Op de valreep nog snel geld besparen in 2018

Op de valreep nog snel geld besparen in 2018

Er zijn nu 3 fiscale redenen om je hypotheekrente van 2019 alvast vooruit te betalen – dit zijn ze

Heb je een hypotheek, dan is het goed om te weten of je wellicht wat geld kan missen om de hypotheekrente vooruit te betalen.

Dit kan voordelig zijn door veranderingen in het belastingstelsel die in 2019 worden doorgevoerd. Maar ook om belasting te besparen in box 3 voor spaargeld en beleggingen, of als je een inkomensval verwacht.

Het is wettelijk toegestaan om zes maanden rente vooruit te betalen. Helaas werken lang niet alle geldverstrekkers eraan mee, dus informeer of dit wel kan. Is dat het geval, dan zijn er drie fiscale overwegingen om dit te doen:

Belasting in box 3

Wie op 1 januari een vermogen heeft dat groter is dan 30.360 euro, moet hierover belasting betalen in box 3. Dit is over 2019 per saldo 0,58 tot 1,68 procent, afhankelijk van de omvang van je vermogen. Daarom is het slim om te proberen om dat vermogen voor die tijd te drukken.

Als je een deel van de hypotheekrente vooruit betaalt, druk je daarmee je vermogen en de te betalen belasting in box 3.

Let wel: voor zo ver dit betekent dat je volgend jaar méér geld overhoudt en je vermogen dus weer aangroeit, is het een beetje een broekzak-vestzak operatie.

Het is dus vooral handig om de hypotheekrente vooruit te betalen als je bijvoorbeeld van plan bent volgend jaar een grotere aankoop te doen die in dezelfde orde van grootte ligt als de vooruit betaalde hypotheekrente.

Verwachte inkomensdaling

Woningeigenaren met een hypotheek genieten hypotheekrenteaftrek. Dat houdt in dat je de betaalde hypotheekrente mag gebruiken om je belastbare inkomen te verlagen.

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek wordt mede bepaald door de belastingschijven: dit jaar kun je bijvoorbeeld over het inkomensdeel boven de 68 duizend euro de hypotheekrente inzetten om belastingbesparing van 49,5 procent te realiseren.

Verwacht je in 2018 méér dan 68 duizend euro te verdienen en volgende jaar beduidend minder, dan kan het handig zijn om nu hypotheekrente vooruit te betalen en af te trekken tegen het hogere percentage.

Nieuwe fiscale regels voor afbouw hypotheekrenteafrek

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de overheid het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek aan het afbouwen. Voor hogere inkomens van boven de 68 duizend is dit al een paar jaar aan de gang. Hieronder zie je hoe het maximale percentage aan hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd.

Ooit kon je als grootverdiener de rente tegen maximaal 52 procent aftrekken, nu is dat 49,5 procent. In 2019 is dat nog 49 procent.

Dit maximale percentage geldt voor het inkomensdeel boven de 68.507 euro.

Voor middeninkomens geldt dat het percentage aan hypotheekrenteaftrek gelijkstaat aan de tariefschijf voor inkomstenbelasting. En laat het kabinet Rutte 3 die schijven nu net op de schop gooien. Het stelsel gaat van vier naar twee schijven, te beginnen in 2019.

De tabel hieronder welke tarieven voor de inkomstenbelasting gelden de komende jaren.

Zoals je ziet mogen huizenbezitters met een inkomen tussen de pakweg 34.000 euro en 68.000 euro nu nog 40,85 procent van hun betaalde hypotheekrente aftrekken. In 2019 is dat nog 38,1 procent.

Een goede reden dus om te informeren of je de hypotheekrente vooruit kunt betalen, om nog te profiteren van die 40,85 procent aftrek.


LEES OOK: Fiscale eindejaarstips 2018 – zó bespaar je op de valreep op je huis en je vermogen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  november 2018
  MDWDVZZ
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930 

  Pin It on Pinterest

  Share This