Julio Poch legt schadeclaim van 5 miljoen euro neer bij de Staat

Julio Poch legt schadeclaim van 5 miljoen euro neer bij de Staat
Julio Poch legt schadeclaim van 5 miljoen euro neer bij de Staat

De piloot wil ook dat vijf voormalige ministers worden gehoord. Ex-premier Jan-Peter Balkenende, oud-ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin en Ivo Opstelten en oud-ministers van B.Z. Uri Rosenthal en Maxime Verhagen.

De Argentijnse piloot Julio Poch heeft een schadeclaim van 5 miljoen euro neergelegd bij de Nederlandse staat, omdat Nederland hem uitleverde aan Argentinië.

Dat zeggen zijn advocaten Carry Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops in het NRC

De piloot wil ook dat vijf voormalige ministers worden gehoord in de zaak. Zo wil hij de schadeclaim onderbouwen. Het gaat om ex-premier Jan-Peter Balkenende, oud-ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin en Ivo Opstelten en oud-ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en Maxime Verhagen.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus liet eerder deze week al weten dat de claim van Poch niet wordt erkend. Daarop hebben Poch en zijn advocaten vrijdag besloten naar de rechter te stappen.

Poch zat jarenlang in voorarrest in een Argentijnse cel, omdat hij in zijn geboorteland werd verdacht van deelname aan de dodenvluchten onder het militaire regime in het land in de jaren zeventig. De piloot werd in 2017 vrijgesproken.

De advocaten van Poch hebben aan de krant laten weten dat de schade die de piloot in die jaren leed ongeveer gelijkstaat aan 5 miljoen euro. De voormalige bewindslieden zouden namelijk een grote rol hebben gespeeld in de aanhouding van Poch in Spanje in 2009.

De piloot werd na zijn allerlaatste vlucht voor hij met pensioen zou gaan gearresteerd door de politie op het vliegveld van Valencia.

Poch denkt dat hij in Nederland voor het proces al werd gezien als oorlogsmisdadiger, staat in het NRC. Ook vindt hij het raar dat Grapperhaus heeft laten weten dat de advocaat van beschuldigers van Poch, Liesbeth Zegveld, deels werd betaald door het Openbaar Ministerie (OM).

Oud-piloot Julio Poch vrijgesproken: een tijdlijn

Oud-piloot Julio Poch vrijgesproken: een tijdlijn

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Follow Us

  Kalender

  november 2018
  MDWDVZZ
  « okt  
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930 

  Pin It on Pinterest

  Share This