• Het politieke debat wordt ook in Nederland ‘steeds meer gekaapt door de flanken’, terwijl echte oplossingen voor problemen in het midden liggen. Daarvoor heeft CDA-leider Sybrand Buma gewaarschuwd tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Amsterdam.
Video – CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil Sea-Watch laten afzinken

“Vanaf de zijlijn een afgewogen compromis slopen is in de politieke praktijk makkelijker dan het ongeschonden de eindstreep te laten halen”, zei Buma. Maar op de flanken vindt de kiezer volgens hem ‘niet meer dan de verlokkingen van de alternatieve waarheden’, en zeker geen oplossingen.

“We zien in Engeland en Amerika waar dat toe leidt”, waarschuwde Buma. Hij wil opkomen voor ‘gewone Nederlanders’, die volgens hem een hekel hebben aan schreeuwers, maar veilig willen leven en willen beschermen wat kwetsbaar is.

Buma noemde het akkoord dat het CDA afgelopen maand sloot met de andere coalitiepartijen over het kinderpardon als voorbeeld. “Ook hier lag de waarheid in het midden. We vonden een oplossing door samenwerking, dwars tegen het sloopwerk van de flanken in.”

De opkomst van populistische partijen in verscheidene Europese landen baart ook Europarlementariër Manfred Weber zorgen. De Duitser is namens de Europese christendemocraten de kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie.

“Er staat veel op het spel”, waarschuwde Weber tijdens een toespraak voor het CDA-congres. Het Europees parlement dreigt volgens hem vleugellam te raken als partijen met extreme standpunten er na de verkiezingen in mei de overhand krijgen. Er moeten compromissen mogelijk blijven, benadrukte Weber.