De wolf is definitief terug in Nederland nadat een wolvin zich officieel heeft gevestigd op de Veluwe, meldt de provincie Gelderland maandag. De wolvin leeft sinds eind juli vorig jaar op het noordelijke deel van de Veluwe.

Schapenhouders bezorgd over terugkeer wolf

De terugkeer van de wolf in Nederland baart met name schapenhouders zorgen. Ze zijn bang dat hun vee door de wolf wordt aangevallen. Volgens Wolven in Nederland gebeurt dat alleen als wolven nog zwerven en zich nog niet gevestigd hebben in een gebied. Als een wolf een vast leefgebied heeft uitgekozen, gaat het dier volgens de organisatie op wild in plaats van op vee jagen.

Aan het begin van deze eeuw keerde de wolf vanuit Oost-Europa ook terug in Duitsland. In de jaren daarna verplaatste het dier zich steeds verder westwaarts. De wolvin die zich nu in Nederland heeft gevestigd, komt ook uit Duitsland en is geboren in Brandenburg.

Naar verwachting zal een aantal van de wolven in Duitsland die dicht bij de Nederlandse grens leven op termijn naar Nederland komen. Eind juli vestigde zich een roedel bij het Duitse Meppen, dat op 20 kilometer van de Nederlandse grens ligt.

Wolf gaat ook voor mensen voor problemen zorgen

Niet alleen veehouders gaan problemen ondervinden van de wolf, ook mensen. De eerste jaren zal het misschien mee vallen. Maar als het fout gaat dan is actie te laat.