Klimaatakkoord bemoeit zich met Hollandse eetgewoontes

’Vlees moet op rant

AMSTERDAM – Nederlanders mogen zich opmaken voor een vleesrantsoen. Als het aan de opstellers van het klimaatakkoord ligt, verdwijnt vlees vijf van de zeven dagen per week van het bord.

Twee gehaktballen per week en geen onsje méér... Als het aan de opstellers van het klimaatakkoord ligt, eten we straks nog maar twee dagen per week vlees.

Twee gehaktballen per week en geen onsje méér… Als het aan de opstellers van het klimaatakkoord ligt, eten we straks nog maar twee dagen per week vlees.

Twee gehaktballen per week, meer blijft er niet over. En dat alles om de overigens minieme Nederlandse bijdrage aan het wereldwijde broeikaseffect nog verder te verkleinen.

Het vleesdictaat van klimaatpaus Ed Nijpels komt bovenop de klimaatvoorstellen om huizen van het gas af te halen, warmtepompen te installeren en kopers van peperdure elektrische auto’s te pamperen.

De door Nijpels gewenste verdeling van 40 procent dierlijke eiwitten en 60 procent plantaardige eiwitten komt volgens het Voedingsbureau neer op „hooguit één tot twee keer vlees per week.”

De Vlaamse voedingsprofessor Frédéric Leroy waarschuwt juist voor vleesverkettering. „Wie vlees afwijst op ideologische gronden en zonder kennis van essentiële voedingsstoffen, loopt grote risico’s.”