Brexit chaos compleet

De Brexit-horror neemt steeds ernstiger vormen aan. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar wat de overheid doet, of juist niet doet. Zo worden farmaceutische bedrijven die zich voorbereiden op de dramatische gevolgen van de Brexit gedwongen een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Het Britse publiek mag niet weten welke maatregelen er genomen worden, of welke toestanden er verwacht worden. Daarbij gaat de overheid zelfs zover dat sommige informatie alleen mondeling wordt verstrekt.

Dat er alleen al op het gebied van medicijnen noodsituaties gaan ontstaan valt onder meer af te leiden uit het feit dat de minister van Gezondheidszorg liep op te scheppen dat hij nu de ‘grootste afnemer van koelkasten ter wereld’ is. In de koelcellen moeten voorraden medicijnen aangelegd worden omdat de invoer vermoedelijk zal stokken als Groot-Brittannië uit de interne markt voor de Europese Unie stapt. Het land zal er naar verwachting niet in slagen op tijd de benodigde nieuwe akkoorden te sluiten met andere landen.

De minster van Defensie waarschuwt intussen voor de desastreuze gevolgen van de dreigende Brexit zonder akkoord. Het land dat zich zo terugtrekt achter zijn eigen grenzen loopt dan meer risico op bijvoorbeeld terroristische aanslagen. De bewindsman ziet de toekomst in dit geval ook anderszins somber in. Als het VK er niet in slaagt op tijd een akkoord te sluiten met de EU dan zullen andere landen de kat uit de boom gaan kijken voordat ze een overeenkomst met de Britten aangaan.

Of en hoe de rampen zich gaan voltrekken moet nog blijken maar voor het Nederlands gezin Hartman dat zich in Schotland vestigde is de Britse droom al voorbij. Geheel volgens de wensen van de Brexit-stemmers voelen ze zich niet meer welkom.  Het land is van nabije buur plotseling in verre vreemde veranderd. Ze gaan terug naar Nederland om in de Europese Unie te blijven wonen, met alle voordelen die ze anders dreigen kwijt te raken. Tegenover RTV Oost doen ze hun trieste relaas:

“Het is een echt losgeslagen bende hier”, omschrijft Dorien de politieke situatie van het land waar ze sinds vorig jaar woont. “Ik vind het verdrietig om te zien hoe mensen met disrespect met elkaar omgaan. De manier waarop ze met elkaar praten in het parlement, in kranten en op ‘news channels’, dat vind ik echt van de ratten besnuffeld,” vult Vincent aan. “Als er geen sprake van de Brexit was geweest, dan waren wij hier gewoon gebleven”, laat Dorien weten. “We gingen voor de lange termijn hier naar toe, we wilden wat opbouwen.”

Het gezin verhuisde naar Schotland vanuit het Overijsselse Heino, maar wat binnen de EU gewoon een verhuizing is, is nu plots ontaardt in een complete emigratie waar ze niet op gerekend hadden. Ze keren terug naar Nederland omdat er straks een einde komt aan het vrije reizen en omdat ze plots toestemming moeten vragen om in hun eigen huis te blijven wonen. Hun jonge dochter Emma, die zich net had geïntegreerd in de Schotse samenleving baalt ook van het vertrek. “Het is gewoon kut,” flapt ze er uit.

Het gezin erkent dat ze de gevolgen van de Brexit hebben onderschat. Ze dachten dat het wel los zal open. Nu wordt de situatie steeds nijpender. Door de Brexit dalen niet alleen de huizenprijzen maar ook de koers van het Britse pond keldert. Het betekent dat hun remigratie ze alleen al bij de verkoop van hun huis een dubbele strop van tienduizenden euro’s gaat opleveren.

cc-foto: Mark Ramsay