Trump dreigt Europese IS-strijders vrij te laten als landen ze niet opnemen

AANGEPAST OM 
REUTERS

De Amerikaanse president Trump vraagt Europese landen als Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland om gevangengenomen IS-strijders uit hun land op te nemen en te berechten. Het zou gaan om ruim 800 IS-strijders die het Amerikaanse leger in Syrië heeft opgepakt.

“Het kalifaat valt bijna”, schrijft de president op Twitter. Als de landen de strijders niet opnemen, is er volgens hem geen goed alternatief. “Dan worden we gedwongen om ze vrij te laten.” Trump zegt dat hij niet wil toezien hoe de IS-strijders zelf terugkeren naar Europa.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them……..
12 uur geleden

Trump legt de verantwoordelijkheid bij Europa. Volgens hem doet zijn land al erg veel en wordt er flink wat geld uitgegeven. “Het is tijd voor anderen om het voortouw te nemen en te doen wat ze kunnen.” Trump benadrukte dat het Amerikaanse leger Syrië verlaat wanneer het volledige kalifaat is overwonnen.

Dat moment komt steeds dichterbij. De door de VS gesteunde beweging Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) staat op het punt ook het laatste stukje IS-gebied in te nemen. De terroristische beweging heeft nog een kleine enclave in handen bij de rivier de Eufraat, bij de oostelijke grens van Syrië.

De SDF verwacht dat het territorium van IS ergens in de komende dagen is heroverd.

Beroep op NAVO-landen

Vice-president Pence zei gisteren op de internationale veiligheidsconferentie in München dat de Verenigde Staten, ondanks de aftocht van de troepen, wel invloed blijft uitoefenen in het Midden-Oosten. “Alleen het heroveren van het kalifaat is niet genoeg. We blijven met onze bondgenoten jagen op de overblijfselen van IS.”

Ook deed Pence een beroep op de andere NAVO-landen. Die moeten volgens hem troepen naar Syrië sturen om de leegte op te vullen die de Amerikaanse militairen achterlaten.

De kans is klein dat Europese landen gehoor geven aan die oproep. Zij lijken niet bereid troepen naar Syrië te sturen en hebben bovendien een mandaat van de Verenigde Naties nodig.

Trump rekent op Erdogan

Eind vorig jaar liet Trump nog weten dat hij “het uitroeien” van de nog in Syrië aanwezige IS-milities overlaat aan Turkije. De Turkse president Erdogan heeft Trump telefonisch verzekerd dat hij dat voor elkaar krijgt.

Turkije ziet de Koerden die met de SDF vechten als terroristen en heeft al gedreigd dat het verder het noorden van Syrië in wil trekken om de beweging terug te dringen.