Lil’ Kleine-Jorik Scholten van loodgieter en straatschoffie, tot coach bij The Voice of Holland. Op zijn vierde wilde hij al rijk en beroemd worden.

Lil’ Kleine-Jorik Scholten van loodgieter en straatschoffie, tot coach bij The Voice of Holland. Op zijn vierde wilde hij al rijk en beroemd worden.

De waanzinnige carrière van rapper Lil’ Kleine – de jongen die ooit als loodgieter bijkluste is laat nu luid van zich horen bij The Voice of Holland

Lil' Kleine is dit seizoen coach bij The Voice of Holland.

Lil’ Kleine is dit seizoen coach bij The Voice of Holland.

Lil’ Kleine gaat lekker. De rapper, die in het echt Jorik Scholten heet, is pas 24 jaar en kan nu al terugkijken op een uiterst succesvolle loopbaan. De protegé van Lange Frans is een absolute ster in de Nederlandse popwereld.

Nu vindt Kleine het tijd om zelf nieuw talent naar de top te leiden. Hij heeft plaats genomen op de bekende draaistoel voor het negende seizoen van The Voice of Holland. Met een debuut in stijl. Tegen het publiek zei hij vrijdag bij zijn debuut als coach: “Ik doe alles om te winnen! Slaan, steken, spugen, alles. Degene die meent dat ik niet goed genoeg ben om hier te staan, daar heb ik niks mee te maken.’’

De Amsterdammer breekt in 2015 samen met Ronnie Flex door met het nummer Drank & Drugs, dat veel stof doet opwaaien vanwege de door genotsmiddelen doordrenkte tekst. Maar het zorgt er ook voor dat Lil’ Kleine definitief zijn plaats opeist in de Nederlandse hiphopscene.

In de jaren erna komt de rapper regelmatig in opspraak. Maar hij breekt record na record en wint in 2017 bij de MTV European Music Awards de prijs voor beste wereldwijde act – als eerste Nederlander ooit.

Niet gek voor een jongen die tot en met zijn zeventiende als loodgieter bijkluste en zijn carrière in de rapwereld zo goed als had opgegeven.


Lil’ Kleine wordt op 15 oktober 1994 als Jorik Scholten geboren op de Wallen in Amsterdam en groeit op in de Jordaan.

Hij heeft het niet makkelijk: als baby wordt er een goedaardige vorm van bloedkanker bij hem geconstateerd die schade aanricht aan zijn rug.

In een interview met RTL Late Night vertelt zijn vader dat zijn rug daardoor ontzettend scheef groeide. Na een operatie moet Jorik van zijn tweede tot zijn vijfde een korset dragen. Het litteken op zijn rug is nog altijd te zien.


Toch laat hij zich daar niet door uit het veld slaan. Al op zijn vierde heeft hij de ambitie om rijk en beroemd te worden. “Dat zei ik volgens mijn vader.”

Hoe een kleuter bij die ambitie komt? “Ik heb het mijn vader gevraagd”, zegt Jorik tegen het AD. “Maar hij weet het ook niet. Hij is helemaal niet zo. Hij blijft het liefst helemaal uit de spotlights.”

Toch weet hij ook al vrij snel zeker dat rappen zijn ding is. “Ik moet een jaar of zes geweest zijn, misschien zelfs vijf. In die tijd werd er een McDonald’s-reclame uitgezonden waarin een klein jongetje stoer ging rappen tegen een meisje. Heel geinig. Dat was de eerste rap die ik ging narappen onder de douche”, zegt hij tegen het blad JFK.


Als Jorik 7 is, scheiden zijn ouders. Met zijn vader verhuist hij naar Amsterdam-Oost. De band met zijn moeder wordt slechter.

Later speelt zijn moeder dan ook geen rol meer in zijn leven. Waarom precies, dat vertelt hij liever niet. “Vrienden kies je uit, familie niet. Hoe jammer dat ook is”, zegt hij tegen JFK. “Zij heeft dingen gedaan die ze niet had mogen doen als ouder.”

Hij sluit niet uit dat het ooit weer goed komt: “Af en toe denk ik: wat als ze nu doodgaat, dan kunnen we het niet meer uitpraten. Misschien, ooit, maar beste vrienden zullen we niet worden.”


Maar hij laat zich niet uit het veld slaan. Op zijn achtste begint hij met dansen en acteren. Drie jaar later, in 2005, lijkt hij daar de vruchten al van te plukken: hij verschijnt in de film Diep.


Lange Frans herkent zijn talent en maakt van Jorik zijn protegé.

In die jaren trekt Jorik veel naar Diemen, een kort fietstochtje vanuit Amsterdam-Oost.

Als hij 10 is, komt hij op straat rapper Baas B tegen, op dat moment onderdeel van de succesvolle rapgroep D-Men waar Yes-R, Negativ en Lange Frans lid van zijn. Jorik mag af en toe mee rappen.

Lange Frans ziet wel wat in het brutale jochie en neemt hem onder zijn hoede. Onder zijn leiding maakt Lil’ Kleine zijn eerste nummers.


De ster van de jeugdige Lil’ Kleine rijst daarna snel

In 2006 haalt de dan 12-jarige Lil’ Kleine als aanstormend raptalent het Jeugdjournaal. Lange Frans en Baas B, die hem begeleiden, voorspellen dan al dat Lil’ Kleine “over twaalf jaar” een hele grote wordt.

Aan zijn ambitie ligt het niet: “Ik zou het leuk vinden als iedereen me herkent. Ik ben al 12, wil stoer overkomen.”


Als puber is hij een lastige jongen en geeft hij zijn rapcarrière bijna op.

In de jaren daarna komt Lil’ Kleine in de problemen. “Van mijn 12e tot mijn 17e heb ik lopen kutten”, vertelt hij later in een interview aan het AD. “Voor die tijd was ik al fanatiek aan het rappen, als een soort kindster, zeg maar. Maar dat ging uiteindelijk nergens heen.”

Ondertussen gaat hij van de ene school naar de andere. Hij is een moeilijke leerling en ligt veel overhoop met leraren. Al valt hij vergeleken met sommige klasgenootjes wel mee: “Ik was niet de ergste van allemaal, hoor. Er zaten er ook veel in de jeugddetentie. Maar goed, als ik dat patroon had doorgetrokken, was ik nergens gekomen […] Ik had het bijna opgegeven.”


Na een openbaring keert Lil’ Kleine weer terug in de rapwereld.

Als zeventienjarige werkt Lil’ Kleine als loodgieter in Amsterdam. Als zijn 18e verjaardag eraan komt, krijgt hij naar eigen zeggen een “reality check”.

“Toen bedacht ik: over een jaar moet ik op eigen benen staan. M’n eigen zorgverzekering betalen enzo”, zegt Kleine tegen de Gelderlander. “Je kunt niet op je 25e nog denken: ik ben nu acht jaar loodgieter, misschien moet ik het nog eens in de muziek proberen. Het moest toen gebeuren. En ik ben er vol gas voor gegaan. Het was een risico, maar gelukkig geloofde mijn vader altijd in me.”

Lil’ Kleine pakt de draad weer op. En hoe. In 2012 brengt hij zijn EP Tuig van de richel uit, waarin ook Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig zijn opwachting maakt.

Ook doet hij mee aan het programma Ali B op Volle Toeren, waarin hij met Brownie Dutch en Ali B het nummer Zo verdomd alleen van Danny de Munk covert. De studio-opname ervan, met De Munk, haalt de Single Top 100.

Hij geeft zijn baan als loodgieter op en richt zich volledig op het rappen.


Drank & Drugs zorgt voor zijn grote doorbraak.

In 2015 maakt het grote publiek kennis met Lil’ Kleine wanneer hij samen met Ronnie Flex het nummer Drank & Drugs uitbrengt. Het wordt een gigantische hit. Binnen een maand na publicatie op YouTube zien vier miljoen mensen Jorik rappen dat alle tieners ‘ja!’ zeggen tegen MDMA.

Zijn poederpropaganda gaat ook de landsgrenzen over. Het nummer wordt in het Duits vertaald en ook bij onze Oosterburen slaat de plaat ‘Stoff und Schnaps’ aan.


Door zijn omstreden uitspraken en korte lontje komt hij regelmatig in de media. Zo wordt er in 2015 een video verspreid waarin te zien is hoe hij betrokken raakt bij een vechtpartij.

“De aanleiding is onbekend”, zegt het management later tegen NU.nl. “Maar naar alle waarschijnlijkheid nam Jorik het op voor een meisje.”

Toch wordt daaraan getwijfeld: uit een nieuwe beelden blijkt later namelijk dat Jorik het waarschijnlijk juist niet opnam voor een meisje, maar dat hij degene was die een 17-jarig meisje al een tijdje lastig viel. Hij zou haar hebben uitgescholden, waarop een andere jongen het voor haar opnam.


En het is lang niet de enige keer dat hij in opspraak komt. Zo wordt hij in datzelfde jaar in Hilversum bij een optreden gearresteerd omdat hij roept dat zijn publiek hun “middelvinger op moet steken naar politie en justitie”.

De burgemeester van Hilversum meldt later dat de rapper niet meer welkom is in zijn gemeente zolang hij politie en justitie belachelijk blijft maken.

Hij vindt dat niet per se erg. De uitspraken zijn onderdeel van zijn imago, zegt hij in een documentaire.

Als de documentairemaakster opmerkt dat hij ook een lieve kant heeft en vraagt waarom hij zich niet anders opstelt, zegt hij: “Misschien had ik dit wel allemaal niet, zonder mijn imago.”


Zijn moeder vindt het helemaal niets. “Ik schrok van de manier waarop hij deze meneer aansprak.” Zijn moeder, die zegt Jorik al twee jaar niet gezien te hebben, irriteert zich vooral aan de manier waarop hij zich voordoet als een straatschoffie.

“We zijn niet van de straat”, zegt ze in een interview.

Ze zegt dat ze hoopt dat Jorik zich blijft ontwikkelen. “Hij heeft altijd de grenzen opgezocht en is heel extreem in zijn reacties. Maar ik ken hem ook van een hele zachte kant. Hij is eigenlijk een heel kwetsbare jongeren. Ik hoop dat hij niet blijft hangen in de drank en drugs.”


Ondertussen rapt het enfant terrible wel alle records aan diggelen.

Alle oproer staat zijn rapcarrière allerminst in de weg. In 2015 is hij een van de drijvende krachten achter New Wave, een hiphopcollectief van zo’n 20 jonge rappers en producers. De plaat is in 2015 het meest gestreamde album op Spotify in Nederland en wint zelfs de Popprijs, tot ontsteltenis van het aanwezige publiek.

Het jaar daarop brengt Lil’ Kleine zijn eerste solo-album uit: WOP ziet op 12 februari 2016 het levenslicht. In de eerste drie dagen na de release breekt het album landelijke records van Justin Bieber en Marco Borsato en halen alle elf tracks de top 35 van de Single Top 100. Het album komt op één binnen in de Album Top 100.


En dat is bijzonder goed voor zijn bankrekening.

Het doorslaande succes brengt ook een hoop geld in het laatje. Lil’ Kleine leert dan ook snel hoe hij zijn verkregen geld er weer doorheen kan jagen.

Overnachtingen in het Okura Hotel, lunches met kreeft, het kan niet op voor de rapper. Hij heeft een voorliefde voor champagne en laat voor ieder optreden een fles Moët & Chadon klaarzetten.

Bij zijn nieuwe leven hoort natuurlijk ook een nieuwe bolide. In september 2016 koopt hij een nieuwe Range Ranger Sport. De vraagprijs is vanaf 100.000 euro.


Zakenblad Quote schat zijn vermogen op ruim een miljoen euro.

Lil’ Kleine geeft geld uit als water, maar kan het lijen. Zakenblad Quote duikt in het jaarverslag van zijn bv, Kleine Moeite en schat zijn vermogen op iets boven de miljoen euro. Zelf is de artiest allerminst discreet over wat er in komt en ook weer uit gaat: “Ik vang per maand 60k en spaar 30k.”

Die 30k gaat onder meer naar een spontaan verjaardagsfeestje voor zijn vlam. Locatie? Ibiza natuurlijk. Lil’ Kleine laat twintig vrienden invliegen, Shownieuws schat de kosten op 20.000 euro.


Er staat een huis aan de gracht…

Tussen al het feestvieren en optreden door denkt Jorik af en toe ook nog aan de toekomst. In februari 2017 koopt hij een eigen huis aan de Leidsegracht. Het stulpje meet 138 vierkante meter en staat op Funda te koop voor een vraagprijs van 995.000 euro.


De rapper wordt horecaondernemer. Lil’ Kleine opent een snackbar en is mede-eigenaar van een feestcafé.

Aan het Rembrandtplein begint hij in juli 2017 samen met zijn beste vriend Daniël Lam een eigen snackbar, die de ‘De Belg’ heet.

En in september 2018 opent Lil’ Kleine om de hoek van zijn eigen huis feestcafe ‘t Lammetje.


En hij stapt met zijn grote liefde in het huwelijksbootje.

Huisje, boompje, beestje. Ook 2018 is een goed jaar voor Lil’ Kleine. Op het door hem zo geliefde Ibiza gaat hij op 18 augustus 2018 op één knie voor zijn vlam Jaime Vaes, die volmondig “ja” zegt.


Bij The Voice neemt Lil’ Kleine nieuw talent onder zijn hoede.

Zoals Lil’ Kleine zelf groot werd onder de vleugels van Lange Frans en Baas B, zo heeft ook nieuw Nederlands zangtalent een mentor nodig. Begin dit jaar gonzen de geruchten al even rond en in februari maakt RTL bekend dat Jorik in het negende seizoen van The Voice of Holland zangeres Sanne Hans (Miss Montreal) opvolgt als coach.

“Waarom ga ik The Voice of Holland doen? Nou, als jij coach mag zijn wordt toch wel bevestigd dat je een groot artiest bent. Nou vond ik dat zelf ook”, zegt Lil’ Kleine in een promofilmpje voor The Voice. “Het is een beetje arrogant als ik zeg dat ik je een grote ster kan maken, maar ik weet wel wat daar voor nodig is ja.”


Bij zijn debuut als coach op vrijdag 2 november 2018 laat Lil’ Kleine meteen van zich horen

The Voice of Holland/ bron: www.thevoiceofholland.com

Er is commentaar bij de eerste aflevering op 2 november van The Voice op de latex legging van Lil’ Kleine, maar hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: “Ik doe alles om te winnen! Slaan, steken, spugen, alles. Degene die meent dat ik niet goed genoeg ben om hier te staan, daar heb ik niks mee te maken.’’

 

LEES OOK: Rapper Boef draagt een Rolex van € 50.000, aldus een Amsterdamse kenner van vintage horloges

MIS OOK NIET: Dit verdient rapper Sevn Alias – en zo geeft hij zijn geld uit

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  november 2018
  MDWDVZZ
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930 

  Pin It on Pinterest

  Share This