Duizenden kinderen krijgen prik in Ahoy Rotterdam tijdens een vaccinatiedag.

Duizenden kinderen krijgen prik in Ahoy Rotterdam tijdens een vaccinatiedag. © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

VVD wil onderzoek naar geldstraf voor vaccinatieweigeraars

Het kabinet moet onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een maatregel waarbij ouders worden gekort op kindgebonden toeslagen, zoals de kinderbijslag, wanneer ze weigeren hun kind in te enten tegen infectieziekten. Dat wil regeringspartij VVD.

In Australië worden ouders sinds kort al gekort op de kinderbijslag als zij hun kind niet vaccineren. Ook wordt het kind de toegang tot het kinderdagverblijf of de kleuterschool ontzegd. Indien de school of crèche een niet-ingeënt kind toch accepteert, volgt een fikse boete.

Het liberale Kamerlid Hayke Veldman wil dat ook hier de haalbaarheid van vergelijkbare ingrepen wordt bekeken. ,,Ik heb geen taboes. Ik maak me zorgen over de dalende vaccinatiegraad en daarmee het stijgende infectierisico in Nederland. We moeten bereid zijn om dus ook na te denken over verregaande maatregelen waarvan we hopen dat we ze uiteindelijk nooit hoeven in te zetten.’’

Vertrouwen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU)heeft vertrouwen in het huidige pakket maatregelenom de dalende vaccinatiegraad aan te pakken, laat hij weten. Blokhuis wil wel ‘een aantal sprekende, verdergaande internationale maatregelen’ onderzoeken op de haalbaarheid, mocht het huidige beleid niet werken.

Afgelopen jaar zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff nog dat, als andere maatregelen geen vruchten afwerpen, een vaccinatieplicht uiteindelijk in beeld kan komen. Veldman sluit die maatregel niet uit, maar spreekt wel van een ‘last resort’.

ChristenUnie wil ‘naast’ ouders staan die niet inenten en dus kindermishandelen

Noemt deze bewust schadelijke niet-prikkers ‘bezorgde ouders’ – SP is voor harde aanpak

Door:  , 10:02, 14 februari 2019

Vaccins. Kinderen worden er volwassenen mee. – ANP LEX VAN LIESHOUT

Ouders die hun kinderen niet willen inenten moet je niet dwingen, maar overtuigen, vindt de ChristenUnie. En dat lukt alleen als je naar hen luistert en hun zorgen serieus neemt, denkt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber.

De ChristenUnie neemt daarmee afstand van haar coalitiepartners VVD, CDA en D66. Die voelen wel voor hardere maatregelen. D66 werkt buiten het kabinet om aan een wet die kinderdagverblijven het recht geeft kinderen te weren die niet zijn ingeënt. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sloot afgelopen zomer zelfs een vaccinatieplicht niet uit. Staatssecretaris Paul Blokhuis, een partijgenoot van Dik-Faber, is vooralsnog terughoudend met zulke dwangmaatregelen.

Een Kamermeerderheid heeft weinig geduld met de groeiende groep ‘anti-vaxxers’, maar Dik-Faber wil “naast bezorgde ouders staan”. Zelfs voorlichting en het bestrijden van nepnieuws werken daarom volgens haar averechts. Artsen en de overheid moeten het vertrouwen van huiverige ouders terugwinnen. Daarbij verwacht ze veel van de huisarts.

De SP wil juist een hardere, confronterende aanpak. “Het is belangrijk dat mensen zien wat de mazelen, polio of bof met kinderen doen”, zegt Kamerlid Maarten Hijink. “Spreek mensen niet aan op hun gevoel bij vaccinaties, maar op hun gevoel bij dodelijke ziekten.” De oppositiepartij wil slachtoffers van ziekten die met vaccins kunnen worden uitgebannen, vaker aan het woord laten in voorlichtingscampagnes van de overheid.

GroenLinks denkt dat het zou schelen als je eenvoudiger zou kunnen zien welke inentingen je hebt gehad. Ieder pasgeboren kind moet daarom een ‘vaccinatiepaspoort’ krijgen waarin dat wordt bijgehouden.