in een periode waarin topman Elon Musk zwaar onder druk stond door verschillende schandalen.

Tesla zette een winst in de boeken van 312 miljoen dollar. Dat kwam onder meer door de groeiende leveringen van de Model 3, waarvan de productie na veel problemen eindelijk op stoom lijkt. Een jaar geleden stond er nog een verlies van bijna 620 miljoen dollar in de boeken. Tesla realiseerde een omzet van 6,8 miljard dollar. Het aandeel Tesla ging in de Amerikaanse nabeurshandel fors omhoog. De financiële markten hadden geen rekening gehouden met het positieve resultaat.

De euro was 1,1411 dollar waard, tegen 1,1392 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 66,35 dollar. Een vat Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en kostte 75,70 dollar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

    Kalender

    Pin It on Pinterest

    Share This