Nieuwe dreigementen van Trump aan Erdogan Turkije bij aanval Koerden.

Nieuwe dreigementen van Trump aan Erdogan Turkije bij aanval Koerden.
NU.nl/Reuters
© Aangeboden door Sanoma Digital The Netherlands BVDe Amerikaanse president heeft Turkije gedreigd “economisch te verwoesten” als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan besluit de Koerden in Syrië aan te vallen.Trump besloot vorige maand, tegen het advies van veel van zijn experts in, om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Koerdische groepen die delen van Noord-Syrië controleren, vrezen door dit besluit een aanval door Turkije.

Turkije ziet de Koerdische militie YPG als een verlengstuk van de Koerdische PKK en ziet de strijders als een bedreiging voor de veiligheid. YPG heeft de westerse alliantie geholpen om IS-strijders uit het noorden van Syrië te verdrijven.

Het is niet duidelijk wanneer de Amerikaanse troepen precies uit Syrië zullen vertrekken. Erdogan heeft duidelijk gemaakt dat hij YPG-strijders zal aanvallen als de Amerikaanse troepen uit Syrië zijn vertrokken. Ankara beschouwt de Koerdische strijders als terroristen.

Bekijk ook ‘Straks adviseert alleen Melania nog Trump’ (via De Telegraaf)

Relatie tussen VS en Turkije al langere tijd onder druk

Het besluit en de dreiging van een Turkse aanval hebben de relatie tussen de VS en Turkije verder bekoeld. Eerder botsten de twee landen al toen de VS het land economische sancties en extra invoertarieven oplegde. De koers van de Turkse lira kelderde in augustus naar een recorddiepte als gevolg van deze acties.

Ankara waarschuwde maandag via Twitter dat Trump een fout maakt door de Koerden, de PKK en de YPG als hetzelfde te zien. “De PKK staat op de Amerikaanse terroristenlijst”, aldus Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin. “Terroristen kunnen niet je bondgenoten zijn. We gaan ervan uit dat de VS ons strategische bondgenootschap respecteert en niet valt voor terroristenpropaganda.”

Nog veel onduidelijk over terugtrekken Amerikanen uit Syrië

Trump stelde voor een zogenoemde de-escalatiezone in te stellen bij de Turks-Koerdische grens. Maar het is niet duidelijk wat Trump hier exact mee bedoelt en hoe hij dit gebied wil veiligstellen als de Amerikaanse troepen zijn verdwenen uit Syrië.

Er is sowieso nog veel onduidelijk over het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Trump stelt dat Islamitische Staat in Syrië is verslagen, een lezing die door zijn eigen experts wordt weersproken. Vrijdag stelde de VS dat het terugtrekken van de troepen was begonnen, maar dit bleek niet het geval te zijn.

Lees hier meer Trumpnieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  januari 2019
  MDWDVZZ
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031 

  Pin It on Pinterest

  Share This