Pieter van Vollenhoven vindt dat er een fonds moet komen waarop benadeelde partijen een beroep kunnen doen als een besluit van de overheid achteraf te ingrijpend blijkt. De voorzitter van de Stichting Veiligheid en Maatschappij en oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV zegt dat naar aanleiding van het verbod op Stints.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft volgens Van Vollenhoven voor de veiligheid kordaat gehandeld door de Stint van de weg te halen. Maar hij heeft ook oog voor de gevolgen van dat besluit.

De fabrikant van Stint vroeg deze week het faillissement van zijn bedrijf aan, naar eigen zeggen een rechtstreeks gevolgvan het verbod van de minister. Zo’n benadeelde partij zou een beroep kunnen doen op het fonds dat Van Vollenhoven voorstelt. Zoiets bestaat nu nog niet.

Van Nieuwenhuizen verbood het gebruik van de Stint een week nadat bij een spoorongeluk in Oss vier kinderen om het leven waren gekomen.

Rechter en Kamer

De rechtbank Midden-Nederland doet vanmiddag om 13.00 uur uitspraak over de vraag of de Stint weer de weg op mag. Een kinderdagverblijf vroeg daar de rechter twee weken geleden om, omdat de minister met haar verbod onvoldoende rekening zou houden met de belangen van gebruikers van de elektrische bakfiets.

De Tweede Kamer buigt zich vanaf 18.00 uur ook over het besluit van de minister om de Stint te verbieden. Vanuit de oppositie klinkt de kritiek dat ze dat besluit te snel genomen heeft.

De rechter zou moeten bepalen wat reëel is, wat de minister te verwijten valt.

Pieter van Vollenhoven

Die kritiek deelt Van Vollenhoven niet. “Je kunt je niet permitteren dat zo’n afschuwelijk ongeluk nog een keer gebeurt”, zegt hij. “Maar ook een minister kan vergissingen maken. Als blijkt dat het besluit achteraf anders genomen had moeten worden, dan zou er een pot moeten zijn waaruit je kan putten. Daar zou geld voor gereserveerd moeten worden.”

Volgens Van Vollenhoven moeten in ieder geval gedupeerde fabrikanten aanspraak kunnen maken op zo’n fonds:

‘Bij te zware beslissing moet je beroep kunnen doen op zo’n fonds ‘

Veel crèches maakten de afgelopen maand extra kosten om alternatief vervoer voor de Stint te regelen. Er werden bijvoorbeeld taxi’s gehuurd. Zouden de kinderdagverblijven ook allemaal een beroep moeten kunnen doen op dat geld?

“Er moet natuurlijk geen misbruik gemaakt worden van zo’n fonds”, zegt Van Vollenhoven. “De rechter zou moeten bepalen wat reëel is, wat de minister te verwijten valt, en wie er allemaal aanspraak zouden moeten kunnen maken op dat fonds. Maar als je zo’n buffer niet hebt, dan durven mensen straks geen beslissingen meer te nemen, omdat ze bang zijn voor de financiële gevolgen.”