DEN HAAG – Regeringspartij VVD wil voorkomen dat uitkeringsfraudeurs met een vermogen in het buitenland een nieuwe uitkering krijgen. Het gaat om mensen die na het betalen van een boete voor het bedrog te weinig inkomen blijken te hebben.

Dennis Wiersma (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over uitkeringsfraude door Poolse arbeidsmigranten.

Ⓒ ANP

Dit moet zo snel mogelijk worden aangepast, betoogde VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Hij constateert dat gemeenten afspraken voor het aanpakken en opsporen van fraude in het buitenland te weinig naleven. En de gemeenten die wel doorpakken, lopen tegen „bizarre regels” aan.

Door terugvordering en een boete kan een „negatief vermogen” bij de fraudeur ontstaan, en daarmee dan weer recht op een uitkering, aldus Wiersma. „Precies wat we niet willen. Fraude moet niet kunnen lonen.”