‘Alsof teleurstelling in partijen van het politieke midden een bedenksel is van populisten’

De zinloze exercitie van Timmermans, Verhofstadt en die andere intellectuele ‘klokkenluiders’

Door:  , 18:01, 01 februari 2019

Europees lijsttrekker Frans Timmermans in het Congrescentrum tijdens het partijcongres van de Partij van de Arbeid. Het congres stond vooral in het teken van de verkiezingen voor Provinciale Staten, Waterschappen, Europees Parlement en Eerste Kamer. ANP REMKO DE WAAL

De Europese verkiezingen zijn nog vier maanden weg, maar de urgentie dringt zich van alle kanten aan ons op. Politici en vooraanstaande intellectuelen waarschuwen voor het einde van de vrijheid en de vrede in Europa. Dit onheil wordt ons beloofd als populistische partijen de verkiezingen winnen.

Of het zo’n vaart zal lopen valt te bezien. Maar wie denkt dat populisten aan populariteit zullen inleveren door de manier waarop de Europese kiezers nu worden gealarmeerd, komt bedrogen uit.

Populistische partijen zijn er in soorten en maten, van links tot rechts (maar vooral rechts). Ze groeien al jaren in Europa. In een aantal lidstaten vormen ze – al dan niet met andere partijen – zelfs de regering.

Er is reden tot zorg over het autoritaire optreden van de regering Orbán in Hongarije en die van Morawiecki in Polen. Maar in Italië en Oostenrijk regeren populisten volgens het boekje (mee).

De verscheidenheid onder Europese populisten is groot, maar wat ze gemeen hebben is een antenne voor onvrede in de samenleving en een rem op het overdragen van gezag aan Brussel.