Vakbonden kwaad over posteractie

’Jetten scoort over rug Hemweg-personeel’

AMSTERDAM – De provocerende verkiezingsposter van D66 pal naast de Amsterdamse kolencentrale Hemweg die dicht moet, is vakbonden totaal in het verkeerde keelgat geschoten. De poster is kwetsend voor werknemers die mogelijk worden ontslagen, vinden ze.

Vakbonden zijn witheet op D66-leider Rob Jetten vanwege een provocerende verkiezingsposter bij energiecentrale Hemweg in Amsterdam. Rob Jetten afgelopen zaterdag breed lachend voor de centrale. Op sociale media werd de opgestoken duim van Jetten scherp bekritiseerd.

Vakbonden zijn witheet op D66-leider Rob Jetten vanwege een provocerende verkiezingsposter bij energiecentrale Hemweg in Amsterdam. Rob Jetten afgelopen zaterdag breed lachend voor de centrale. Op sociale media werd de opgestoken duim van Jetten scherp bekritiseerd.

„Een beetje laag om over de rug van werknemers die hun baan dreigen te verliezen een politiek puntje te scoren”, reageert FNV-bestuurder Ruud Cornelisse verbolgen. Vorige week vrijdag werd bekend dat de kolencentrale al in 2020 wordt gesloten en niet in 2025. Daardoor staan honderden banen op de tocht, ook bij de kolenoverslag in de havens, stelt Cornelisse.

Uitspraak

Met de vervroegde sluiting komt het kabinet tegemoet aan de uitspraak in de Urganda-zaak. Die werd aangespannen door activisten met als doel de Staat te dwingen om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Om de sluiting te vieren, hing D66 pal naast de kolencentrale een levensgrote verkiezingsposter op. Met de tekst: ’Wij halen hem weg’. Uitgerekend een dag nadat het nieuws over de vervroegde sluiting bij het personeel insloeg als een bom. Dat weerhield D66-leider Rob Jetten er niet van breed lachend voor de centrale te poseren. Met zijn duim in de lucht.

Vakbonden zijn witheet over de ’polariserende’ provocatie. Totaal ongepast, stelt FNV’er Ruud Cornelisse. „De sluiting heeft gevolgen voor mensen: ze worden verplaatst of verliezen hun baan”, aldus de FNV-bestuurder. „Wat mij betreft past het niet om daar breed lachend te gaan staan.”

Klap in gezicht medewerkers

„Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers”, stelt De Unie-voorman Reinier Castelein over Jettens schreeuw om aandacht. „Hoe haal je het in je hoofd om zo te polariseren. Om mensen die gewoon hun werk doen zo pontificaal elke ochtend bedreigend te confronteren. Omdat ze volgens D66 in de verkeerde sector werken. Hiermee worden tweehonderd mensen weggezet. Dit kan gewoon niet. En het is bovendien erg kinderachtig.”

Ook eigenaar Vattenfall (Nuon) is verbolgen. Zeker omdat de poster pontificaal naast de centrale is opgehangen. „Heel ongelukkig voor werknemers”, zegt een woordvoerder. „Zij hebben vrijdag het nieuws gehoord. En dat is niet goed gevallen.” Het energiebedrijf heeft het D66-campagneteam gevraagd de poster te verwijderen. Een reactie bleef tot nu toe uit. „Heel jammer”, aldus een woordvoerder. Werknemers hielden gisteren de kaken stijf op elkaar.

Kolenfonds

Wat Cornelisse extra steekt: het kabinet heeft ingestemd met een speciaal fonds voor gedupeerde werknemers. Maar de financiering is nog steeds niet rond. „Ik verwacht nu dat Jetten ook snel stappen zet zodat er geld wordt vrijgemaakt voor het kolenfonds. En de centrale niet alleen gebruikt om politiek te scoren.”

D66 piekert er niet over om de verkiezingsboodschap te verwijderen. „Het bord blijft staan tot 23 maart”, zegt D66-campagneleider en Kamerlid Jan Paternotte. „Het is van groot belang voor ons allemaal dat we stoppen met het verbranden van kolen: dat is slecht voor het klimaat en het maakt dat mensen ongezonde lucht inademen. Wij willen daarom al langer dat we de Hemwegcentrale gaan sluiten. Hoe eerder hoe beter.”

Paternotte vindt dat de werknemers van de Hemwegcentrale wel moeten worden geholpen, maar hij wijst daarbij naar het kabinet. „Voor hen is het gewoon hun baan. We verwachten van minister Wiebes dat hij zich hard maakt voor hun toekomst. We hebben Nuon hier ook over gesproken.”