Het Britse kabinet steunt het brexitakkoord. Maar May is er nog lang niet

DEMOCRATIE

Janne Chaudron

De Britse premier Theresa May zegt de steun van haar kabinet te hebben voor het principeakkoord over de brexit. May zei dit buiten 10 Downing Street na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren. © AFP
UPDATE

Het Britse kabinet steunt het brexitakkoord, liet de Britse premier May vanavond weten. Er zijn nog steeds heel wat hobbels te nemen. Wat zijn belangrijke momente

Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2.50 per week.

19-25 november: de bal ligt in Brussel

Maandag komt er heel waarschijnlijk al een speciale brexitministerraad in Brussel.  Deze bijeenkomst dient als voorbereiding voor de top van de Europese regeringsleiders, die wordt mogelijk gehouden op 25 november. Als alle EU-leiders instemmen met de deal, is het Britse parlement aan zet. Maar het zou kunnen dat de EU-leiders de brexitdeal om wat voor reden dan ook niet zien zitten, bijvoorbeeld omdat ze de verzekering willen dat de Britten niet profiteren van handelsvoordelen. Ze blijven nog wel een tijd lid van de douane-unie.

13-14 december: nieuwe EU-top

Stel dat Londen en Brussel er in november niet uitkomen, dan is er nog een laatste kans om een deal te sluiten. Half december ontmoeten de EU-regeringsleiders elkaar opnieuw en kan er nog gepraat worden over een brexit.

Eind december: het Britse parlement 

Er is de Britse premier May veel aan gelegen om voor kerst haar brexitakkoord door het Britse parlement te krijgen, want hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt voor de Britten om op 29 maart de EU te verlaten. De stemming in het Lagerhuis wordt heel spannend. Dat is de allergrootste hobbel voor May. Zij heeft 320 stemmen nodig om haar deal goedgekeurd te krijgen. Haar Conservatieven bezetten 316 zetels. Ze is voor steun afhankelijk van de Noord-Ierse DUP, en die partij is tot op heden heel kritisch over de brexitonderhandelingen. Ook binnen Mays eigen partij is er veel verzet.

13 of 14 maart: het Europees Parlement is aan zet 

Niet alleen het Brits parlement heeft een stem in de brexitdeal, ook het Europees Parlement mag zich uitspreken. Als alles volgens plan verloopt zou die plenaire stemming kunnen plaatsvinden halverwege maart.

Wat als er geen akkoord ligt?

Als er op 21 januari geen deal ligt, moeten de Britten de EU binnen vijf dagen vertellen wat ze gaan doen.

29 maart 2019: brexit

De Britten verlaten de EU. Indien er een akkoord ligt, verandert er de eerste twee jaar feitelijk niets. Londen krijgt in die periode de tijd om de wet- en regelgeving aan te passen. Als May geen akkoord sluit, volgt een harde brexit, zonder overgangsperiode.

Lees meer over het vertrek van het Verenigd-Koninkrijk uit de Europese Unie op trouw.nl/brexit.

Lees ook: 

Kakelvers brexit-akkoord roept meteen al weerstand op

“Als het klopt wat we horen, dan kunnen we niet voor stemmen”, zei Nigel Dodd dinsdagavond.