Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD nog steeds de grootste partij van Nederland zijn, met 25 zetels. In vergelijking met november zou de VVD echter twee zetels inleveren. De opmars van Forum voor Democratie zet door: van 12 zetels in november naar 16 zetels nu (+4). De PVV en het CDA zijn stabiel gebleven in de afgelopen twee maanden, maar verliezen wel licht ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Dat blijkt uit de peiling van I&O Research.

Van de vier regeringspartijen verliest D66 (11) naar verhouding het meeste terrein, een verlies van 8 zetels in vergelijking met de verkiezingen in maart 2017. Behalve de VVD levert ook het CDA in (15, -4). Coalitiegenoot de ChristenUnie is de enige partij die voor regeringsdeelname wordt beloond (7, +2). Samen zouden de coalitiepartijen nu 58 zetels halen, een (virtueel) verlies van 18 zetels. Ter linkerzijde valt op dat de SP iets terugzakt tot 13 zetels (-2 t.o.v. november 2018). De PvdA handhaaft zich op 11 zetels. De groei van GroenLinks is gestabiliseerd op 18 zetels.

De onvrede over het kabinet-Rutte III is in de afgelopen twee maanden gegroeid. Het aandeel kiezers dat ontevreden is, is gegroeid van 56 procent in november vorig jaar naar 59 procent nu. Aan de andere kant zien we dat het aandeel tevreden kiezers met drie procentpunt is afgenomen tot 37 procent. Al met al concludeert  I&O Research dat de onvrede over Rutte III verder is gegroeid.