“Bomen” Massaal aanplanten van bomen neutraliseert de Co2-uitstoot van de afgelopen tien jaar volledig.

“Bomen” Massaal aanplanten van bomen neutraliseert de Co2-uitstoot van de afgelopen tien jaar volledig.
Dit is waarom we 1,2 biljoen nieuwe bomen moeten planten

Dit is waarom we 1,2 biljoen nieuwe bomen moeten planten

“De bomenknuffelaars (en daar reken ik mezelf ook onder) krijgen de wetenschap aan hun kant. Massaal aanplanten van bomen neutraliseert de Co2-uitstoot van de afgelopen tien jaar volledig. Laten we beginnen op braakliggende stukjes grond, zodat geen landbouwgrond verloren gaat en ook in de stad: elke bewoner zijn eigen boom, met een naamplaatje erbij, zodat je af en toe eens kunt kijken hoe die erbij staat. Bomen op en om dijken houden de grond beter vast, rondom industrieterreinen camoufleren deze en nemen schadelijke stoffen op, net als groene daken en groene wanden. Er staan nu zo’n 350 miljoen bomen in ons land, twintig voor elke Nederlander. Dat mogen er wat mij betreft veel meer worden. Laten we beginnen met een verdubbeling, vooral in de steden.”

Om de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar te neutraliseren, moeten we meer bomen gaan planten. Dat stelt Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit (ETH) in Zürich, Zwitserland. Om precies te zijn heeft hij het over 1,2 biljoen bomen. Oftewel 1.200.000.000.000. Dat is een miljoen tot de tweede macht of – anders gezegd – een miljoen keer een miljoen. Het is duidelijk: we hebben het hier niet over kleine aantallen.

Drie biljoen bomen op aarde

De ecoloog presenteerde zijn bevindingen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Washington D.C. Uit zijn onderzoek blijkt dat de aarde op dit moment 3 biljoen bomen heeft. Een aantal waar ook Yale University op uitkwam na onderzoek in 2015. Dat is 2,5 keer zoveel als het genoemde aantal dat we moeten bijplanten om de CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar te neutraliseren.

Ruimte genoeg

Dat lijkt een onhaalbaar aantal, maar volgens Crowther is er ruimte genoeg op de aarde om 1,2 biljoen bomen bij te planten. En bomen zijn volgens hem ons beste wapen in de strijd tegen klimaatverandering, zo is te lezen in The Independent. Hij stelt zelfs dat het planten van 1,2 biljoen bomen een groter effect heeft op het klimaat dan bijvoorbeeld de overstap naar schone energie of een plantaardig dieet. Waarmee we niet willen zeggen, dat je die twee dingen niet hoeft te doen.

Vraag is dan natuurlijk waar al die bomen moeten komen te staan? Want met de groeiende wereldbevolking lijkt het niet zinvol om er bijvoorbeeld landbouwgrond aan op te offeren. Dat hoeft ook niet, volgens Crowther. Hij denkt dat er genoeg vervallen en verlaten land te vinden is om al die bomen te planten. “Het is een prachtig doel, omdat iedereen erbij betrokken kan zijn,” zegt Crowther.

159 bomen per persoon

En dat moet bijna ook wel. Willen we de 1,2 biljoen bomen een beetje op tijd in de grond hebben, dan zouden alle mensen op aarde elk 159 bomen moeten planten. En dat is waarschijnlijk niet binnen afzienbare tijd gepiept. Toch is er hoop. Een paar weken geleden bleek immers uit satellietbeelden van de NASA dat de aarde groener is dan 20 jaar geleden.

India heeft het wereldrecord bomen planten

Die groene winst lijkt vooral gemaakt te zijn in landen als India en China. Zo lijkt India elk wereldrecord te breken als het gaat om het planten van bomen. Zo wisten 800.000 Indiërs binnen 24 uur 50 miljoen bomen te planten, zo was te lezen in het Amerikaanse blad Forbes. Kijk dan komen we ergens.

Het is haalbaar

Eerder schreven we al dat er een ‘grote groene muur’ wordt aangelegd in Afrika en dat ze in Groot Brittannië bezig zijn met de aanleg van een nieuw bos met 50 miljoen bomen. Australië doet daar nog een schepje bovenop en kondigde twee weken geleden aan dat ze de komende 11 jaar maar liefst 1 miljard bomen gaan planten. Met die aantallen en in dat tempo lijkt die 2,1 biljoen bomen waar Crowther het over heeft ineens helemaal niet zo onhaalbaar. En wat is er nou leuker dan samen een aantal bomen planten om de wereld een beetje groener te kleuren?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  maart 2019
  MDWDVZZ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031

  Pin It on Pinterest

  Share This