Gekozen Burgemeester is niet van deze tijd!! Waarom niet zou men zich kunnen afvragen. Okay mr of mvr X wil Burgemeester worden: zorg dat je zwz een populaire persoonlijkheid bent. Ga naar de kroeg en doe beloftes als bv Wilders en doe wat men graag wil horen. Geef rondjes in de kroeg enz Zitten we daar op te wachten DACHT HET NIET. 
D66-leider Rob Jetten

D66-leider Rob Jetten © ANP

Verdeeld VVD brengt schrappen burgemeestersbenoeming in gevaar

LIVE TWITTERDe VVD in de Eerste Kamer reageerde vanmiddag verdeeld op het D66-voorstel om de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet te halen. De verwachting was dat de partij unaniem vóór zou stemmen. De vereiste tweederde meerderheid loopt daardoor gevaar. Verslaggever Peter Winterman volgt het debat en twittert live mee.

De senaat debatteert tot vanavond laat over het wetsvoorstel van D66-leider Rob Jetten. Hij vindt dat het benoemen van een burgemeester door de Kroon ouderwets en ondemocratisch is. Het schrappen van die benoemingsprocedure uit de Grondwet is een eerste stap naar een gekozen burgemeester.

De VVD stelt zich echter tegen alle verwachtingen in zeer stug op. Volgens VVD-senator Helmi Huijbregts is de fractie verdeeld in drie kampen. Een deel is principieel tegen, een deel is niet tegen, maar wil meer duidelijkheid en een deel vindt het voorstel magertjes maar kan het wel steunen. ,,Kortom, werk aan de winkel voor de initiatiefnemer’’, zegt ze. Daar is geen woord aan gelogen, want Jetten heeft een tweederde meerderheid in de senaat nodig om zijn voorstel tot uitwerking te brengen.

Duidelijker

De VVD-fractie wil dat Jetten en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) meer duidelijkheid geven over waar het heen moet met de burgemeestersbenoeming. De grootste partij wil dat de positie van de burgemeester beter wordt gewaarborgd in het wetsvoorstel.

De houding van de VVD is opvallend, want de fractie in de Tweede Kamer stemde op 23 januari nog unaniem vóór het schrappen van de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet. In totaal deden maar liefst 147 Kamerleden dat, waardoor het een koud kunstje leek. Alleen de SGP stemde tegen.

Twijfel

Vooraf was al duidelijk dat ook de CDA-fractie twijfels heeft. ,,Deze discussie wordt binnen de fractie gevoerd’’, zegt CDA-senator Greetje de Vries, die zelf waarnemend burgemeester van Zuidhorn is. Binnen haar partij is onenigheid ontstaan. ,,We weten nog niet wat we stemmen’’, meldde CDA-Eerste Kamerlid Joop Atsma vorige week. Binnen de D66-gelederen klinkt echter dat het CDA zich alleen voor de bühne terughoudend opstelt, maar uiteindelijk zal instemmen.

Burgemeesters worden op dit moment door de minister van Binnenlandse Zaken voorgedragen aan de koning, die daarmee instemt. De kandidaten worden geselecteerd na aanbeveling van een vertrouwenscommissie met gemeenteraadsleden.

De stemming over het wetsvoorstel is volgende week dinsdag.