Trump dreigt met heffingen op onder andere Goudse en Edammer kaas

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen uit de Europese Unie. Naast luchtvaartproducten gaat het om heffingen op bijvoorbeeld wijn, fietsen, chocolademelk, skipakken en bepaalde motorfietsen. Ook Goudse en Edammer kaas staan op de lijst.

De importheffingen van Trump zijn een reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Die zouden ‘herhaaldelijk negatieve gevolgen voor de Verenigde Staten hebben veroorzaakt op de uiterst concurrerende internationale passagiersvliegtuigmarkt’.

De Amerikaanse concurrent Boeing en de Verenigde Staten klagen al sinds 2004 bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over die subsidies. ,,Deze juridische kwestie duurt al veertien jaar en nu is de tijd gekomen voor actie’’, verklaarde de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

De tarieven zouden komen bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium. De lijst met Europese producten waar heffingen voor kunnen komen is nog niet definitief. ,,Als de Europese Unie stopt met haar schadelijke subsidies kunnen deze aanvullende tarieven opgeheven worden”, aldus Lighthizer.

Sterk overdreven

Airbus zegt dat er geen juridische basis bestaat voor de Verenigde Staten om de importheffingen op de EU-producten op te leggen. De Europese subsidies zijn in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus het luchtvaartconcern.

De Europese Unie laat in een reactie weten dat de voorgestelde heffingen ‘sterk overdreven’ zijn. De WTO zou deze waarschijnlijk niet goedkeuren. De EU is eigen maatregelen tegen de VS aan het voorbereiden inzake de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft.

Wrongel

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voerde Nederland in het afgelopen jaar 78 miljoen euro aan kaas en wrongel uit naar de Verenigde Staten. Dat was een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Nederlandse ondernemers zien de dreigende heffingen met lede ogen aan. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland leidt Trumps ,,cowboy-politiek’’ alleen maar tot tegenmaatregelen, die consumenten en bedrijven met hogere kosten opzadelen. De werkgeversorganisaties roepen daarom op tot intensievere gesprekken tussen de Washington en Brussel over een nieuw handelsverdrag, dat voor de langere termijn voor meer zekerheid moet zorgen.