Even samengevat : Vader Hiddema van Forum VD declareerde onterecht 24000 euro voor Reiskosten ( wil eventueel wel het te veel ontvangen terug betalen. Dan Otten, heeft  voor  30000 euro extra kosten gemaakt en heeft deze als penningmeester van FVD aan zich zelf overgemaakt. Bestuur boos en Otten heeft het bedrag onder protest terug gestort. 

Update Telegraaf van 26 april. Top FVD ligt op ramkoers. Otten stapt op, maar komt later terug om een boekje open te doen over de gang van zaken. Het betreft Baudet en mede-bestuurslid Rob Rooken. Mag het een onsje meer of liever minder. Mijn vraag; waar gaat FVD naar toe….. Mijn wandelgang Thierry Baudet durft zijn bed niet uit, voedselvergiftiging van hoofdpijn en diarree ……..

Opnieuw Update : het is niet te geloven, geld heeft bij FVD totaal geen rol gespeeld. De heren hebben zich zelf wel heel goed bedeeld.

Update: Otten heeft 30000 gedeclareerd en terug gestort Volgens vader Hiddema van FVD zou Otten nu moeten opstappen.

Wat een gedoe weer. Hiddema had honger en incasseerde 24000 euro onterecht voor reiskosten. Advocaat Hiddema reageerde bij Pauw “ geld is voor mij onbelangrijk en als ik te veel heb ontvangen, geen probleem dan betaal ik het terug. Ik wist het niet dat men Reiskosten kon declareren. Ik heb maar 1 bankrekening en die beheerd mijn accountant. “ Tja Hiddema zegt met zoveel woorden , mijn naam is haas en ik weet van niks. Na die gozer bij de PVV die ook veel te veel had gedeclareerd, dacht ik wel even van Oh nou ben ik aan de beurt. Over Henk Otten, echt de media die maken er weer eens een zootje van.

Hiddema spreekt zich uit: 25 april, Hiddema was aanwezig in de tweede kamer. Baudet zou voedselvergiftiging hebben en was vandaag afwezig.  Otten zou de 30000 euro hebben terug gestort.  ( Hiddema zelf heeft nog niets opgelost van zijn te veel gedeclareerde reiskosten, maar hij zou het te veel verkregen wel terug willen betalen.

Kiem voor het conflict is een betaling van ruim 30.000 euro die Otten als penningmeester van de partij heeft overgemaakt aan zichzelf, zo meldt NRC. Otten vond dat hij die had verdiend, als vergoeding voor ’bovenmatige uren’. Hij had het geld overgemaakt aan zijn eigen adviesbedrijf zonder overleg met de overige bestuursleden. Toen hij ermee werd geconfronteerd, stortte hij het geld terug. Hij beaamt dat het ’een slordige omgang met de interne governance’ was. „Het heeft binnen de kliek van bestuurders wantrouwen gewekt en daar wil men het niet laten passeren”, zegt Hiddema.

’Eervol’ wegwezen

Woensdagmiddag zette partijleider Baudet het conflict met Otten op scherp door op Twitter aan te kondigen dat het partijbestuur de beoogd fractieleider in de Eerste Kamer had gevraagd ’eervol terug te treden’ als medewerker van de Tweede Kamer. Otten noemde die aankondiging ’niet zo handig’ en zei dat er nog helemaal niets was besloten door het partijbestuur, waarvan hij nota bene deel uitmaakte. Dinsdag werd bekend dat Otten zijn penningmeesterschap neerlegde. De functie zou niet te combineren zijn met zijn fractievoorzitterschap van de Eerste Kamer.

Nu blijkt dat Otten is gedwongen zijn penningmeesterschap neer te leggen en dat het overige deel van het bestuur hem op een zijspoor zet vanwege een grote betaling aan zichzelf. Baudet en mede-bestuurder Rob Rooken proberen Otten uit het bestuur te zetten, maar Otten weigert dat. Het tweetal is Otten al een tijdje zat. Buiten de dubieuze betaling zou hij zich bovendien nogal ’paranoïde’ gedragen, zo weten bronnen bij de partij.

Achter de machtsstrijd speelt bovendien een botsing van ideeën. Baudet is meer ideologische gedreven, Otten meer praktisch. De gewezen penningmeester zou meer een rechts-conservatieve VVD voorstaan en heeft weinig op met Baudets gedweep met de Klassieke Oudheid en de Renaissance.

Voedselvergiftiging

De hoofdrolspelers van de ruzie bij Forum voor Democratie houden zich donderdag overigens al de hele dag schuil. De vleugel in de Tweede Kamer waar partijleider Baudet en mede-oprichter Otten hun bureaus hebben, is uitgestorven. Telefoontjes blijven onbeantwoord. Baudet heeft aan de NOS laten weten dat hij thuisblijft wegens een ’voedselvergiftiging’. Partij-ideoloog en beoogd Eerste Kamerlid Paul Cliteur zegt niet te kunnen reageren vanwege een conferentie in Berlijn.

’Te rechts’

Afgelopen weekend uitte Otten in een interview nog stevige kritiek op Baudet. Die zou de partij te veel gebruiken als platform voor zijn eigen intellectuele interesses. Hij zou met bepaalde verwijzingen de partij bovendien te veel naar rechts manoeuvreren en de eigen mensen daarmee in de wind zetten. Baudet bekende dat hij was overvallen door het interview, maar vond de commotie maar overdreven. Ook volgens Hiddema was er weinig aan de hand.

Vergrootglas

De tweede man van Forum in de Kamer ligt zelf ook onder een vergrootglas vanwege een extra vergoeding van 24 duizend euro netto per jaar. De vergoeding geldt voor Kamerleden die verder dan 150 kilometer van het Binnenhof wonen, om verblijf in Den haag van te kunnen betalen. Hiddema staat ingeschreven in Maastricht, waar de advocaat kantoor houdt. Hij woont echter vooral in Amsterdam. Hiddema zegt dat hij gebruikmaakte van de vergoeding zonder er zelf bewust van te zijn. „Wist ik veel.” Hij zegt bereid te zijn dat geld als blijkt dat hij zich niet aan de regels heeft gehouden.

Henk Otten moet nu ook terug treden als fractievoorzitter Tweede Kamer van FVD, na omstreden uitspraken over Baudet zijn toespraken.

Wat een gedoe weer. Hiddema had honger en incasseerde 24000 euro onterecht voor reiskosten. Advocaat Hiddema reageerde bij Pauw “ geld is voor mij onbelangrijk en als ik te veel heb ontvangen, geen probleem dan betaal ik het terug. Ik wist het niet dat men Reiskosten kon declareren. Ik heb maar 1 bankrekening en die beheerd mijn accountant. “ Tja Hiddema zegt met zoveel woorden , mijn naam is haas en ik weet van niks. Na die gozer bij de PVV die ook veel te veel had gedeclareerd, dacht ik wel even van Oh nou ben ik aan de beurt. Over Henk Otten, echt de media die maken er weer eens een zootje van.

Henk Otten moest zijn functie als penningmeester  ook al vaarwel zeggen.  Hij blijft de fractievoorzitter in de eerste kamer, maar verwoord Henk Otten dat zijn op dinsdag een paar uurtjes, dus had ik best kunnen blijven als fractie voorzitter Tweede Kamer.

 

http://ims.volkskrant.nl/optiext/optiextension.dll?ID=ehGeV5ikQyfY7eNfWAwd3xM14EhughcA65jcWJIHTRSCHLK_SIMQoy%2BiE1XXXVEfz8JZ4wfo66UGvoj2OpX_eR86Z1MelqueeC