Populistische partijen ( PVV en FVD )of vereniging willen af van de EU. Wat zijn de gevolgen en zijn hun achterban wel op de hoogte van de grote gevolgen. Er zullen alleen maar verliezers zijn.

Als een van de meest open economieën op het continent wordt Nederland hard getroffen door de versplintering van de Europese Unie.

Nexit:  In het geval van een Nexit liggen de kosten desastreus hoog. Bovendien is een vertrek van Nederland uit de Europese Unie niet te vergelijken met de Brexit omdat het Verenigd Koninkrijk de euro niet voert. De schade is beperkter voor de Britten doordat het Britse pond scherp is gedaald als gevolg van Brexit.

Opbreekscenario:   Economen voorziet het geval van een opbreekscenario een krimp van de Nederlandse economie tot vijftien procent, een verdubbeling van de werkloosheid, een structureel lagere welvaart en een scherpe daling van de handel. Door vermogensverliezen op buitenlandse valuta daalt ook de dekkingsgraad van de pensioenfondsen.

Andere mogelijkheid: Het breken van de Europese Unie in twee of meerdere delen:   Waarbij  de kernlanden nauwer gaan samenwerken en de afstand vergroten tot de landen aan de rand van Europa. Nederland zou tot de kernlanden behoren.

Alles samengevat zijn er in deze alleen maar verliezers, als we kijken naar de Brexit VK dan is een scheiding niet te overzien. Politieke partijen of vereniging bedenk waar je de kiezers mee opzadelt. Vertel op zijn minst de waarheid.

   Vriendelijke Groet, Ed Neeft