Mars tegen racisme trekt duizenden mensen

Mars tegen racisme trekt duizenden mensen
© –

Duizenden mensen demonstreerden zaterdagmiddag tegen racisme. De betoging had veel weg van een therapeutische sessie om de verkiezingsuitslag te verwerken.

Vorig jaar kwamen slechts 2500 mensen af op de demonstratie, dit jaar naar schatting het viervoudige. Het Baudet-effect.

Forum voor Democratie krijgt er deze middag dan ook flink van langs. Ewout van den Berg van het organiserende Comité 21 Maart, die een trui draagt waarop ‘FCK FVD’ prijkt, spreekt op de Dam de menigte toe: “We hebben in Christchurch kunnen zien waar deze ideeën toe leiden. We moeten actievoeren, overal waar Forum voor Democratie samenkomt.”

Overwinningsspeech 
De verkiezingswinst van Thierry Baudet is voor veel mensen de trigger geweest om deze dag te komen demonstreren tegen racisme. “Juist nu een extreemrechtse partij de grootste is geworden moeten we van ons laten horen,” zegt Shola Forbes. Ze is geschrokken van de winst van Baudet, net als veel andere demonstranten.

Die overwinningsspeech van hem, daarin zei hij heel enge dingen. Daarom vond ik het nodig om te komen,” vertelt een vrouw in een jas van GroenLinks.

Dokwerker
De betoging begint rond 14.00 uur op de Dam, waarna een lange stoet zich in beweging zet richting de Dokwerker op het Daniël Meijerplein. Naast de bij dit soort demonstraties gebruikelijke spandoeken en vlaggen van anti-racismeclubs, Internationale Socialisten, GroenLinks, SP en de PvdA en de zwarte bivakmutsenbrigade van Antifa, zijn er opvallend veel teksten gericht tegen Baudet. Geert Wilders en de PVV spelen de tweede viool.

“Thierry is not my homeboy,” staat op een bord dat iemand vasthoudt, waarop ook de ‘uil van Minerva’ is getekend. “Boreaal, niet normaal,” heeft iemand anders met viltstift op een stuk karton geschreven, een verwijzing naar Baudets toespraak van afgelopen woensdag. En, iets minder origineel: “Baudet hoort in de plee.”

Op de Turfmarkt hebben zich zo’n tien tegendemonstranten verzameld, die door een veelvoud aan politiemensen worden beschermd. Het blijft bij wat scheldpartijen en opgestoken middelvingers. Dan gaat de mars zingend en leuzen schreeuwend door.

Witte wereld
De winst van Baudet is niet voor iedereen een schok. “Dit is al jaren gaande,” zegt Sjaiesta Badloe. “Maar waar ik wel blij mee ben is dat men steeds meer doordrongen raakt van het systeem waarin we leven. Ik ben iemand van kleur en heb conservatorium gedaan, dus beweeg me vooral in een witte wereld. Jarenlang heb ik niet kunnen benoemen wat dat betekent. Dat lijkt langzaam te veranderen.”

Mustafa Ayranci van het Comité 21 Maart ziet in de grote opkomst het bewijs dat de tegenbeweging groeit. “Baudet is de nieuwe Wilders. Maar dat hij zo groot zou worden, daar is iedereen van geschrokken.”

Hitler
Ayranci schroomt niet om de vergelijking tussen Baudet en Adolf Hitler te trekken. “Toen was de haat eerst gericht tegen de joden, daarna tegen socialisten en communisten. Baudet keert zich eerst tegen de immigranten maar ook tegen linkse mensen. Heel gevaarlijk.”

Bij de Dokwerker spreekt GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink, die het donderdag niet kon opbrengen op FvD-raadslid Annabel Nanninga te feliciteren, de mensen toe.

“We moeten elke vorm van haat, onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie bestrijden. Vandaag is een nieuw begin van verbondenheid”, zegt hij. “Hoe duister het ook is, de zachte krachten zullen winnen.”

Lees ook: Racisme op school: ‘Pas als iemand me slaaf noemt, gaat het te ver’ en Is Pim 2.0 nu opgestaan?