Kabinet onderzoekt inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers

D66 en CDA willen af van associatieovereenkomst Ankara-Den Haag

, 19 november 2018

Nederlandse Turken betogen in 2016 bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJL

De regering gaat kijken of de inburgeringsplicht ook kan gelden voor Turkse nieuwkomers. Dat zei minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) in reactie op een voorstel van D66 en CDA.

Nu geldt de plicht nog niet voor Turkse nieuwkomers. Dat is vastgelegd in een associatieovereenkomst tussen Nederland en Turkije, maar de twee partijen denken dat er juridische ruimte is om daar verandering in te brengen. Ze verwijzen daarbij naar een arrest van het Europese Hof van Justitie uit 2014.

Koolmees zei in een debat de mogelijkheid te willen bestuderen, samen met staatssecretaris Asielzaken Mark Harbers (VVD). Hij verwees daarbij naar zijn bredere plannen om het inburgeringsstelsel te hervormen.

ANP