DEN HAAG – Staatssecretaris Harbers (Asiel) laat alsnog weten dat het regeerakkoord voor hem leidend is in het debat over het kinderpardon. De VVD-bewindsman wil verder het onderzoek naar asielprocedures in Nederland afwachten.

Minister Harbers.

Het CDA maakt vandaag een politieke draai door samen met D66 te pleiten voor versoepeling van het kinderpardon, daardoor is er nu een Kamermeerderheid. In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen soepelere regels komen voor uitgeprocedeerde asielkinderen.

Hij liet eerder al weten de resultaten van de onafhankelijke commissie onder leiding van Richard van Zwol af te willen wachten.

’Voor zomer’

Harbers: „Hij doet onderzoek naar alle aspecten die eraan bijdragen dat vreemdelingen, ondanks afwijzing van hun verblijfsaanvraag en de daaruit voortvloeiende vertrekplicht, vaak langdurig in Nederland blijven. De uitkomsten van dat onderzoek worden voor de zomer verwacht. Ik wacht die af.”